Böylelikle karar kesinleşmiş olduğu açıklaması yapıldı. Danıştay: İcap nöbetinde evde geçen süreler içinde izin veya ücret verileceğine hükmetti.
Bilindiği üzere icap nöbeti evde tutulan ve nöbetçi olunan günde sağlık kuruluşundan talep gelmemesi durumunda fiilen çalışma yapılamayan, ancak talep geldiğinde sağlık kuruluşuna gidilme yükümlülüğü olan bir nöbet düzenidir.
Davacının nöbet sırasında işyerine giderek gerçekleştirdiği çalışma sebebiyle geçen süre, çalışma süresinden sayılacaktır. İşyerine gitmesini gerektirecek bir durumun ortaya çıkmaması durumunda ise, uygun bir sürenin çalışma süresinden sayılması hakkaniyet gereğidir.
İcap nöbeti (ev nöbeti); Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde tanımlanmış , sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri personeli tarafından evde nöbet şeklinde ifa edilen bir nöbet türü olarak tanımlanıyor.
Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir”.
İlgili 42 soru bulundu
Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez. “ Düzenlemesine yer verilmiştir. Hükümden de anlaşılacağı üzere, 12 saat süre ile icap nöbeti tutan personele kurumunca izin verilebiliyorsa personel öncelikle izin kullanabilecektir.
Kural, ücret ödenmesini 120 saatle sınırlamakta; bu sürenin aşıldığı durumlarda herhangi bir ücret ödenmeksizin icap nöbeti tutulmasını gerektirmektedir. Bu hâliyle icap nöbeti yükümlülüğünün Anayasa'nın 18. maddesinin gerekliliklerini karşılamadığı ve sağlık çalışanlarına orantısız bir külfet yüklediği anlaşılmıştır.
“Mezkur genelgemizde bu konuda yaşanması muhtemel gecikmelere engel olmak amacıyla, icap nöbeti tutan sağlık personelinin 30 dakikada hastanede olabilecek şekilde hazır olması hatırlatılmaktadır.
Yataklı tedavi kurumları, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, seyyar hastaneler, toplum sağlığı merkezleri ya da 112 Acil Sağlık Hizmetleri gibi Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda icap nöbeti çalışmaları için ödenen ek ücrete, icap nöbet ücreti denir.
İlgili Yönetmelik maddesi icap nöbetlerinin sadece uzman hekimler tarafından tutulabileceği şeklinde düzenlendiğinden Hastane idareleri tarafından uzman hekim dışındaki sağlık çalışanlarına icap nöbeti tutturulmasına rağmen nöbet ücreti ödenmemesine yönelik uygulamalara gidilmektedir.
Bu düzenlemeler birlikte değerlendirildiği kurumdaki tüm hemşireler arasında (sağlık sorunları, gebelik vb. haller nedeniyle nöbete dahil edilmesinde sakınca bulunanlar dışında) nöbetin uygulanacağı, bunun icap nöbeti şeklinde düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.
Son zamanlarda öğretmenlere, suça karışmış veya adli bir olaya karışan çocukların ifadelerinin alınmasında icap görevi verilmektedir. Mesai saatleri dışında, yıllık izinlerde, yaz tatillerinde öğretmenler resen görevlendirilmektedir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
İcap Nöbet Ücreti: İcap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere, normal nöbet ücreti için belirlenen ücretin %40'ı tutarında icap nöbet ücreti ödenir. Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez.
Ebelik ve hemşirelik hizmeti görenlerin miktarı yeterli olduğu ve hizmetin icapları gerektirdiği takdirde baştabiplik ayrı ayrı yerlerde birden fazla hizmet yeri için hemşirelik nöbeti ihdas edilebilir. (Genel servisler, acil bakım, yoğun bakım v.s. gibi) Servis sorumlu hemşireleri nöbete girmezler.
Branşında tek olan hekime icap nöbeti tutturulamaz.
Kural olarak icap nöbeti tutan personele izin kullandırılacağının belirtildiği, izin kullandırmanın mümkün olmaması halinde ise 120 saate kadar ücret ödeneceğinin hüküm altına alındığı aktarılan kararda, 120 saati geçen çalışmalarda ise ücret ödenmeyeceğinin öngörüldüğü bildirildi.
Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan randevu alır. Sağlık kurulu muayenesinde, kurulun personelin nöbet tutmasına engel bir sağlık probleminin olduğuna kanaat getirmesi gerekir. Personelin nöbetlerden muaf tutulması gerektiğine karar veren kurul, nöbet muafiyet raporunu düzenler.
yürütülen nöbet hizmetleri fazla çalışma sayılmaz.
Dava, radyoloji uzman doktoru olan davacı tarafından Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin 12. maddesinin 9. fıkrasının 2. cümlesinde yer alan, "Bunlar için ihtiyaç halinde çağrı yöntemi ile sağlık tesisine davet edilmek üzere icap nöbeti tutturulur." ...
Dahili ve cerrahi branş havuz nöbeti düzenlenebilmesi için; tüm dahili ve cerrahi klinisyen branşların her ikisinde de ayrı ayrı toplam 6 ve üzeri sayıda uzman tabip bulunması gerekir.
Kadın memurlara tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin 24. haftasından önce ve her halde hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir. Özürlü memurlara istekleri dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir.
1 Avrupa Birliği Parlamentosunun üye ülkeler açısından bağlayıcı ve zorunlu 1993 tarih ve 104/ EC ve 2003 tarih ve 88/EC sayılı direktiflerinde, hekimlerin günlük çalışma süresi 8 saat olup bu süre haftalık 40 saati aşmayacaktır. Zorunla hallerde günlük çalışma süresi 10 saati aşmamak üzere uzatılabilecektir.
Aile hekimi ve aile sağlığı elemanı, hastanelerin acil servisleri ile bu hastanelerin semt polikliniklerinde ve 112 acilde ayda asgari 8 saat nöbet tutacak.
Durmuş, “6. Dönem Toplu Sözleşme kazanımımıza göre, idari izinlerde görev yapan sağlık çalışanlarına nöbet izni veya nöbet ücreti ile dini ve resmi bayramlarda yüzde 25 artırımlı nöbet ücreti verilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri