Hamburger, sosisli sandviç, kızarmış tavuk, patates kızartması, asitli ve gazlı içecekler en çok sivilce yapan besinlerdir.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Susuz kalan cilt, gereğinden fazla sebum üretmeye başlar ve bu da sivilce (akne) oluşumuna davetiye çıkarır.
Bu besinlerin aşırı tüketilmesi durumunda ciltte yağlanma olacağı için sivilce oluşumu da meydana gelmektedir. Şekersiz ve şekerli kola tüketmenin sivilce oluşumuna neden olmadığı belirtilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Cipsi çeşitlerinin sivilce yapıp yapmadığına dair günümüzde bilimsel açıdan kesin bir kanıt bulunmuyor. Fakat bazı hastalıklar üzerinden cips alınmasına bağlı olarak, lezyonların alevlendiği bilinmektedir. Sivilce üzerine bakıldığı zaman ise bu günümüzde henüz kesinlik kazanmamıştır.
1969'da bir akne kliniğine giden hastalar ile cezaevindeki erkek mahkumlar arasında yapılan bir araştırmada da çikolatanın akne üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görüldü.
Telefonunuz uzun süre yüzünüze bastırılırsa, terlemeye, tahrişe ve gözeneklerinizin tıkanmasına neden olabilir. Telefonun uzun süre yüzünüzde kalması, cildinizde hali hazırda olan kalıntıların hapsolmasına ve böylece sivilce oluşumunu sebebiyet verir.
Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekralarından yayılan kısa dalga boyu görünür ışığın cilt yüzeyinde staphylococcus aureus bakterisinin fazla çoğalmasına neden olarak cildin bakteriyel dengesini, mikrobiyotasını bozduğu ve akneyi etkilediği belirtilmektedir.
Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu: "Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Fakat, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yapılan birçok araştırma, stres ve sivilce oluşumu arasında bir ilişki olduğunu destekler nitelikte (1). Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır.
Anne babanın birinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği vardır. Bazı vakalarda cildin aşırı yağlı olması esas faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, şeker ve yağ oranı yüksek besinler akneyi artırabilirler.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Sivilce sorunu yaşayabilirsiniz
Kahvenin, cilde fayda sağlayan antioksidan ve güçlü antienflamatuvar özellikleri vardır. Bir araştırmaya göre düzenli olarak kahve içmek yüz sivilcelerine neden olabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca iltihaplanma ile bağlantılı cilt hiperpigmentasyonunu da azaltabilir.
Sivilceye, Yoğurt ile peeling maskesi, Gül suyu ile tonik, Zerdeçallı yoğurt maskesi, Hindistan cevizi yağı, Limon suyu, Karbonat peelingi, Kahve telvesi peelingi, İltihap giderici diş macunu ve Lavanta yağı gibi yönetemler iyi gelebilmektedir.
Sivilce ve Akne Oluşumunu Önler
Şöyle ki stres seviyeni azaltan spor, yüzünde aniden oluşabilecek sivilceleri büyük oranda azaltıyor. Öte yandan spor, akne oluşumuna neden olabilecek erkeklere özgü hormonların daha az üretilmesini sağlıyor. Bu sayede cildindeki sivilce ve akne problemlerin azalma gösterebiliyor.
Güneşin yaydığı UVB ışınları iltihap önleyici, iyotlu deniz suyunun da kurutucu etkisi vardır. Tuzlu suyun etkileri cildin üstündeki gözenekleri açar ve sivilceler kaybolur, düzenli ve bilinçli deniz, güneş banyosu ciltte hücre yenilenmesini hızlandırarak sivilceleri iyileştiriyor.
Ağda tüylerle beraber derinin bir kısmını da alır. Bu da gözeneklerinizi dışarıdan girecek maddelere açık hale getirir. Cımbızda da benzer bir durum olabilir, kıl kökleri bir anda toz ve bakterilere karşı savunmasız kalır. Eğer bu aşamada yabancı maddeler gözeneklere dolarsa sivilce oluşabilir.
Sivilceli cilt leke oluşumuna karşı çok hassastır bu nedenle yağsız güneş kremi kullanılmalıdır. Bu kremler ayrıca cildi nemlendirerek tahrişi önler. Sivilce ilaçlarının yaptığı kuruluk ve tahrişle başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler kullanılabilir. Komedonları ve sivilceleri sıkmamak gereklidir.
Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır. Kaşların arasında çıkan sivilceler yüksek ihtimalle karaciğer de meydana gelen bir rahatsızlığı işaret etmektedir.
Kapalı Komedon-Beyaz Uçlu Yağ Butonu
Gözeneklerin üstü ince bir deri tabakası ile kapalı olduğu için gözeneklerde biriken yağ hava ile temas etmez. Bu yüzden sebumun beyaz-soluk sarı olan doğal rengi korunur. Beyaz uçlu yağ butonları zaman içinde açılıp siyah noktalar haline gelebilir.
Süt ve süt ürünleri içeriğindeki yağlar ve hormonlar nedeni ile vücutta sivilceye yol açabiliyor. Aynı zamanda sütün içinde bulunan laktoz bir şeker türü olduğu için şekerler de sivilceye neden olabilir. Eğer daha az sivilce çıkmasını istiyorsanız laktozsuz ve yağsız sütleri içmeyi tercih etmeniz gerekir.
Yumurta herkeste sivilce yapsaydı eğer bu kadar çok tüketimi olmazdı. Bundan dolayı yumurta sivilce yapar diye düşünüp tüketmemek çok yanlıştır. Yumurtaya karşı alerjisi olan kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü yumurtanın haşlanmış veya tavada yapılması fark etmeyebilir.
Bilimsel çalışmalar, ergenlik sonrası oluşan sivilceler ile sigara içimi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Fazla sigara tüketimi, aknenin şiddetinde artışa neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri