Ülkemizde G harfi ile başlayan 3 adet şehir bulunmaktadır. İşte ülkemizde G ile şehirler ve bulundukları gölgeler; Gaziantep: Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan bu şehir ülkemizin en kalabalık 6.şehri olarak da bilinir. Giresun: Doğu Karadeniz bölgesinde bulunur.
Ülkemizde yer alan 81 ilin her birini bilmek genel kültürümüzün gelişmesi yönünden fayda sağlayacaktır. Bu 81 ili şekillendiren harflerden biri de ş harfidir.
G harfi ile başlayan toplam 12 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerden biri Türkiye'nin kuzeydoğusunda sınır komşusu olan Gürcistan'dır.
CEVAP: B şıkkıdır. Ş harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor. H harfinden 9 tane ilimizin adında bulunuyor. V harfinden 5 tane ilimizin adında bulunuyor.
İlgili 24 soru bulundu
İsminin içinde 'h' harfi olan şehirler denildiğinde akıllara ilk olarak 'h' harfiyle başlayan iller geliyor. Hatay (Antakya) ve Hakkari şehirleri 'h' harfiyle başlayan şehirlerden.
Dünya haritasında H harfi ile başlayan birçok önemli ülke ve şehir bulunmaktadır. Türkiye'de ise baş harfi H olan 2 şehir bulunuyor.
İsminin içinde 'g' harfi olan şehirler denildiğinde akıllara ilk olarak 'g' harfiyle başlayan iller geliyor. Güney Doğu Anadolu'nun en büyük illerinden olan Gaziantep, fındık üretimiyle bilinen Giresun, Karadeniz illerinden Gümüşhane 'g' harfi ile başlayan iller olarak öne çıkıyor.
Ülkemizde yani Türkiye'de J harfi ile başlayan şehir ismi yoktur. Ama dünya genelinde J harfi ile başlayan bazı şehir isimleri mevcuttur. Bu şehir isimlerini şöyle sıralayabiliriz; Jönköping (İsveç)
Ülkemizde Ü harfi ile başlayan şehir ismi yoktur ayrıca dünya genelinde de sadece bir tane şehir ismi ü harfi ile başlar, bu şehir Üsküp şehridir.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ülkedeki il sayısı 71'di. Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
İlk harfi S olan toplam 22 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerin büyük çoğunluğu Afrika, Asya ve Avrupa kıtasında yer alıyor.
Van haricinde kelime içinde 'v' harfi barındıran diğer şehirler ise şöyle; Sivas, Nevşehir, Artvin, Yalova.
Eskişehir, Kırşehir, Nevşehir gibi içinde şehir kelimesinin yer aldığı illerde de 'ş' harfi bulunuyor. Bunun yanında Gümüşhane, Muş ve Kahramanmaraş illerinin içinde de 'ş' harfi yer alıyor.
Türkiye'de Y harfi ile başlayan iki şehir yer almaktadır. Bu şehirlerden biri Marmara, biri İç Anadolu Bölgesindedir. 1- Yalova: Marmara Bölgesinde yer alan Yalova, 1995 yılında şehir statüsü kazanmıştır. Yalova'ya bağlı ilçeler, Merkez, Altınova, Çınarcık, Çiftlikköy, Termal ve Armutlu'dur.
Ülkemizde u harfiyle başlayan tek bir il yer almaktadır. Bu il Uşak'tır.
R Harfiyle Başlayan Ülkeler
Rusya (Başkenti Moskova) Romanya (Başkenti Bükreş) Ruanda (Başkenti Kigali)
Alfabenin son harfi olan Z harfi ile başlayan şehir Türkiye sınırlarında sadece bir tanedir. Karadeniz bölgesinde zengin kömür yataklarına sahip olan ve Z ile başlayan şehir Zonguldak şehridir. Dünya genelinde ise Z harfi ile başlayan şehir sayısı daha fazladır.
Ülkemizde ilk harfi Ş olan iki şehir bulunuyor. İki şehir de Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. 1- Şırnak: Hakkari, Mardin ve Siirt ile kara sınırı bulunan Şırnak'ın güneyinde Irak ve Suriye yer alır. Köklü bir geçmişe sahip olan şehrin eski adı ise Şehr-i Nuh'tur.
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Ülkemizde yer alan 81 ilden hiçbirinin baş harfi F değildir. Bununla birlikte dünya üzerinde F ile başlayan 10 ülke bulunmaktadır. Türkiye'de F ile başlayan hiçbir şehir bulunmamaktadır.
Dünya üzerinde R ile başlayan şehir ismi oldukça çoktur. Ancak ülkemize bakacak olursak R ile başlayan şehir ismi yalnıza 1 tanedir. Rize, ülkemizde bulunan R baş harfli tek şehirdir.
Ne yazık ki Türkiye'de f harfiyle başlayan herhangi bir ilimiz mevcut değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri