Ancak protein alımınız çok düşükse, egzersiz planınız tutarlı olsa bile sürekli kas büyümesini ve gelişmesini göremezsiniz. Çünkü diyetinizde yeterli protein yoksa, vücudunuz yağ depolarını kullanmaktan ziyade yakıt için kas kütlesini parçalamaya yönelebilir.
Kas geliştirmek için spor yapan kişilerin kasları yıpranır ve bu kasların onarılması için daha fazla protein harcanır. Kasların onarılması için gereken protein alınmaması halinde kas yapısının bozulmasına ve sağlığının olumsuz etkilenmesi söz konusudur.
Beslenme. Kas gelişiminde yeni doku oluşturmak için, yaktığınızdan daha çok kalori almalısınız. Yani 2-3 saat de bir yemek yemelisiniz ve antrenman öncesi ve sonrası kas büyümesini ve dinlenmesini desteklemek için yeterli protein ile karbonhidrat almalısınız.
Sporcularda kas kazanımı ve kas kütlesinin korunması için protein en önemli besin ögesidir. Spor yapmayan bireylerde günlük protein ihtiyacı kg başına 0.8 gr'dır. Spor yapan bireylerde ise bu ihtiyaç kg başına 1.2-1.8 gr arasında değişir.
Protein alımının doğal yollarla besinlerden alınması, ağır spor yapanların ise vücuttaki eksiklerini aşırıya kaçmamak şartıyla protein tozlarıyla takviye etmeleri öneriliyor. Fiziksel aktivite yapmayan, durağan bir yaşam tarzı olan insanların ise protein tozunu kesinlikle kullanmaması gerekiyor. Protein nedir?
İlgili 29 soru bulundu
Eğer dayanıklılık sporu ile uğraşıyorsanız, uzun süreli ve düşük şiddetli antrenmanlar uyguluyorsanız, kas gelişimi hedefiniz yok ise, kreatin kullanmanıza gerek yok diyebiliriz.
Kas yapmak için günde kaç gram protein alınmalıdır? Kas yapmak için vücuttaki kilo başına ortalama 2 gr protein alınmalıdır.
Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder.
Kesinlikle ihtiyacınız olan proteini almalısınız... Almazsanız kaslarınız erir ve metabolizmanız bozulur. Sadece kaslara gitmiyor aldığınız protein, kandan kemiklere kadar tüm vücut için önemli. Protein kaynakları;et, tavuk, hindi, yumurta, süt, kurubaklagiller.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Antrenmandan hemen sonra
Tavsiyemiz protein sentezinin hızla arttığı, fırsat penceresi olarak adlandırılan bu zaman diliminde vücudunuza kendini toparlamaya yardımcı olacak whey proteini (ya da whey proteini ve kazein beraber) takviyesi yapmanız.
Yani türkçe kaynaklara göre 70 KG olan birisi 100-140 gr protein alması yeterli gözükürken, Yabancı kaynaklara göre 70 KG olan birisinin 225-300 gr civarı protein alması gerekiyor.
Protein ve egzersiz
Yetişkinlerin normalde kas kütlesini korumak için vücut ağırlığının kilogramı başına günde 0.8 g protein tüketmesi önerilir.
Aynı zamanda, ihtiyaç duyulduğu durumlarda amino asitlerden enerji de üretilebilir. Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Protein, bağışıklık sistemimizin güçlü kalabilmesi için en gerekli maddelerden biri. Dolayısıyla protein eksikliği söz konusu olduğunda, özellikle grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskimiz artıyor. Hatta bununla da kalmıyor, hastalık süreci, eskisinden çok daha uzun sürüyor.
Çünkü proteinler sporcuların yüksek performans göstermesi için oldukça güçlü bir kaynaktır. Kas kütlesini korumanın yanı sıra aynı zamanda onarma görevi görür. Ancak sporcuların unutmaması gereken bir diğer kural ise, asıl önemli olanın çok fazla protein almak değil sağlıklı ve yağsız hayvansal protein tüketmektir.
Dayanıklılık sporlarında sporcuların kilo başına 1-1.6 gram, Güç sporlarında sporcuların kilo başına 1.6-2 gram, Diğer sporlarda (futbol, basketbol, dövüş sanatları vb.) sporcuların kilo başına 1.4-1.7 gram protein alması gerekmektedir.
Bir öğünde alınması gereken protein miktarı yaklaşık 20 ile 30 gramdır. Bu miktar kas yapımını aktive eden en uygun değer. Eğer oluşan etkiyi arttırmak istiyorsanız tükettiğiniz öğünde yaklaşık 4 gram lösin aminoasidinin olduğundan emin olun.
Değişen çalışma sonuçları nedeniyle kesin rakamlar vermek zor olsa da kas yapımı için optimum protein miktarı, vücut ağırlığının kilogramı başına 1,2 ila 1,6 g arasında görünmektedir.
Ortalama olarak haftada 3-4 gün egzersiz ve iyi bir beslenmeyle 6-7 ay kadar zamanda kaslar belirginleşmeye başlar. Fakat vücut yağ oranı yüksekse ya da bir sağlık sorunu varsa bu süre uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri