Budama: Ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında yapılır. Bu zamanlarda ocak ve dal seyreltmesinin yanı sıra kurumuş, kırılmış, yaşlanmış, hastalanmış ve zararlıların etkisinde kalmış ve mahsulden düşmüş dallar dibinden kesilir. Dal içi, yani verim budaması yapılır.
Yılın Mart ayında doruk dal ile iki yan dal, gelişme durumlarına göre, 60-80 cm'den ve dışa bakan göz üzerinden kesilir. Daha az gelişme gösterenlere ise dokunulmaz. Düzenli bakım sonucunda, seçilen dallar üzerinde o yılın sürgünlerinden karşılıklı olarak gelişen ikişer sürgünün dışındakiler çıkarılır.
Fındık üretiminde yüksek kalite ve verim elde etmek istiyorsanız gidya içerikli toprağa ek olarak gübre kullanabilirsiniz. Fındık gübrelerinin fındık üretiminde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Gübre kullanımını doğru sulama teknikleri ile destekleyerek ürün veriminizi arttırabilirsiniz.
Mart ayı içinde özellikle fındık bahçelerinin gübrelenmesi gerektiğinin altını çizen İslam, fındık ocaklarının dip bölgelerine atılacak azotlu gübrenin, ürünün daha randımanlı olmasını sağlayacağını vurguladı.
Fındık ocaklarındaki dip sürgünleri şayet sonbaharda temizlenmemişse bu ayda da temizlenebilir.
İlgili 29 soru bulundu
FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN VE BOL VERİM İÇİN ÇOTANAK FERTİL
Ayrıca konuyla ilgili Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarının görüşleri de alınarak “20.12.15+2(MgO)+B+Zn” desenli Çotanak Fertil gübresi formüle edildi. GÜBRETAŞ'ın uzman ziraat mühendisleri, Çotanak Fertil gübresinin toprağa karıştırılmasını tavsiye ediyor.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Yetişme Koşulları Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever Yıllık 1000-2000 mm. kadar yağış ister fındık, 2 santigratın altındaki sıcaklıklarda zarar görür. Don olayları ürün miktarı ve kaliteyi düşürür.
Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir.
Nisan; Mart ayı içinde azotlu gübre toprağa verilemediyse, bu aydada uygulama yapılabilir. Mayıs; Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı, mayıs ayının sonlarına doğru, aynı mart ayında olduğu gibi uygulanır.
Fındığın normal gelişebilmesi ve bol ürün verebilmesi topraktan aldığı besin maddeleri ile mümkün olmaktadır. Bu besin maddelerinden en önemlileri ise azot, fosfor, potasyum ve kalsiyumdur. Diğer besin maddeleri de fındık için çok önemli olmasına rağmen bunlar önceki besin maddeleri kadar önemli değildir.
Fındık fidanı gelişimini hızlandırmak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre dikim toprağına karıştırılarak fidanı yerleştirip üzeri kapatılmalıdır.
Fındık için tavsiye edilen gübreleme yöntemi azotlu gübrelemedir.
Fındıkta kış budaması bitkinin dinlenmeye girdiği ve yapraklarının % 50'den fazlasını döktüğü zaman başlar ve bitkiye su yürüyünceye kadar devam eder. Bu dönem, yaklaşık olarak Ekim-Mart ayları arasını kapsar.
Birinci budama kış zamanında yapılır. Ilıman yerlerde ağaçlar yapraklarını döktükten bir ay sonra yapılabilir. Ancak kışı daha soğuk geçen, İç Anadolu gibi yerlerde budama Şubat ortasından sonra yapılabilir bu sayede ağaçlar donlardan korunmuş olur. Mesela Ankara'da budama Mart ayından sonra yapılır.
Fındık Ağacı Sulaması
Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
Uzunmusa Fındık Çeşidi
Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Bu kazık kökler suyun içerisinde çok tuz var demez gelen tuzun tamamını emer. Netice de 26'lık tabir ettiğimiz azot, potasyum, fosfor ile birlikte tuz ihtiva eden gübrenin kazık kökler tarafından alınmasını sağlamış oluruz. Böylece fındık kazık köklerinin gübreli ve bol tuzlu suyu almasını sağlamış oluruz.
İklim ve Toprak İstekleri
Yarı nemli, kurak iklim bölgelerinde fındık yetiştirilebilse de yağışın yetersiz olması mutlak surette sulamayı gerektirmektedir. Fındık Karadeniz Bölgesinde sahilden 60 km içeriye ve 750 m yüksekliğe kadar ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylarını TMO'nun açıklayacak olduğunu belirterek, alan bazlı destekle birlikte fiyatı 54 TL olarak belirlediklerini söyledi.
Kasım – Mart Ayları Arasında: Hayvan gübresi, taç izdüşümünde 30 – 40 cm genişliğinde oluşturulan dairesel banda serpilip, toprağa karıştırılır. Mart Ayında Tomurcuklar Kabarmaya Başladığında: Azotlu gübrenin birinci yarısı kullanılır.
Fosforlu gübreler genellikle toprakta uzun süre etkisini gösterebildiği için 3 yılda bir defa Kasım-Şubat ayları arasındaki dönemde yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen miktarlarda kullanılır.
“Fındık randımanı 55 civarında oluyor”
Toprak tahliline göre ihtiyacı olan bahçelerimize tarım kireci atıyoruz. Kireç, kışın karın altında toprağı sıcak tutuyor ve eriyor. Fındığın olgunlaşmasını, dökülmemesini ve randımanlı olmasını sağlıyor. Kireç attığımız bahçelerde fındık randımanı 55 civarında oluyor” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri