İçerik pazarlamadan potansiyel müşteri bulmaya uzanan bir yelpazede, tutarlı ve etkili bir şekilde içerik yaratmak, yönetmek, güncellemek ve sunmak için içerik yönetim sistemi gereklidir.
İçerik pazarlama hunisi 4 aşamadan oluşur. Bunlar farkındalık, değerlendirme, satın alma (dönüşüm) ve memnuniyettir.
İçerik pazarlaması, belirli bir değere ve alaka seviyesine sahip tutarlı içeriklerin, daha önceden bilinen kullanıcı kitlesi hedef alınarak oluşturulmasını ve sonuç olarak bu kitlelerin harekete geçirilmesini sağlayan stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
İçerik Pazarlama yönteminde, tanıtılacak ürün veya hizmet için tüketiciyi rahatsız etmeyecek kullanışlı, değerli içerikler hazırlanarak tüketicilerin dikkatinin çekilmesi, bilgilendirilmesi, memnun edilmesi ve potansiyel tüketicilerin güvenlerinin kazanılarak satın almaya yöneltilmesi hedeflenmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
İçerik Pazarlaması Neden Önemlidir? İçerik pazarlaması stratejisinin, firmaların kendilerine sadık müşteriler elde etmesi açısından oldukça önemlidir. Müşteriler, fayda gördüğü ve sorunlarını çözebildiği takdirde firma ile çalışmaya devam eder. Bu durum, gelir artışını ve firmanın bilinirliğini de artırır.
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak, şirketlerin karlılığını ve büyümesini sağlamaktır. Pazarlama, hedef kitleye uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, doğru fiyatlandırma, dağıtım ve tanıtım stratejileri ile gerçekleştirilir.
Notre Dame Üniversitesi profesörlerinden olan McCarthy, 1960'lı yıllarda modern pazarlama stratejilerinin pazarlamanın 4P'si olarak adlandırılmakta olan ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion) ve dağıtım (place) üzerine inşa edilmesi gerektiğini ifade etmiştir (Kent, 1986: 145; Motley, 2002: 48).
Dört temel unsuru bulunmaktadır: Hedef Pazar, tüketici ihtiyaç ve talepleri, bütünleştirilmiş pazarlama ve karlılık .
Müşteri Değeri (Customer Value) Müşteri Maliyeti (Customer Cost) Müşteriye Kolaylık (Customer Convenience) Müşteri İletişimi (Customer Communication)
İçerik stratejisi herhangi bir mecrada firmanıza ulaşan kullanıcıların deneyimini olumlu yönde etkilemek için yapılması gereken içeriksel çalışmaların bütünüdür. Bu içerik stratejisi içerisinde web sitenizin içeriğinden tutun da e-posta pazarlamada kullanacağınız içeriğe kadar birçok nokta dahil edilebilir.
İçerik pazarlama uzmanları, üretilen içeriğin dijital pazarlama kampanyalarının genel hedeflerine uygun olmasını sağlamak için SEO ve dijital pazarlama uzmanları ile yakın işbirliği içinde çalışırlar. İçerik pazarlama uzmanı rolleri, beceri ve deneyime dayalı olarak farklı varyasyonlara sahiptir.
Görsel içerik, yazılı içerik, bilimsel konularda yazılar ve haber metinleri, röportajlar ve belirli bir kitleye öğretmek ve eğitmek amacıyla oluşturulan eğitici içerikler, daha sayılamayan yüzlerce içerik arasında yer alır.
İçerik planlama; pazarlama stratejisine yönelik içeriklerin, hazırlanması ve farklı mecralarda ne şekilde, ne zaman sunulacağının planlanmasıdır.
İçerik geliştirme bir bütün olarak yaratıcı düşünce, yaratıcılığı geliştirme metotları, görselleştirme stratejileri, içerik seçimi, tasarlanan ürüne aktarımı ve tasarım bütünlüğünün sağlanması süreçlerini içermektedir.
Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
1960 yılı içerisinde ortaya çıkan ve pazarlamanın üstadı olarak kabul edilen Philip Kotler'in “Pazarlama İlkeleri” kitabı ile popüler olan 4P kavramını, Philip Kotler “Firmanın pazarlama hedeflerini hedef pazarda takip etmek için kullandığı pazarlama araçları kümesi.” olarak dile getirmektedir.
Yazıda da belirttiğimiz gibi 4P'ler, ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma olmak üzere dört temel pazarlama unsurunu tanımlar. 7P'ler ise 4P'lere fiziksel kanıtlar, insanlar ve süreçler olmak üzere üç ek unsur ekler.
1960 yılında, ABD'li pazarlama profesörü Edmund Jerome McCarthy, Basic Marketing: A Managerial Approach kitabında ilk olarak pazarlama karması kavramını bir pazarlama modeli olarak sunmuş ve unsurların ilk harflerini alarak 4P şeklinde isimlendirmiştir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri