Sıradan çinko karbon pillere göre 10 kat daha uzun ömürlü olduğu kanıtlanan Duracell, günlük hayatta evlerde kullanabileceğiniz en iyi piller listesinde ilk sırada yer alır.
Lityum iyon pillerde hafıza etkisinin olmayışı, uzun ömürlü olması, hızlı şarj ve yüksek deşarj kapasitesine sahip olması lityum iyon pillerin tüketicilerce ilk sırada tercih edilmesini sağlar.
Cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar için 9 yıl bitmeyecek pil ise yolda. California merkezli Nano Diamond Battery (NDB), elmas ve nükleer atıkları kullanarak hiç bitmeyecek pil üretti.
Piller kullanıldıkça iç dirençleri yükselmeye başlar ve genellikle iç direnç başlangıca nazaran 1,3 – 2,0 misli arttığında pilin ömrü tamamlanmıştır. Ancak iç direnç ölçümü zor olduğundan, ömür tespitinde çevrim sayısının esas tutulması genellikle kabul edilmektedir.
En iyi pil markası denildiğinde akla ilk gelen Duracell Alkalin AA 10'lu Kalem Pil, tüm cihazları ustalıkla çalıştırır. Sıradan çinko karbon pillere göre 10 kat daha uzun ömürlü olduğu kanıtlanan Duracell, günlük hayatta evlerde kullanabileceğiniz en iyi piller listesinde ilk sırada yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
Evsel atıklar ve doğada yok olma süreleri; Yiyecek - içecek atıkları: Hammaddesine göre gün ve ay olarak değişkenlik gösterir. Pil: 300 yıl.
Birçok kimyasaldan oluşan piller, geri dönüşüme kazandırılmazsa sağlık ve çevre sorunlarına neden olabiliyor. İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
Her bataryanın bir kullanım ömrü yani aslında performansını koruduğu bir zaman aralığı vardır. Bu süre ortalama olarak genelde 2 yıl belirlenmiştir. Toplamda ise 5 yıl boyunca ortalama üstü bir verim sunabileceğini söyleyebiliriz.
Pil sağlığı değerinizin '%80' ve üzerinde olması gerekiyor. Eğer bahsettiğimiz değerin altına düştüğünü tespit ederseniz servisimize pil değişimi için başvurabilirsiniz. Pil sağlığınızın hızlı düşmemesi için kesinlikle orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmanız gerekiyor.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
Lityum İyon (Li-iyon) piller yüksek kapasiteye sahiptir, hafiftir ve nominal voltaj değeri 3.7V'dur. Nikel metal hidrat bataryalar (NiMH) daha da yüksek bir enerji yoğunluğu sağlamaktadır (NiCd pillere göre 2 katından fazla) ve hızlı bir şekilde şarj edilebilir, dengeli bir performans sergiler.
Çinko-klorid – Çinko–karbon pilden biraz daha uzun ömürlüdür. Alkalin pil - Alkaline/manganez "uzun ömürlü" pillerdir, daha fazla güç ihtiyacı gerektiren uygulamalarda da kullanılabilir. Gümüş oksit pil – Genelde işitme cihazlarında kullanılır. Lityum pil – Genelde dijital kameralarda kullanılır.
Pil alırken öncelikle tıpkı peynir, yoğurt, süt alır gibi son kullanma tarihine bakmamız gerekiyor. Son kullanma tarihi pillerin raf ömrünü gösterir ve genellikle pilin tabanında ay ve yıl şeklinde yazar. Son kullanma tarihi geçmiş olan piller de atık pildir, o nedenle dikkat etmek gerekir.
Bataryalar tüketim ürünü olduğundan ömrü bittiğinde artık günlük olarak neredeyse şarj tutamaz hale gelirler. Sadece 1 ya da 2 saat içerisinde bataryaları boşalmış olur dolayısıyla genel kullanıcı deneyimi epey zayıflar.
Bir sakız bile 5 ila 25 yıl arasında yok olurken deterjan atıkların kaybolması 400 yılı bulur.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Android'de pil sağlığı nasıl kontrol edilir? Ne yazık ki, Android'de pilinizin ne kadar tükendiğini gösteren belirli bir pil sağlığı menüsü yok. Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz.
Çevrim Ömrü (Cycle Life): Akünün belli bir DoD seviyesine kadar deşarj ve sonra tam şarj edilmesine bir “çevrim” denir. Akü Ah olarak belirtilen kapasitesini %80'e kadar koruyacak şekilde kaç kez şarj/deşarj “çevrimine” sokulabiliyor ise o akünün “çevrim ömrü” o sayıya eşittir.
Aküler pil sınıfına girmezler. Pillerinizi ve pille çalışan cihazlarınızı serin ve rutubetsiz yerlerde muhafaza ederek pillerinizin raf ömrünü uzatabilirsiniz. Şarj edilmeyen pillerin üzerinde ay ve yıl olarak son kullanma tarihi, şarj edilebilir pillerin üzerinde ise üretim tarihi bulunmaktadır.
Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli? Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Nadir olarak zararı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri