Sünen-i Nesâî (Arapça: سنن النسائي) veya Sunen-i Suğra, Ehl-i Sünnet hadis literatüründe en güvenilir hadis kaynakları olarak kabul edilen altı kitaptan (Kütüb-i sitte) biridir. Müellifi Ebu Abdirrahman Ahmed bin Şuayb bin Ali bin Sinan bin Bahr el-Horasânî'dir.
En-Nesâî, Hadis âlimi ve Kütüb-i sitte adı verilen altı hadis mecmuasından beşincisinin, Sünen-i Nesai müellifi. Asıl adı Ahmed ibnu Şuayb, lakabı Ebu Abdurrahman'dır. Hicri 214 veya 215 (M.830) yılında Horasan'da, çok değerli âlimlerin yetiştiği Nesa kasabasında doğdu.
Nesâî'nin asrı büyük muhaddislerin var olduğu ve Hadis öğrenmek için uzun yolculukların yapıldığı bir dönemdir. Nesâî de bu yolculuklara katıldı. Büyük muhaddislerden ders aldı, istişarelerde bulundu. İlmi ve fazileti ile tanındı, hadisteki ilmiyle şöhret buldu.
Nesâî'nin (ö. 303/915) Kütüb-i Sitte'ye dahil olan eseri. Kütüb-i Sitte'den biri olan es-Sünen'in müellifi, muhaddis.
Büyük hadis ve fıkıh alimi olan İmam Nesai, Aslen Horasan'ın Nesa şehrindedir. 830 yılında orada doğmuş, 915 yılında Filistin'in Remle şehrinde vefat etmiştir. İlim tahsiline Horasan'da başlamış, Irak, Şam, Mısır, Hicaz ve Cezire alimlerinden ders almıştır.
İlgili 19 soru bulundu
(Salât Hadisleri)
Tirmizi‟nin Sünen adlı eseri, hadis kitapları içerisinde en sahih ve meĢhur olarak bilinen “Kütüb-i Sitte” adlı kitaplar arasında yer almaktadır.
Buhari'deki hadis sayısı 7124, İbn Mace'deki hadis sayısı 4341, Nesai'deki hadis sayısı 5758, Tirmizi'deki hadis sayısı 3953 civarındadır.
İşte bu tür kitapları tertip edip meydana getirenlere, sünen sahipleri anlamına Ashabü's-sünen denilir. Ashabü's-Sünen denilince ilk planda meşhur olan Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve İbn Mace kastedilir. Ancak çoğu zaman bu sünen sahiplerine, Dört Sünen Sahibi anlamında, "Ashabü's-Süneni'l-Erbaa" adı verilir.
Onun bu eseri o dönemin birçok eseri gibi günümüze ulaşmamıştır. Onun eserinden sonra da bu alanda birçok eserin telif edildiği bilinmektedir. Bu türün en önemli eserleri kütüb-i sitteye dahil olan ve sünen-i erbaa diye bilinen Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce‟nin sünenleridir.
III. (IX.) yüzyılda kaleme alınan ve Kütüb-i Sitte diye anılan altı hadis kitabının ikisi Buhârî ile Müslim'in sahih hadisleri bir araya getirdikleri Ṣaḥîḥayn'ı, geri kalan dördü de Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce'nin Kütüb-i Erbaʿa veya Sünen-i Erbaʿa denilen dört sünenidir.
Nitekim Kütüb-i Sitte'den biri olan es-Sünen'in müellifi, muhaddis en- Nesâî (ö. 303/915) de zikredilen süreçte Şiîlikle itham edilenlerden biri olmuş- tur.
Nesâî'nin (ö. 303/915) Kütüb-i Sitte'ye dahil olan eseri.
Sünen-i İbn Mace, İslam dünyasında, güvenilir altı hadis kiatabından (kütüb-i sitte) birisidir.
Hadis-i şeriflerin Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)'in emri ile ilk olarak sahabe-i kiram tarafından yazıldığı anlaşılmıştır.
İsmâil. Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap kabul edilen el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınmış büyük muhaddis. Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
Kütüb-i Sitte içerisinde yer alan Hadisi Şerifler sahih hadis olarak kabul edilmektedir.
Ehli sünnet alanında en iyi Hadis kaynağı olarak kabul edilen sağlam bilgileriyle dikkat çeken altı kitap anlamına gelen kitap serisine Kütübi sitte denmektedir.
Kütübi Sitte kitapları Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim, Sünen-i Nesai, Sünen-i Tirmizi, Sünen-i Ebu Davud ve Sünen-i İbn Mace olmak üzere toplam 6 tanedir.
Büyük bir hadis imamı olarak şöhret bulan Buhari aynı zamanda bir fakihtir. Hayatı ve ilmi şahsiyetinden bahseden tabakat kitaplarında kendisinin "fakihlerin efendisi", "bu ümmetin fakihi" ve "Allah'ın yarattığı kullar içerisinde en fakih olanı" diye nitelendirildiği nakledilir.
Dokuz hadis kitabı sırasıyla şunlardır: Buharî'nin Sahihi, Müslim'in Sahihi, Ebu Davud'un Süneni, Tirmizî'nin Süneni, Nesaî'nin Süneni, İbni Mâce'nin Süneni, Darimî'nin Süneni, İmam Mâlik'in Muvattâsı, Ahmet İbni Hanbel'in Müsnedi.
Diyanet, 100 uzmanın katıldığı 'Hadis Külliyatı' çalışmasıyla 204 bin hadisi ayıkladı. Çalışmada 30 bin civarındaki hadisin 'tartışılamayacak kesinlikte' olduğu saptandı
Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, alimlerin bu konuda görüşleri şu merkezdedir: Sünneti/hadisleri prensip olarak toptan inkar eden dinden çıkar.
TİRMİZİ KİMDİR? En güvenilir hadis kaynaklarından biri olan Tirmizi, 824 yılında bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz'de doğdu. Kendisinin belirttiğine göre Merv'den gelip Tirmiz'e yerleşen bir aileye mensuptur.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri