İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.
İçki haramdır. Çünkü içkinin pek çok zararı vardır. İçki, insanlar arasına düşmanlık ve kin sokar. Kur'an-ı Kerim'de içki ile kumarın zararlarından söz edilirken, “Şeytan içkide ve kumarda ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.” (Mâide, 5/90-91).
İçki, hicretin dördüncü yılında, Benî Nadir Yahudîlerinin yurtlarında sürgün edip çıkarıldıkları sırada haram kılınıp yasaklandı. Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu. Peygamber Efendimiz gelince, ondan içkinin ve kumarın hükmünü sordular.
Maide Suresi'nin 90. ayeti geldi:
(aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur'an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
İlgili 19 soru bulundu
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
(Mâide Sûresi, 91. Âyet). Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
“Kur'an'a göre sarhoş olmak haram ama buna ceza getirmiyor”
Kur'an'da insanın insana karşı işlediği suçlara hukuksal olarak ceza var. Ama içki içmek gibi Allah ile kul arasındaki konularda dünyevi ve hukuksal bir ceza getirmiyor.
Alkolün İcadı
Farklı coğrafyalarda ve kültürlerde yaşayan insanlar, alkolü birçok kez birbirlerinden bağımsız olarak icat etti. En eski içkiye ait Çin'de bulunan kanıtlar MÖ 7.000'e kadar uzanıyor. Şarap MÖ 6.000'de Kafkasya'da fermente edilirken, Sümerler MÖ 3.000'de bira üretiyorlardı.
Bu tabir meyve suyu, kokulu baharatlar ve baldan yapılan şerbete ironik bir iftiraydı. Hz. Muhammed, neşeli bir grup gencin bahçede sarhoş olduktan sonra tartışıp kavga ettiklerini görünce şarap içimini yasakladı.
Sual: Gazetelerde şöyle bir fetva yayınlandı: (Sarhoşluk verecek derecede alkol bulunmayan içeceklerin içilmesi caiz, sarhoş edecek derecede alkol bulunan içeceklerin içilmesi ise haramdır. Sarhoş etmediği için kefirin içilmesi caizdir.)
Bu bakımdan hem namazı kılmayan hem de içki içen birisi, iki türlü günaha girmiş olur. Halbuki içki içen kişi, namaz kılsa günahını bire indirmiş olur ve namazının günahından kurtulmuş olur. Esasında Müslümana yakışan Allah'ın haram kıldığı içkiyi terkedip namazını kılmaktır.
Fakat sarhoşluk, kişinin bilincini etkilediği için bu hâlde iken kılınan namaz geçerli olmaz. Allah Teâlâ, “Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” (en-Nisâ, 4/43) buyurmuştur.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Müslüman sadece haramı işlememekle değil, elinden geldiği ölçüde işlenmesine engel olmakla da mükelleftir. Bu kaide onun, kat`i bir mecburiyet olmadıkça, içki içilen yerde oturmasına mânidir.
İslâm'da içkinin haram kılınıp yasaklanması makâsıd-ı şerîa olarak bilinen dinin, canın, malın, aklın ve neslin korunmasına dair temel ilkelerden aklın korunması esasına dayanır.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır. Bunun üzerine ashaptan bir grup Hz. Peygamber'e içki haram kılınmadan önce içki içen ve o hal üzere ölenlerin durumunu sormuştur. Bu soru üzerine Mâide sûresinin 93. ayeti inmiştir.
Değerli kardeşimiz, Ne amaçlı olursa olsun, evde alkol bulundurmak caiz değildir.
19255- Esma binti Yezid der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Kişi içkiyi içtiği zaman Allah kırk gün boyunca ondan razı olmaz. Bu süre içinde ölmesi halinde de kafir biri olarak ölür. Ancak tövbe ederse Allah tövbesini kabul eder.
Alkol 40 gün. Uyusturucu 1 yıl 55 dakika cenabet yapar. Ceza da indirim uygulana bilir. ''İçki içmek , hırsızlık yapmak, domuz eti yemek vs gibi haramlardan dolayı kişi cunub olmaz.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri