İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir. Bu terim Arapça "şera'a" kökünden türemiştir.
Teşri kelimesi, TDK'ya göre 'yasama' anlamına gelmektedir. Farklı kaynaklarda “ev yola açık olmak, sokak üzerinde bulunmak” anlamına da gelen şer' kökünden türeyen teşrî' “evi yol üzerinde kurmak, kapısını yola doğru açmak” demektir.
Bedîî sanatlardan olan teşrî', “kasidenin asıl vezin ve kafiye sistemi yanında beyitlerin ortasında başka bir vezin veya vezinlere uygun düşecek şekilde iki veya daha çok kafiye düzeninin oluşturulması” şeklinde tanımlanır.
Rasûlullâh (s.a.s.)'ın teşrî yetkisi, vahyin nüzulünden itibaren kabul edilen ilâhî bir görevdir. Ayet ve hadisleri merkeze alarak yaptığımız araştırmalarda Kur'an-ı Kerim ve hadislerde bu yetkinin varlığı vurgulanmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.)'in teşrî yetkisi ve bu yetkinin vahiyle münasebeti vardır.
teşri tefsir{yasama yorumu }: yasama organı tarafından yapılan ve bağlayıcı kaynak özelliği. gösteren tek yorum türüdür.
İlgili 40 soru bulundu
(ﺗﺒﻴﻴﻦ) i. (Ar. beyān “açıklamak; zâhir olmak”tan tebyіn) Açık açık anlatma, beyan etme: Yevm-i Hendek'te eyleyip tebyin / Etti Ammâr şehâdetin ta'yîn (Sâlim Tezkiresi). Âgāz ile hitâba ettim şu yolda tebyîn (Recâîzâde M. Ekrem).
Allah'ın genelde din vaz'ına, özelde ahkâma dair düzenlemede bulunmasına bir süreç halinde “teşrî'” denir ve bu yetki sadece Allah'a aittir. Allah'tan başka hiçbir kimsenin ya da kurumun teşrî' (din vaz'ı) yetkisi yoktur.
Yasama bilindiği üzere yasa koyma ve kanun çıkarma işlemidir. İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir.
Sözlükte derece kelimesinden türeyen tedrîc “bir kimseyi bir şeye aşamalı biçimde yaklaştırmak ve alıştırmak” anlamına gelir. Teşrî' yöntemi olarak hükümlerin ilâhî irade tarafından bir defada ve bütün şeklinde değil tebliğ süreci boyunca beşerî ve sosyal olgular dikkate alınıp peyderpey konulmasını ifade eder.
Kanun koymak, yükseltmek, yol açmak, gemiye yelken yapmak.
Ehl-i sünnete mensup İslâm âlimlerinin ekseriyeti bu görüştedirler. Bu âlimler, Sünnetin müstakil olarak teşrî'ini yani, hüküm koyduğunu kabul etmekle birlikte hiçbir şekilde Sünneti Kur'ân'ın önüne geçirmemişlerdir.
Hz. Peygamber döneminde her iki kısmıyla Sünnet, bir teşrî kaynağı olarak kullanılmıştır. Burada önemli olan, Hz. Peygamber hata yaptığı zaman, Cenâb-ı Allah tarafından hatasının düzeltilmiş olmasıdır.
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.
Hukukî hükümlerin koyucusu ve kaynağı anlamında fıkıh usulü terimi. İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim.
Muhammed'in (s.a.v.) temsil görevi, onun İslam'ı anlama ve yaşama konusundaki örnekliğini ifade etmektedir. O, tüm insanlık için en güzel örnek olmuştur. Kur'an'ın ilk muhatabı olan Hz. Peygamber onu en iyi şekilde anlamış ve yaşamıştır.
Sözlükte “temizlemek, arıtmak, temize çıkarmak” anlamındaki tezkiye, fıkıh terimi olarak şahidin adalet vasfını taşıyıp taşımadığının hâkim tarafından soruşturulmasını ifade eder. Güvenilir kimselerin şahit hakkında olumlu görüş bildirmelerine “ta'dîl”, olumsuz görüş bildirmelerine “cerh” denir.
Terim anlamı olarak tebliğ: Allah'ın emirlerini ve yasaklarını herhangi bir ekleme ve çıkarma yapmadan olduğu gibi insanlara ulaştırmaya, bildirmeye ve açıklamaya denir (Lakkânî, 1955: 180-181; Gölcük-Toprak, 1988: 283; Bahçeci, 1977: 281-284). Peygamberlerin en önemli görevi “tebliğ”dir.
Tedricilik, bir kimseyi bir şeye aşamalı olarak yaklaştırmak ve alıştırmak anlamına gelir. Kuran-ı Kerim'in üç yılda ayet ayet ve süre süre olarak inmesi de tedricilik ilkesinin bir sonucu olarak bilinmektedir.
İslâmî literatürde tedrîc, bir hükmün veya hükümler bütününün bir defada ve toptan değil, beşerî ve sosyal gelişmeleri dikkate alarak yavaş yavaş ve ihtiyaçlara göre vaz edilmesi manasında kullanılır.
Sesli Sözlük - yasa koyma, teşri.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir. Ayrıca Hz. Peygamber'in (s.a.v.) savaşlarda yapmış olduğu işler de fiilî sünnete girer.
Peygamber (sas) tâlim görevinin bir gereği olarak, ümmetine neye, ne kadar, nereye kadar değer verilmesi gerektiğini öğreterek, bir yönü ile müminin değerler sıralamasını inşa etmiştir. Malum olduğu üzere neye derken meselenin mahiyetini, ne kadar derken ölçüsünü, nereye kadar derken sınırını ortaya koymuş oluruz.
Tıbbi açıdan açıklayacak olursak sünnet işlemi, erkek çocuğun penisinin ucunda doğuştan var olan, idrar çıkış deliğini kapatarak o bölgede mikroorganizmaların çabuk üremesine yardımcı bir ortam oluşturan deri parçasının (sünnet derisi) alınmasıdır. Sünnet ciddi bir cerrahi işlemdir.
Hâtemü'l-Enbiya: Nebilerin sonuncusu.
Sözlükte “benzemek, benzetmek” anlamındaki müsûl kökünden türeyen temsîl “benzetmek, benzeri ve dengi olduğunu söylemek” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri