İçli Kız (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Eser-i Abdülhak Hâmid / İçli Kız / Tiyatro oyunu tarzında yazılmış bir hikâyedir / Beş fasıl dokuz perdeyi hâvidir / DefƐa-i ûlâ / Her hakkı tâhî'ine aiddir / Mumâileyhin Mâcerâ-yı Aşk ile Sabr ü Sebat ismindeki dramları dahi her kitab satılan mahallerde bulunur / Dersaâdet'de Basîret matbaasında tab u neşr olunmuştur ...
Abdülhak Hamit Tarhan'ın tiyatro oyunu (1875) * Eser, oyuna adını veren içli kız yani Sabiha üzerinden ilerlemektedir.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
⇒ Roman, 1875 yılında yazmıştır. ⇒ "İçli Kız" romanında annesinin ölümü hariç hiçbir felakete uğramamış İçli kız Sabiha'nın hikâyesi anlatılmaktadır. ⇒ Tiyatro oyunudur. ⇒ Roman karakterleri arasında Sabiha Hanım, İzzet Bey, Mesut Efendi, Sadi Efendi, Raife Hanım yer almaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
İÇLİ KIZ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yazdığı üçüncü tiyatro eseri. İçli Kız, beş fasıllık bir dramdır. Yazarı tarafından beş fasıl olarak tertip edilen eser 29 meclisten oluşur. Eserin kapağında “Tiyatro tarzında yazılmış bir hikâyedir” ibaresi vardır.
3. İçli Kız (mensur piyes, (1875).
' dizeleriyle başlayarak yüreğimizi dağlayan bu şiir, Abdülhak Hamid Tarhan tarafından, ölen eşi Fatma Hanım'a ithafen yazılmıştı.
1885 yılında aile toparlanarak İstanbul'a dönmeye karar verir. Beyrut Valisi Nasuhi Bey'in konağında yolculuğa mola verdikleri sırada Fatıma Hanım hayatını kaybeder. Abdülhak Hamit Tarhan 40 gün boyunca Beyrut'ta kalır her gün yas içinde eşinin mezarına gider. Makber şiiri de bu süreçte yazılmıştır.
Bu üzüntünün ardından söylediği "Gitti de Gelmeyiverdi" şarkısı oldukça ünlenirken sanatçı asıl şöhreti sözleri Abdülhak Hamit Tarhan'a, bestesi Mehmet Baha'ya ait, "Makber" şarkısıyla kazandı.
Macerayı Aşk, İçli Kız ve Sabru Sebat ise mensur olan tiyatro eserleridir. Duhter-i Hindu, Tarık, İbn-i Musa, Zeynep, Finten, Yadigâr-ı Harp eserleri nazım nesir karışık olarak yazılmış tiyatro eserleridir.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-1 (Sabr-u Sebat, İçli Kız, Liberte, Yadigar-ı Harb) Abdülhak Hamid Tarhan şöhretini şair olarak yapmış olmakla birlikte çok sayıda tiyatro eseri de yazmıştır.
Abdülhak Hamit; “Tezatlar Şairi”, “Şair-i Azam (En Büyük Şair)” olarak anılır. Ölüm, hayat, tabiat, aşk, metafizik vb. temalarda kişisel duyarlılığı yansıtan şiirler yazdı.
Duhter-i Hindû, Abdülhak Hâmid'in tiyatro yazarlığında farklı bir dönemin başlangıcını ifade eder. Bundan önce yazdığı ilk üç eseri birtakım acemiliklerin bulunduğu etkilenmeler ve kısmî realizm dönemi olarak görülür.
'Hamit' özel isminde 'a' sesi uzun okunur; her ne kadar özel isimlerde uzatmalar terk edildiyse de, en azından yarım vokal uzun söyleyebiliriz. aslı Hamid (A uzun) olan isim hamd eden öven anlamındadır (ism-i fail), bir insan eylemini anlatır.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır.
Cumhuriyet öncesi edebiyatına damga vuran isimlerden Abdülhak Hamit Tarhan, "Makber" şiirini ilk ölen karısına ithafen yazmıştır.
Ahmet Özhan | Makber - YouTube.
Şiir konularını daha çok kendi hayatından seçen Abdülhak Hamid belki de en fazla Makber adlı eseri ile tanınıyor. Bu eser Bombay'a birlikte gittikleri karısı Fatma Hanım'ın vefatı üzerine kaleme alınmıştır. Makber'i hemen hemen aynı meselelerin işlendiği Ölü ve Hacle takip eder.
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-7 (Macera-yı Aşk, Nesteren, Zeynep, Hakan) Bu son cilt onun ilk ve son eserini bir araya getirmektedir. Mâcerâ-yı Aşk ile başlayan yazarlığı Hakan ile son bulmuştur.
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın Tiyatroları 1; Sabr U Sebat, İçli Kız, Liberte, Yadigâr-ı Harb. Abdülhak Hamid Tarhan şöhretini şair olarak yapmakla birlikte çok sayıda tiyatro eseri de yazmıştır. Hem tiyatromuzun gelişmesi hem de dünden bugüne fikir hayatımızı anlamak için Hamid´in tiyatro eserlerinin bilinmesi gerekir.
NAMIK KEMAL: Hürriyet şairi. ABDÜLHAK HAMİT TARHAN: Şair-i azam. ABDÜLHAK HAMİT TARHAN: Tezatlar şairi. NECİP FAZIL KISAKÜREK: Mistik şair.
Aruzun "mef'ûlü mefâilün feûlün" kalıbıyla yazılan eser, "aabbaacb" kafiye düzeninde her biri sekizer mısralık 294 kıtadan (2352 mısra) kurulmuş tam bir poem karakteri gösterir. Klasik mersiyeler arasında bu hacimde bir manzume olmadığı gibi nazım şekli de ilk defa Abdülhak Hâmid tarafından denenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri