Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor. İçli köfte, iki türlü hazırlanır.
Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından başvurusu yapılan “Malatya İçli Köftesi Coğrafi İşareti” tescillendi. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN tarafından, Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet ÇINAR ve beraberindeki heyete takdim edildi.
İÇLİ KÖFTEYİ İLK KİM BULDU? Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan bir lezzet olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmıştır. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır.
Türkiye'de Adana, Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılmaktadır. Haşlanmış köfteler eritilmiş tereyağı ile servis edilebilir.
Türkiye'de Adana, Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Yozgat yörelerinde içli köfte yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Irok (İçli Köfte) - Mardin.
İçli köfyeye Hatay'da Oruk denir. Bu vazgeçilmez yöresel lezzetin asıl özelliği hem içi hem dış köftesine et konur.
Gaziantep Malhıtalı Köftesi/ Gaziantep Mercimekli Köftesi 09.02.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Arap mutfağından Türk mutfağına giren içli köfte, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak biliniyor.
İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
İçli köfte diğer adıyla Oruk, Arap mutfağından (Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır) Türk mutfağına giren bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Arap mutfağında asıl ismi, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak geçmektedir.
İstanbul merkezli kurulan, Türkiye genelinde bin 100 şubesi bulunan çiğ köfte firmasının kurucusu ve sahibi olan Sivrikaya'nın, örgütle iltisakı nedeniyle KHK ile kapatılan İzmir İşadamları Derneğinin yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüttüğü öğrenildi.
ev yapımı içli köfte adet fiyatı – şuan ki malzemeler ve yapımla birlikte adet fiyatı 10 Tl gibi bir ücrete denk gelmektedir.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
aslen geleneksel bir italyan yemeği imiş. asıl adı "italyan köfte" zamanla "talyan köfte" (misal evliya çelebi "talyan" kelimesini "italyan" anlamında kullanır imiş), sonradan da "dalyan köfte" haline dönüşmüş..
Hatay'da içli köftenin daha özel bir ismi var; 'Oruk'. Şam oruğu, tappuş oruğu, sac oruğu, tepsi oruğu ve kümbülfisti gibi farklı şekil ve tatlarda olanları mevcut. Mekik şeklinde olan oruklar tepsiye dizilip, üzerlerine bol zeytinyağı sürdükten sonra fırında pişirlir.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
İçli Köfte (Kutlik) Siirt Yöresi.
Yine Hatay'dan bir öneri: Hatay Sultan Sofrası… Sevilen yemeklerinin başında içli köfte geliyor. Ancak kebapları ve mezeleri de aynı derecede lezzetli.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Bosna-Hersek usulü köfteye “cevapi” ya da “cevapcici” deniyor.
Türk mutfağında birçok yemeğin birden fazla versiyonuna ve reçetesine ulaşmak mümkün. Ancak söz konusu köfte olduğunda durum biraz daha farklı: Kesin bir sonuca ulaşılmamış olsa da Türkiye'de 290'dan fazla köfte çeşidi olduğu tahmin ediliyor. Üstelik söz konusu çeşitlerin bir kısmı coğrafi işaret tescili de taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri