İbadetlerin teferruatını, şartlarını ve doğru olarak nasıl eda edileceklerini öğrenmek için, ilmihâl kitaplarını okuyup öğrenmek gerekir. Mızraklı İlmihâl'in asıl adı Miftâh-ul Cennet, yani, Cennet Kapısının Anahtarı'dır. 1480'de Edirne'de vefat etmiş olan Muhammed İzniki yazmıştır.
İlim, bilgi ve öğreti anlamına gelirken, hal, bir şeyin temelini oluşturan şartların tamamı demektir. İslam dininin temel kaidelerini öğretmek için yazılan kitaplara ilmihal denir. Ülkemizde ''ilmihal'' adıyla yayımlanan ilk kitap Birgivi'nin 1812 yılında kaleme aldığı Mızraklı İlmihal'dir.
“İnanç Esasları”, “İbadet” ve “Ahlak” olarak üç ana başlık altında hazırlanan kitap, sade ve akıcı üslubuyla; imanın gereklerinden güzel ahlâka, abdestin alınışından namazın nasıl kılınacağına kadar pek çok konuyu ele alıyor. M. Asım Köksal'ın kaleme aldığı İslam İlmihali Semerkand Yayınları'nda.
CEVAP : Hanefî mezhebidir ve imâmı İmâm-ı Âzam Hazretleridir.
“Helâl ve haramla, İslâm'ın şartları ve itikatla alakalı bilgileri öğrenmek farzdır.
İlgili 16 soru bulundu
Genel anlamı ile dinin ince ölçüleri ile bilinmesi ve öğrenilmesi için kullanılmaktadır. Fıkıh ilmi, dinin ince ölçüleri demektir. Biraz daha güncelleştirilmişine ilmihâl adı veriliyor. Zikretmeye gerek yoktur ki, fıkhın esas aldığı bilgi kaynağı kitabımız Kur'an ve Peygamber aleyhisselamın hadisleridir.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Sözlükte ilm-i hâl "davranış bilgisi" anlamına gelir. Terim olarak "inanç, ibadet, muâmelât (günlük yaşayış), ahlâk konuları, yer yer büyük peygamberler, ayrıca Resûl-i Ekrem'in hayatına dair özlü bilgileri içeren el kitabı" diye tanımlanabilir.
Mızraklı ilmihal: İbadet ve ahlak kuralları ile beraber imanın ayrılmaz bir bütün olduğunu anlatan konu sıralamasına denir.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
İlmihâl kitabı; gerekirse her satırın altını çizerek, notlar tutarak, anlaşılmayan kısımlar işaretlenerek, akla takılan soruları oluşturulan bir soru defterine not ederek okunmalıdır. Bir romanı okur gibi göz gezdirerek yapılan okumalar verimli olmayacaktır.
İlm-i hal zaten bu demektir. Günlük hallerin, vaziyetlerin ilmi. Bir Müslüman sağlam bir ilmihal okursa itikadını düzeltir, amellerini de dine tam olarak uydurur. Böylelikle senelerce Arapça öğrenmek külfetinden kurtularak Cenabı hakkın razı olduğu şekilde ömrünü devam ettirir.
İman, ibadet ve ahlak konuları başta olmak üzere her Müslüman'ın bilmesi gereken pratik ve günlük dini bilgileri anlatan kitaplara “ilmihal” denilmektedir.
Diyanet Ilmihal 2 Cilt Takım (Iman ve Ibadetler- Islam ve Toplum)
Bu nedenle de ilmihal kitabı okurken dikkatli olmak gerekir. Kitabın içindeki bilgilerin güvenilirliğinden emin olmak gerekir. Asgariden farz ibadetlerinizi yerine getirerek helal ve haramlara dikkat ettiğiniz zaman yardımı Allah'tan istemeniz gerekir. Aynı zamanda bir Kur'an tefsiri okumanız gerekir.
Zeynüddin İbn Nüceym'in (ö. 970/1563) İslâm hukukundaki küllî kaideleri ve benzer meselelerin tâbi olduğu ortak veya farklı hükümleri konu alan eseri.
İlmihal bilgilerinin başında inanç, ahlâk ve ibadet esasları ile hemen herkesin günlük hayatta karşılaştığı meselelere ilişkin temel hükümler gelir. İlmihal kitaplarının özünü oluşturan fetva kitaplarında fıkhın genel bir özeti ve sıkça karşılaşılan fıkhî meselelerin çözüm örnekleri verilmiştir.
Sadece öpüşmek veya okşamakla gusül abdesti gerekmez. Gusül abdestini gerektiren durum ya cinsel ilişki ya da cinsel ilişki olmasa da boşalma meydana gelmesidir. Öpüşme veya okşama neticesinde boşalma olmaz da şehvetten dolayı sadece zevk suyu/kayganlaştırıcı su gelirse gusül abdesti almak gerekmez.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü
Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
“Fıkıh” kelimesinin türevleri Kurân-ı Kerimde 20 (yirmi) yerde geçer ve bu yerlerin hepsinde fıkıh, mastar ya da isim olarak değil de, muzari fiil olarak kullanılır.
İlmihal kelime manası olarak inanç, ibadet ve günlük yaşamda ibadetlerin nasıl yapılacağı, ahlak kuralları ve Hazreti Peygamberin yaşamından kesitlerin yer aldığı kitap olarak bilinmektedir. İlmihal İslam dininde fıkhi konular için başvurulan bir el kitabı niteliğinde bilgileri taşımaktadır.
Anlayış tarzı ve derinlik anlamına gelen fıkıh, özellikle dini açıdan öne çıkan bir yapıya sahiptir. Bu konuda İmamı Gazali, Ebu Hanife gibi daha pek çok önemli isim ön plana çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri