Şinasi'nin Türk Edebiyatına Getirdiği Yenilikler: İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i çıkarmıştır. İlk makale olan Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'ni yazmıştır. Atasözleri üzerine ilk incelemeyi yapmıştır.
Şinasi'nin 1859'da yazdığı ve 1860'ta Tercüman-ı Ahval gazetesinde tefrika ettikten sonra kitaplaştırdığı Şair Evlenmesi, Türk tiyatrosunun ilk örneği kabul edilir.
Şiirde divan edebiyatı nazım biçimlerini kullansa da nazım biçimlerinde bazı değişiklikler yapmıştır. Genellikle “didaktik” şiirler yazmıştır. Şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır. Şiirde konu birliğine ve bütün güzelliğine önem vermiştir.
Şinasi Edebi Kişiliği
Hak, hukuk, kanun, adalet ve eşitlik kavramlarını halka anlatmaya çalışır. Edebiyatımızda şiir türünde bu konuları işleyen ilk sanatçıdır. Gazeteyi de tiyatroyu da halkı aydınlatmak ve eğitmek için kullanılacak birer araç olarak görür.
İlgili 44 soru bulundu
İbrahim Şinasi, (d. 5 Ağustos 1826, İstanbul – 13 Eylül 1871, İstanbul) Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesini, ilk özel gazete Tercüman-ı Ahval'i yayımlayan yayımcı, gazeteci, şair ve oyun yazarıdır.
Şinasi'nin Türk Edebiyatına Getirdiği Yenilikler:
Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi'ni yazdı. Noktalama işaretlerini kullanan ilk yazardır. Batılı anlamda ilk fabl örneklerini yazmıştır. İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i çıkarmıştır.
Şiirlerini aruz ölçüsü ile yazmış genellikle didaktik şiirler yazmıştır. Gazete ve edebiyatı halkı bilinçlendirmede önemli bir araç olarak görmüştür. Şinasi roman ve öykü yazmamıştır. Noktalama işaretlerini kullanan ilk yazardır.
Türk edebiyatında en önde gelen şairler listesinde Şinasi yer almaktadır. Şinasi Türk edebiyatında ilklerin şairi olarak da bilinmektedir.
*Türk edebiyatında ise Şinasi ve Ahmet Vefik Paşa'dır. Şinasi'nin La Fontaine'den; Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere den yaptığı çeviri ve adapteler klasisizmi edebiyatımızda tanıtmıştır.
Türk Edebiyatı'nda yazılan ilk Türk tiyatro eseri ise, Şinasi tarafından 1860 yılında kaleme alınan “Şair Evlenmesi” isimli oyundur. Tercüman-ı Ahvâl gazetesinde tek perde halinde yazılan bu oyunun sahnelenmesi ise, sadece yıllar sonra gerçekleşmiştir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Tanzimat dönemi yazarlarından, Genç Osmanlı Hareketi mensubu gazeteci, devlet adamı ve şair olan Namık Kemal 175 yaşında. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, “Namık Kemal, Yeni Türk Edebiyatı'nın kurucusudur.
Şinasi, Tasvir-i Efkar gazetesini kurduktan sonra Bahçekapı'da Tasvîr-i Efkâr Matbaası'nda matbaa, yayım ve editörlük işleriyle de ilgilenmiştir.
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
Şinasi isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Tanımaya, anlamaya özgü, tanımak, bilmekle ilgili.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Aprın Çor Tigin, böy- lece, adı bilinen en eski Türk şairi sayılabilir.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
Bu dönem sanatçıları İbrahim Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Vefik Paşa, Şemsettin Sami, Ahmet Cevdet Paşa, Ali Suavi ve Sadullah Paşa'dır.
“Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır.
İlk şiir çevirisi: Şinasi / Müntehabat-ı Eş'ar (1870) İlk şiir antolojisi: Ziya Paşa /Harabat (1874)
Türk Edebiyatında Klasisizm
Şinasi'nin “Şair Evlenmesi”adlı komedisi, La Fontaine'den yaptığı çeviriler ve Ahmet Vefik Paşa'nın Moliere'den çevirileri, bu anlayışın ürünleri olarak sıralanabilir.
Müntahabât-ı Eş'âr (Seçilmiş Şiirler), Şinâsi'nin eski biçemde ama kimilerini yeni bir içerikle yazdığı şiirlerini toplayan tek şiir kitabıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri