Aynı çatı altında veya aynı salon içinde (örneğin yemek salonu) diğer masalarda içki içilmesi bizim durumumuzu harama sokar mı? Değerli kardeşimiz, İçki satılan lokantalardan helal olan yiyeceklerin yenmesi caizdir.
Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır.
Helal lokma yemek, haramların işlendiği sofraya oturmamak ve israftan kaçınmak esastır. Bu itibarla dinen meşrû olmayan hâl ve durumların bulunduğu sofraya mecbur kalınmadıkça oturmak, böyle bir ortamda bulunmak caiz değildir. Fakat bulunulan ortamda haram işlenmesi sofradaki helal yiyecek ve içecekleri haram yapmaz.
İçkinin alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan restoran ve bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir. Ancak restoranın diğer bölümlerinde, mesela mutfak bölümünde çalışılabilir. Eğer kazancı tamamen helal olan yerler varsa, buralarda çalışmanız daha iyidir.
Buna göre bir haramın işlendiği masada oturmamak en güzelidir. Ancak oturmak ya da orada bulunmak zorunda olan bir Müslüman, o günahtan rahatsız oluyorsa işlenen günaha ortak olmaz ve sorumlu da olmaz.
İlgili 39 soru bulundu
yanlıştır. Çok gösterişli şeyler İslamiyet'e uygun değildir. Alkol tüketilen bir mekanda oruç açmak orucun kabul olmayacağı anlamına gelmez ama İslami prensiplere aykırıdır.
Dolayısıyla ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir. Fakat sarhoşluk, kişinin bilincini etkilediği için bu hâlde iken kılınan namaz geçerli olmaz.
İçkinin alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan market ve restaurantta, bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir.
sorusuna cevap. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir?" sorusuna "Temizlikte kullanılmaları caizdir" yanıtını verdi.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Masada yemek yeme, koltukta oturma ve benzeri mobilyalar kullanmanın hükmü nedir? Övünme, kibir ve gurur niyeti olmazsa bir sakıncası yoktur. Ancak Allah Rasûllü gibi sade yaşayıp yerde oturmak ve yerde yemek yemek müstehaptır ve bu gayeyle yapılırsa sevaptır, fazilettir.
Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur. AKCİĞER: Alkol kullananlarda tüberküloz görülme riski 28 kat daha fazladır.
el Cevab: Dinimizde yasak olan fiilleri işleyenlere bu fiilleri esnasında selam verilmez. İçki içen bir müslümana gezerken vs. rastlandığı yerlerde selam vermek de vermemek te caizdir. Kuran okuyana, namaz kılana, zikredene, selam verilmez.
İÇİNDE İÇKİ SATILAN BİR OTELDE ÇALIŞMAK VEYA ONA MALZEME SATMAK CAİZ MİDİR? Meyhane ve genelevi gibi her yönden günah sayılan bir binada çalışmak ve ona malzeme satmak dinen haramdır. Çünkü binanın biricik gayesi meşru olmayan işlerin işlenmesidir.
İçki satılan bir otelde konaklamak ve içki satılan lokantada yemek yemek caizdir. Ancak içkisiz yerler varsa buraları tercih etmek gerekir. Ayrıca içki bulunan dolapta başka ürünler varsa bunlardan faydalanmanın bir sakıncası yoktur. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Ayrıca içki içti ya da başka bir günah işledi diye kırk gün namaz kılmamak olmaz. Olsa olsa içki içen bir insanın kıldığı namazın sevabı azalır. Diğer taraftan içki içen ya da başka bir günah işleyen kafir olmaz, günahkar olur.
1. Alkol bulunan odada kılınan namaz geçerlidir.
Diyanet'in din görevlisi AKŞAM'ın “Daha önce içki içilmiş bir bardakla temizlendikten sonra su içmek günah mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Aslında idrarla içki arasında bir fark yoktur. İkisi de pistir, haramdır. Mümkünse değiştirilmelidir.
Gerek içki satan bakkaldan, gerekse kumar oynatan kahvehanelerden satın alınan ve içilen içki haricindeki gıda, temizlik malzemesi gibi şeyler helâldir. Onlara mekruh ve haram demek mümkün olmaz.
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
Değerli kardeşimiz, Düğün yemeği için vaki olan davete icabet eden kimse, içki içmek gibi günah işlendiğini görürse, şayet oturduğu sofrada içilirse veya âlim ve salih kimse olduğundan dolayı Müslüman halk için örnek olursa, orada kalması günahtır.
Değerli kardeşimiz, Gündüzün çalışma, gecenin de istirahat ve uyku için uygun olarak düzenlenmiş olması genel kuraldır, durumdur; fert veya cemiyet hayatı gerektirdiği zaman gece de çalışılır, gündüz de uyunur ve istirahat edilir; bunları yasaklayan bir ayet veya hadis yoktur.
İçki satılan lokantalardan helal olan yiyeceklerin yenmesi caizdir. Ancak eğer içki satılmayan yerler varsa, buraları tercih etmek daha uygundur. Çünkü her ne kadar içki içmiyorsak bile, dolaylı yollardan bu kurumlara destek olunacağı için içkisiz müesseseler tercihimiz olmalıdır.
Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır:
Sarhoşluk veren içkiler zamanla alışkanlık ve bağışıklık sağladığı için, az içenin giderek çoğa kaçtığı, önceleri azı tesir ederken alışkanlık arttıkça aynı miktarın tesir etmediği görülmektedir. Bu sebeple içkiyi önlemenin en kesin yolu azını ve çoğunu yasaklamaktır.
Değerli kardeşimiz, Allah, namaz kılmayı farz kılmış, içki içmeyi ise haram kılmıştır. Namazı kılmamak haram olduğu gibi, içki içmek de haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri