Gerek içki satan bakkaldan, gerekse kumar oynatan kahvehanelerden satın alınan ve içilen içki haricindeki gıda, temizlik malzemesi gibi şeyler helâldir.
Diğer sorunuza gelince: Bir müslümanın ne maksatla olursa olsun içki satın alması caiz değildir. Zira fıkıh ilmine göre Allah'ın haram kıldığı mallar alım satıma konu olamazlar. Bu yüzden bir müslümanın böyle bir alışveriş yapması caiz değildir.
"ARACILIĞI DA HARAM"
“Alkol ve diğer haram ürünlerin alım-satımı caiz mi” sorusunu yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Aydın, “İslam, içkiyi haram kılmıştır. Bu kesindir. Bundan dolayı içki alma, satmak, aracılığını yapmak kesinlikle haram” dedi.
Günah olmaz. Fakat ihsan edip vermek çok sevaptır.
İçkinin alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan market ve restaurantta, bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir.
İlgili 43 soru bulundu
Ne amaçlı olursa olsun, evde alkol bulundurmak caiz değildir.
Helal lokma yemek, haramların işlendiği sofraya oturmamak ve israftan kaçınmak esastır. Bu itibarla dinen meşrû olmayan hâl ve durumların bulunduğu sofraya mecbur kalınmadıkça oturmak, böyle bir ortamda bulunmak caiz değildir. Fakat bulunulan ortamda haram işlenmesi sofradaki helal yiyecek ve içecekleri haram yapmaz.
Hamd, yalnızca Allah'adır. Belirli çocuk sayısının bulunması veya asgari ücretli kimselerden olmanız gibi, devletin yardım almak için koymuş olduğu şartlara hâiz iseniz, devletten gelen yardımı kabul etmenizde hiçbir sakınca yoktur.
Helal Sertifikalarımız
Migros üretim gerçekleştirdiği iyi et merkezlerinde ve Taze Direkt ürünlerinde helal standardına uygunluk içerisinde süreçlerini yürüttüğünü Helal Belgeleri alarak teyit etmiştir.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Migros'un bünyesinde alkol satışı yapılmaktadır.
Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır. Okul ve camiye 100 metreden az mesafede alkol satılamaz. Lisanslar yerel belediyeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmektedir.
Seyyar satıcılık yapmak caiz mi? Cevap: Seyyar satıcılık yapmak ülü'l-emrin izni ile caiz olur. Kamu yararı yüzünden yasaklanmış ise, buna uyulmak gerekir.
Yıldız Holding bünyesindeki Gözde Finansal Hizmetler A.Ş. ve Bizim Toptan Satış Mağazaları'nın, 600 milyon TL'ye Şok'u satın almasının ardından, alkollü içki satışı kaldırıldı. Yönetimin kararıyla 1 Ağustos itibariyle Şok marketlerdeki alkollü içki bölümü kaldırıldı.
Aynı çatı altında veya aynı salon içinde (örneğin yemek salonu) diğer masalarda içki içilmesi bizim durumumuzu harama sokar mı? Değerli kardeşimiz, İçki satılan lokantalardan helal olan yiyeceklerin yenmesi caizdir. Ancak eğer içki satılmayan yerler varsa, buraları tercih etmek daha uygundur.
E-ticaret platformlarının, üretici/tedarikçi firmalara ait olan ürünleri, peşin veya taksitle ya da kredi kartıyla pazarlamalarında ve bu ürünlerin doğrudan müşterinin adresine gönderilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
İşinizle ilgili olarak; şüphesiz yabancıların konuk olduğu bir otelde çalışmak haram değildir. Fakat haram işler bulaşırsa bu durumda çalışmanız harama dönüşür. Genellikle bu tür otellerde içki içilir, erkek ve kadınlar bir arada olur, müzik, yüzme havuzları vb..
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
Sorusuna Fatih Kalendar Hoca şu şekilde cevaplandırıyor: “Burada ödemeyi şirkete veya bankaya çevirebiliyorsunuz. Ürünü bana 1500 liraya veriyorsunuz aylık ödemeyi ise A veya B bankası olarak gerçekleştiriyorsunuz. Eğer sisteme banka girmeyip direkt GSM şirketi ile olacak olursa bunda bir sıkıntı olmaz.
Kredi Kullanmanın Hükmü
-Faizsiz kredi almak caizdir. Faizli kredi almak faiz almanın hükmündedir, ya da faizi vermenin... ''Faizsiz kredi'' alarak elinize para geçtiğinde ödeme yaparak faize bulaşmadan krediyi vaktinde ödeyebilirseniz; kredi almanız caiz olur.
Cevap: Normalde piyasaya narh, fiyat konması caiz değildir. Çünkü hiçbir şeyin satışında kâr haddi yoktur. Herkes, istediği kadar kâr ile satabilir. İslâmiyette kâr haddi yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden gelen soruya verdiği cevapta, devletin söz konusu borçlandırmada amacının faiz elde etmek olmadığı için bu yolla ev almanın caiz olduğu ifade edildi.
Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır.
Bu itibarla haram olmakla birlikte alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilemeyecek kadar sarhoş değilse, bir başka ifadeyle ne yaptığını ve ne okuduğunu bilecek düzeyde bir bilince sahipse namazlarını kılması gerekir. Bunun için belirlenmiş bir süre yoktur.
Alkolizm, alkollü içkilere kişinin fiziki ve psikolojik sağlığına zarar verecek şekilde olan aşırı tutkunluk. Alkolizm sorunu olan kişiye ise alkolik denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri