16 Maliye Bakanlığı'nın 18.03.1993 tarih ve 73/113-1502-18773 sayılı Özelgesi. GVK Md. 41/1-7 düzenlemesine göıe, her türlü alkol ve alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamulle- rine ilişkin ilan ve reklam giderlerinin %50'sinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirimi kabul olun- mamaktadır.
Cevap : FATURADAKİ ALKOL'ÜN KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAĞINA İLİŞKİN MEVZUATTA BİR DÜZENLEME YOKTUR.GİDER YAZABİLİRSİNİZ.
Buna göre, alkollü içkilerin perakandeci bayiler tarafından nihai tüketicilere teslimi, genel esaslara göre KDV ye tabi tutulacak, alkollü içki alımları nedeniyle yüklenilen KDV, Kanunun 29 uncu maddesi uyarınca indirim konusu yapılabilecektir.
Kurumlar Vergisi Kanunu'na açıkça atıf yapılmamış ancak paralel düzenleme olan GVK'nın 41/7'nci maddesine atıf yapılmak suretiyle tütün ve tütün mamulleri ile alkol ve alkollü içkilere ilişkin ilan ve reklam giderlerinin kurumlar vergisi açısından gider gösterilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Alkollü içecek geceleme hizmeti bünyesinde değilse, yani ayrıca bedel karşılığında alkollü içecek servisi yapılıyorsa, bu içecekler fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilecek, % 18 tutarında KDV hesaplanacak, bu şekilde sarf olunan alkollü içecekler için yüklenilen KDV'ler indirim konusu yapılabilecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Öte yandan alkollü içki ve sigaradan yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor.
Mal veya hizmet alımları nedeniyle yüklenilen KDV prensip olarak, beyanname üzerinde indirilir. İndirim yapılmasına herhangibir engel yoksa ve buna rağmen mükellef yüklendiği KDV yi indirmeyip gider yazmışsa bu gider, 58 inci madde hükmü uyarınca kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilir.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) olarak belirlenen bazı harcamalar, vergi matrahı tespitinde kazançtan düşülemez. Gider olarak gösterilemeyecek olan şirket harcamaları şunlardır: Yemek Giderleri: Arkadaş ve aile yemekleri gibi özel kalemler ile işle ilgili olmayan market harcamaları gider olarak kabul edilmez.
Önceki bölümde belirttiğimiz üzere; işveren tarafından personele yemek parası verilmesi halinde bu paranın tamamı net ücret niteliğindedir. İşletme bu tutarı brüte iblağ ederek stopaja tabi tutmak kaydıyla ücret gideri olarak dikkate alabilir.
90/1081 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de söz konusu oran sıfır olarak tespit edildiğinden, Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca, alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin tamamı gider olarak indirilebilmektedir.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG), vergi matrahının tespitinde gayrisafi kazançtan indirilemeyecek giderlerdir. Yani, ticari kazancın veya kurum kazancının tespitinde vergi kanunlarının indirilmesine müsaade etmedikleri ödemeler, vergi uygulamasında "Kanunen Kabul Edilmeyen Gider" olarak adlandırılmaktadır.
3) %1 KDV oranı, kapsama giren ürünlerin hem yurtiçindeki tüm safhalardaki (toptan, perakende, vb.) teslimlerinde ve hem de ithalatta da uygulanacaktır.
Alkol ve tütün ürünlerine otomatik ÖTV artışı 2023 yılı için yüzde 22,29 oldu. Yeni oranlarla birlikte bir şişe rakının içinden alınan vergi epeyce artarak tüketicilerin alışveriş esnasında bir kez daha düşünmesine sebep oluyor.
Biraya Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) eklenmesiyle bira fiyatları yüksek oranda arttı. Bu vergiye %18'lik KDV de eklenince bir biradan alınan vergi oranı %55'e yükseldi. 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanan ÖTV zamlarına göre 50 cl bira fiyatı 28 liradan 31 liraya yükseldi. Biraya eklenen ÖTV zammı 4.40 liradan 5.39'a ulaştı.
ÖTV artışı sonrası bir şişe biradaki vergi yükümüz:
ÖTV: 11,02 TL. KDV: 3,82 TL. Toplam Vergi: 14,84 TL.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Giyim eşyasının KDV hariç bedeli gider veya maliyet olarak kaydedilir, KDV'si indirilir. Çünkü GVK'nun 27/2 nci maddesi, “HİZMET ERBABINA” işin icabı olarak kullandırılan giyim eşyasını içermektedir.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Buna göre, firmalarca İftar yemeğinin; 1- Ticari ilişki içinde bulunulan alıcı, satıcılar gibi gerçek kişi veya şirketlerin temsilcilerine verilmesi halinde faturalar gider yazılabilir. Bu faturalarda gösterilen KDV'leri indirim konusu yapılabilir.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
Ödenen Konaklama Vergisinin gider yazılıp yazılmayacağı hususu özellikle merak edilmekte olup, gerek kanun gerekse çıkarılan tebliğde, gider yazılamayacağı yönünde bir belirleme yapılmadığından gider yazılmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Fiş ile Sağlık Gideri Kabul Edilmez.
1-Eczanelere ödediğiniz ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri “tevsik edilecek belge” olarak kabul edilmemekte olup söz konusu harcamaların fatura ile tevsiki gerekmektedir.
Taksi fişleri kazancın tespitinde, gider olarak kaydedilebilir. Ancak; taksi fişlerinin üzerine şirket kaşesi ve onayını belirtmekte ispat açısından fayda var. Gider olarak kabul edilir ancak KDV indirim konusu yapılamaz.
Yani mükel lefler de kredi kartı ile mal/hizmet satın aldıkları takdirde satıcılar tarafından kendilerine kredi kartı slipleri verilmektedir. Ancak mükellefler ticari faaliyetleri ile ilgili olsa dahi kredi kartı slipleri veya ekstreleri ile belgelendirilmiş olan harcamalarını gider olarak dikkate alamayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri