Hz. İbrâhim ve İsmâil'in şeriatındakine uygun olarak Câhiliye dönemi Arapları da yılın dört ayını kutsal sayarlar, bu inanışa saygının bir işareti olarak savaştan ve her türlü saldırıdan kaçınırlardı. Zilkade, zilhicce, muharrem ve recebden oluşan bu aylar haram aylar (el-eşhürü'l-hurum) diye anılırdı.
Câhiliye devri Arapları, kamerî esasa göre tesbit ettikleri yılın on iki ayını safer, rebîülevvel, rebîülâhir, cemâziyelevvel, cemâziyelâhir, şâban, ramazan, şevvalden oluşan “olağan aylar” (eşhürün i'tiyâdiyye) ve zilkade, zilhicce, muharrem, recebden oluşan “dört haram ay” (eşhürün erbaatün hurum) şeklinde ikiye ...
Tevbe / 36.
Gökleri ve yeri yarattığı gün koyduğu kesin hükme göre Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru ve geçerli olan hesap budur.
İslama göre haram aylardan ilki olarak bilinen Zilkade ayında her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş yasak yani haramdır. Zilkade ayının haram kılınma sebebi hac için yolculuğun bu ayda yapılmasından dolayıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Haram aylar şunlardır: Zilkâde, zilhicce, muharrem ve receb. Receb ayı aynı zamanda geleneğimizde önemli yeri olan üç aylarında ilkidir.
Haram aylarda savaş yasağı hükmünün kaldırılıp kaldırılmadığı tartışma konusu olmuştur. Bir kısım alimlere göre bu yasak devam etmektedir. Bazılarına göre bir kısım ayetlere ya da Hz. Peygamber'in bazı fiilî uygulamalarına dayalı olarak kaldırılmıştır.
Tefsir ve tarih kitaplarında, haram aylarla ilgili hükümlerin hac ibadetiyle birlikte Hz. İbrahim zamanında teşrî' kılındığı, insanların bu aylarda sağlanan güven ortamı içinde hac ibadetini rahatça yaptıkları, Mekke ve çevresinde oturanların da bu vesileyle geçimlerini sağladıkları belirtilmektedir.
Zilkade kelime anlamı olarak “oturmak” ve “Barışa sahiplik eden” anlamlarına geliyor. Câhiliye devrinde haram ayların ilki olan zilkade ayında ticarî açıdan büyük önem taşıyan panayırlar düzenlenirdi. Zilkade veya Zulkadetu'l-Haram, Kameri ayların on birincisidir.
Haram aylar; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep olarak ifade edilir. Bu 4 ay boyunca cahiliye döneminde savaş yapmak yasaklanmıştır.
Ficâr savaşları, İslam'dan önce bazı Arap kabileleri arasında haram aylarında çıkan savaşlardır. Arap kabileleri arasında savaşmanın haram olarak nitelendirildiği bazı aylar vardı. Mekke, Medine ve Taif'e göre Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayı haram aylardır.
Şüphesiz ki Allah'ın ayı Muharrem, büyük ve mübârek bir aydır. Muharrem ayı, hicrî senenin ilk ayı ve haram ayların birisidir.
Bu aylarda savaş yapmak yasak olduğu için bu adı almıştır. Câhiliye devrinde Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı. Bu aylarda panayırlar kurulur, şiir yarışmaları yapılır; yahudiler, hristiyanlar ve puta tapıcılar dinlerini yayarlardı.
"Haram ayları" yani hürmet ayları, İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan ay adlarına göre savaşmanın yasak kabul edildiği Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb aylarıdır.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
1709- Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde oruç tutmak haramdır. Bunun gibi, Şaban ayının son günü mü yoksa Ramazan ayının ilk günü mü olduğu bilinmeyen günde ramazan ayının ilk günü niyet edilerek tutulan oruç da haramdır.
Hicrî yılın on birinci ayı, dört haram aydan biri. Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında yapılan ikinci büyük savaş (3/625). Hz. Peygamber ile Hevâzinliler arasında yapılan savaş (8/630).
24 Zilkâde 1443 Perşembe gecesi saat 01:50 îtibariyle Sevgili Şeyhimiz Mahmûd Efendi Hazretlerimiz Hakk'a yürümüş âhirete irtihâl etmiştir. Cümle Ümmet-i Muhammed'in başı sağolsun. Cenâzesi 24 Haziran 2022 Cuma günü Cuma namazını müteakip Fatih Câmii'nden kaldırılacaktır.
Rivayet edilir ki zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutulmalıdır. Dileyenlerin tutacağı bu orucun son günü Kurban Bayramı'nda kurban kesilene kadardır. Zilhicce orucunun son günü yani 10. gün; Kurban Bayramı'nın ilk gününe denk gelir.
( Hicri ) Ay olarak hacamat
Hacamat hicri 5-25 arasında yapılırsa bi mahsuru olmaz. Tıbbın dehası İbn-i Sina Hz.leri El Kanun Fıt Tıbb( Tıbbın kanunu ) adlı eserinde 'Çok acil durum yok ise hicri 25 inden sonra ve 5 inden önce hacamat yapılmamasını tavsiye eder.
Diyanet'in yayınladığı takvime göre Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı. Muharrem ayı Hicri yılın ilk günü olarak bilinir. Muharrem ayının bitişi ise 16 Ağustos Çarşamba günüdür.
Zilhicce ayında ve Arefe gününde oruç tutmanın fazileti nedir? Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
ZİLKADE AYI NE ZAMAN? Zilkade ayı 21 Mayıs Pazar 2023 günü başladı. Yani Zilkade ayının 1. günü 21 Mayıs Pazar günü idi. Bugün yani 25 Mayıs Perşembe günü ise Zilkade ayının 5. günüdür.
Haram aylardan ilki olarak bilinen Zilkade, 2023 yılında 21 Mayıs-18 Haziran tarihleri arasına denk geliyor. Duaların icabet ettiği ay olan Zilkade'de ibadet etmek büyük önem taşıyor. Peki Zilkade ayı nedir, faziletleri nelerdir? Zilkade ayında hangi ibadetler yapılır?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri