Doğa (Türkçe doğ- fiilinden türetilmiştir, "Tabiat") İnsan yapımı dışında kalan ve kendliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır.
Derelerden okyanuslara, hayvanlardan insanlara, dağlardan ormanlara kadar her şey doğanın bir parçasıdır. Kendine özgü varoluş kuralları olan doğa, bir anlamda da insanın etkin olmadığı, kendiliğinden süregelen yapıların tümüne denir.
kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü olarak tanımlanmıştır. en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
Araştırmanın bulgularına göre, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri doğa kavramını orman, yeşil alan, ev, hayat, oksijen tüpü, cennet, sanat, özgürlük, gökkuşağı, canlı ve huzur olarak algıladıkları tespit edilmiştir.
Doğal Ortam
Doğal ortamda dağlar, ovalar, vadiler, platolar, topraklar, bataklıklar, okyanus- lar, yer altı suları, yağmurlar, fırtınalar, hayvanlar ve bit- kiler gibi unsurlar bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Felsefenin model kavramlarından biri olan “doğa”, kendine ait yaşamı, düzeni, bağımsız işleyişi, özsel yapısı, esnekliği içinde kendi istek ve ahengine göre gelişen, ilerleyen, değişen, dönüşen doğal döngüye sahip bir gerçeklik alanıdır.
"Fizik II" eserinde Aristoteles doğayı, "bir şeyin hareket ettirilmesinin ve aslında ait olduğu yerde hareketsiz kalmasının kaynağı ve nedeni" olarak tanımlar. Başka bir deyişle doğa, bir şeyin kendisinde yani özünde bulunan hareket etme ve sabit durabilme ilkesi veya nedenidir.
Doğa kelimesinin eş anlamlısı 'tabiat' olarak değerlendirilir.
TDK SÖZLÜK: 1. isim Kendi kuralları çerçevesinde sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsi, tabiat, natür. 2. isim İnsan eliyle büyük değişikliğe uğramamış, doğal yapısını koruyan çevre, tabiat.
Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
İnsani ihtiyaçların, şehirde değil tabiat içinde karşılanması kavramı “doğal hayat” terimini doğurdu. Doğal yaşam, yapay ve çevreye zararlı tüm unsurlardan kaçarak yaşamaktır, diyebiliriz. Hayvanların, ekosistemin, suyun, ormanların ve toprağın korunması doğal yaşamın vazgeçilmez parçalarıdır.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Doğa Filozofu, herhangi bir gelir kaynağı olmayan, bilim, sanat ve felsefe alanında yazılar paylaşarak toplumsal farkındalığı arttırmayı amaçlayan ve tamamen gönüllülerden oluşan bir topluluk.
Miletli filozoflar olan Thales, Anaximandros ve Anaximenes doğaya bakarak bir hakikat arayışı içindelerdi. Bu arayışlarında akıl yürütmeden, deney ve gözlemden yararlandılar. İşte onların bu arayışında kullanmış oldukları metot sebebiyle onları tarihin ilk bilim insanları yani ilk fizikçileri olarak kabul ediyoruz.
Doğada vakit geçirmek, doğayı seyretmek, immün sistemin gelişmesine yardımcı olur. Bu da virüslere ve mikroplara karşı bağışıklığınızın artması anlamına gelir. Yani sadece doğada vakit geçirerek bile, hastalıklara karşı daha dirençli bir vücuda sahip olabilirsiniz.
İnsanlar doğal çevre ile sürekli olarak bir etkileşim içerisinde olmaktadır. İnsanlar çevrenin sunmuş olduğu şartlara uyum sağlamakla birlikte, doğal çevreyi de kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştiren etkiler ortaya koymaktadır. Bunun sonucunda da ortaya doğa ve insan etkileşimi sonucu çıkmaktadır.
Doğa ve insan birbirinden ayrılması mümkün olmayan bir zincirin parçalarıdır. İnsan, doğa içerisinde yaşamını sürdürdüğü gibi doğada insan ile etkileşim halindedir. Doğa ve insan arasındaki bu etkileşim, karşılıklı bir ilişki şeklinde gerçekleşir.
Edward'ın tanımına göre biyofili, "Yaşayan organizmalar ile çevrili olmanın getirdiği zengin ve doğal hazdır." Bu bilim insanlarından önce Antik Yunan filozofu Aristoteles, "doğa sevgisi" terimini "iş birliği" anlamında kullandığı için benzer tanım yaptığı dile getirilir.
Gezegenimiz bu yaşına kadar beş devasa yok oluş yaşamıştır. 250 milyon yıl önce türlerin %90'ı yok olmuş, olumsuz şartlar ortadan kalktığında bir kaç milyon yıl içinde gezegen ve canlılık kendini toparlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri