İçli köfte diğer adıyla Oruk, Arap mutfağından (Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır) Türk mutfağına giren bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Arap mutfağında asıl ismi, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak geçmektedir.
Içli köfte TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yağsız kıyma ile ince bulgur iyice yoğrulup içi oyularak yumurta biçiminde hazırlanan ve içerisine kavrulmuş soğanlı kıyma konduktan sonra haşlanan veya kızartılan bir köfte türü
İÇLİ KÖFTEYİ İLK KİM BULDU? Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan bir lezzet olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmıştır. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
İlgili 31 soru bulundu
İçli köfyeye Hatay'da Oruk denir. Bu vazgeçilmez yöresel lezzetin asıl özelliği hem içi hem dış köftesine et konur.
Irok (İçli Köfte) - Mardin.
İçli köfte, iki türlü hazırlanır. Bunlardan birincisi haşlama usulüdür. Bayram, söz, nişan, kına gecesi gibi özel günler ile misafir ağırlamada mutlaka sofradaki yerini alır. İkincisi ise kızartmadır.
Başlı başına bir ana yemek olan içli köftenin mükemmel lezzeti ile kaç tane yediğinizi fark edemeyeceksiniz bile.
HANGİ İLİN İÇLİ KÖFTESİ MEŞHUR?Aslen Arap mutfağının bir yemeği olan içli köfte Türkiye'de doğu ve güneydoğu bölgelerinde sıklıkla yapılan yemeklerden biridir. Her yörede kendine has bir lezzet sunan içli köfte özellikle Gaziantep ve Hatay illerinde adından daha çok söz ettirmektedir.
Oruk Hatay'da içli köfteye verilen isimdir. Elbette bu içli köfte, uygulamada Antakya'ya özgü farklılıklar içerir. Mesela en büyük farklılığı hamuruna dövülmüş et konulmasıdır. Ayrıca her içli köftede olduğu gibi büyük el mahareti ve ustalık ister.
İkbebet (Haşlanmış İçli Köfte)
Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından başvurusu yapılan “Malatya İçli Köftesi Coğrafi İşareti” tescillendi. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof.
İçli Köfte (Kutlik) Siirt Yöresi - Nefis Yemek Tarifleri.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
5. Köfte. Farsçadan dilimize giren bu kelimenin anlamıysa 'Dövülmüş, ciğnenmiş'tir.
Köfte. Kebap gibi köfte de yüzlerce çeşidi olan bir başka Türkiye yemeklerinden. Neredeyse her şehrin kendine has bir tarife sahip olduğu köfte çeşitleri arasında İzmir köftesi, Tekirdağ köftesi ve Trabzon Akçaabat köftesi ilk akla gelenler arasında yer alıyor.
İçli Köftenin Hazırlanışı:
Biber salçası, un, yumurta, tuz ve kırmızı toz biberi ekleyip güzelce yoğurun. Limon sıkıcağını ters çevirin ve temiz bir streç filmle kaplayın. Ellerinizi ıslatın ve ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar kopartın. Limon sıkacağının içine parmağınızla yayın ve hamuru incelterek şekil verin.
Biz içli köfte yapımında ve pek çok bulgurlu köftede yarma dediğimiz, Malatya'ya özgü, hafif unlu ve çok ince çekilmiş bir bulgur türünü kullanırız.
Arap mutfağından Türk mutfağına giren içli köfte, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak biliniyor.
Yöreye özgü içli köfteler ıkbebet, kitel ve irok tarifleri, belki de Mardin'den başka hiçbir yerde bu kadar lezizini yiyemeyeceğiniz kaburga dolması, lahmacuna benzer bir lezzet sunan sembusek böreği, işkembe dolması kibe, her bayram muhakkak evlerde hazırlanan mamul, kiliçe çöreği, pekmezi bol olduğu için sağlıklı bir ...
Kütülk, Kürtçe kökenli bir kelimedir, anlamı ise içli köftedir. Haşlama usulüyle yapılan bu yemek, Batman mutfağının en gözde tariflerinden biridir. Köftenin dış harcında kitellik ve köftelik bulgur, iç harcında ise baharatlı kıyma kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri