Suyun logosu damacanada kabartılmış halde bulunmalı. Kapağın üzerinde üretim ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası yazmalı. Etiketlerde suyun analiz değerleri hiçbir eksik olmaksızın bulunmalı. Suyun rengi berrak olmalı, bulanık ya da yeşilimsi olmamalı.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
4Suyun temiz olup olmadığını nasıl anlarız? Sağlıklı bir su; toksik maddeler içermeyen, renksiz, berrak, tortusuz ve kokusuz olmalıdır. Sağlığa zarar veren herhangi bir bakteri içermemelidir. İçerisindeki mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen seviyelerde olmasına dikkat edilmedir.
Vücudun ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan filtrelenmemiş, minerallerden zengin olan su, kaynak suyudur. En kaliteli ve saf su olarak genellikle doğal kaynak suları tercih edilir. Fakat güvenli tüketim için polikarbonat plastik (BPA) ve epoksi reçine içermeyen bir şişede veya cam şişede muhafaza edilmesi gereklidir.
Su kalitesi için sıklıkla örneklenen veya izlenen parametreler arasında sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, iletkenlik, ORP (Oksidasyon İndirgeme Potansiyeli) ve bulanıklık bulunur. Suyun pH değerinin içme suyunun kalitesinde önemli bir ölçüt olduğu bilinmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
İçme suyu seçerken vücudun ihtiyaçlarına ve en önemli vücut sıvısının yani kanın pH değerine en uygun olduğu unutulmamalıdır. Çağdaş kan pH standardı, değerinin 7,35 ila 7,45 arasında olması gerektiğini ve her gün içtiğimiz suyun asitliğinin de öyle olması gerektiğini gösterir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Su, bir gıda maddesidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye'deki musluk suları, içilebilir sular. İyi bir filtrasyon ile musluk sularımız içilebilir. Ama hayatımızı sadece çeşme suyu içerek de geçiremeyiz; mineral oranı iyi, sağlıklı ambalajlı sulardan da tüketmek gerek.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür. Tadımı lezzetli sulardandır.
Su kalitesi ölçümü evde yapılması için kullanılan cihazlar bulunmaktadır. TDS metre denilen bu cihazlar ile kişiler kendi kullandıkları suyun kalitesini de ölçebiliyorlar. TDS suyun içinde bulunan çözünmüş bütün katı maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi vermektedir.
Uygun koşullarda laboratuvara ulaştırılan içme suyu numunesinde öncelikle fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz laboratuvarında kalibrasyonlu cihazlarla ölçümler yapılır. Serbest klor parametresinin ölçümünün ardından pH, renk, koku, tad ve bulanıklık analizleri yapılır.
Bakanlık, 114 damacana su satış noktası ile buralarda satılan damacana suların markalarını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinden duyurdu. Bakanlık, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu markalarının sağlığa uygun olmadığını açıklamıştı.
Sağlıklı su; renksiz, berrak, tortusuz, kokusuz, bakteriyolojik açıdan temiz olmalı, toksik maddeler içermemeli ve kimyasal yönden içerdiği mineraller 'gıda maddeleri' tüzüğünde belirtilen sınırları aşmamalı.
- Sabahları güne bir bardak su ile başlamak, gece boyunca susuz kalan vücudun güne hazırlanmasını sağlayacaktır. - Su içerken mümkünse oturmak gerekir. Su ayaktayken içildiğinde mideden idealden hızlı geçer. - Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir.
Katı gıdalardan alınan sodyum içme suyu vasıtası ile alınana göre çok daha fazladır. Ancak yüksek tansiyon ile alakası sebebi ile sodyumun içme suyunda 100 mg/L'den az olması tavsiye edilmektedir.
Şişelenmiş Kaynak Suyu mu, Filtrelenmiş Musluk Suyu mu Daha İyi? Sağlık açısından bakıldığında, zengin mineral içeriği nedeniyle doğal şişelenmiş kaynak suyu en iyi seçenektir ve bu mineraller vücut tarafından yüksek oranda emilir.
Buzdağı Doğal Mineralli Su, Sakarya
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Su şişelerinde mavi kapak doğal kaynak suyunu, beyaz kapak arıtılmış suyu, kırmızı kapak ise gazlı suyu simgelemektedir.
Saf suyun pH derecesi 7'dir. Yüzeyde bulunan suların normal pH aralığı 6,5 ile 8,5 arasındadır.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Erikli Su'yun pH değeri 7.86'dır. Nasıl Üretiliyor? Uludağ'ın zirvesinden gelen doğal kaynak suyunu, lezzetini ve tazeliğini koruyarak el değmeden şişeliyoruz, gerçekleştirdiğimiz özel analizler ile eşsiz lezzetini güvence altına alıyoruz. Erikli'nin Bursa'da Kestel ve İnegöl'de 2 adet dolum tesisi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri