Uygun koşullarda laboratuvara ulaştırılan içme suyu numunesinde öncelikle fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz laboratuvarında kalibrasyonlu cihazlarla ölçümler yapılır. Serbest klor parametresinin ölçümünün ardından pH, renk, koku, tad ve bulanıklık analizleri yapılır.
Musluk veya şebeke sularından elde edilen sulardan, arıtma sistemlerinden elde edilen sulardan içme ve kullanma suyu analizi için numune alır. Alınan numune ile analiz yapılır. Su analizi laboratuvarları, numune suların incelendiği ve içeriğindeki maddelerin tespitinin yapıldığı laboratuvarlardır.
Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda su hijyeni laboratuvarı bulunmakta olup burada bakteriyolojik, fiziksel ve kimyasal analizler yapılmaktadır. Anabilim dalımızın su analiz laboratuvarı, 1957 yılından bu yana hizmet vermektedir.
Su, kimyasal olarak temiz bir cam veya pet şişeye konur. Numune doldurulmadan önce en az üç defa numune alınacak suyla çalkalanmalıdır. Numuneler laboratuara mümkün olan süratle gönderilmelidir. Şişe üzerine etiket bilgileri işlenmelidir.
4Suyun temiz olup olmadığını nasıl anlarız? Sağlıklı bir su; toksik maddeler içermeyen, renksiz, berrak, tortusuz ve kokusuz olmalıdır. Sağlığa zarar veren herhangi bir bakteri içermemelidir. İçerisindeki mineraller, “gıda maddeleri” tüzüğünde belirtilen seviyelerde olmasına dikkat edilmedir.
İlgili 22 soru bulundu
Su kalitesi ölçümü evde yapılması için kullanılan cihazlar bulunmaktadır. TDS metre denilen bu cihazlar ile kişiler kendi kullandıkları suyun kalitesini de ölçebiliyorlar. TDS suyun içinde bulunan çözünmüş bütün katı maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi vermektedir.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
Suların kalitesi hakkında, tüketicileri bilgilendirmek için üç yılda bir rapor yayınlanır. Rapor, en azından günde ortalama 1000 m3'ü aşan ya da 5000'den fazla kişiye hizmet eden bütün müstakil su kaynaklarıyla ilgili bilgileri içerir.
İçme Suyu Analizi Neden Yapılır? Su içerisinde yaşamını sürdüren bakteri ve diğer hastalık etkenleri insan sağlığını olumsuz etkiler. Hastalığa yol açan mikroorganizmalar içme suyu analizi işlemleri sırasında mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel testlerle ortaya çıkmaktadır.
Örneğin pH ölçümü için cihaz probu suya daldırılır ve birkaç dakika içerisinde sonuç okunabilir. Fakat KOİ analizi için numune alınır, içerisine çeşitli kimyasallar eklenir, ısıtıcıya yerleştirilir, 2-3 saat sonra numuneye titrasyon işlemi yapılır, çıkan sonuç hesaplama tablosu ile elde edilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Fiziksel parametreler renk, tat, koku, sıcaklık, bulanıklık, katılar ve elektriksel iletkenliği içerir. Öte yandan, kimyasal parametreler pH, asitlik, alkalinite, klor, sertlik, çözünmüş oksijen ve biyolojik oksijen talebini içerebilir.
Suyunuzun sert olduğunu gösteren 4 işaret:
Giysileriniz, özellikle havlularınızın sertleşiyorsa, Duştan çıktığınızda saçlarınız karışıyor ve zor taranıyorsa, Duşakabinin ve de musluğunuzun üzerinde beyaz lekeler kalıyorsa, Su ısıtıcınızın dibinde beyaz kalıntılar görüyorsanız.
İçme suyu seçerken vücudun ihtiyaçlarına ve en önemli vücut sıvısının yani kanın pH değerine en uygun olduğu unutulmamalıdır. Çağdaş kan pH standardı, değerinin 7,35 ila 7,45 arasında olması gerektiğini ve her gün içtiğimiz suyun asitliğinin de öyle olması gerektiğini gösterir.
Suyun pH değerini ölçmek için bir pH ölçer almak gerekir. Bu pH ölçer sayesinde ölçülmesi istenen suyun pH değeri kısa bir süre içerisinde ölçülür. Alınan pH ölçer üzerine birkaç damla su damlatılmalıdır. Daha sonra birkaç dakika beklemek gerekir.
Su analizi 2 çeşit yöntemle yapılmaktadır. Bunlardan birincisi kimyasal su analizleri, ikincisi ise mikrobiyolojik su analizleridir.
Su analizi yapılırken, su örneği önce fiziksel özellikleri (renk, koku, tat, bulanıklık, sıcaklık vb.) açısından incelenir. Daha sonra kimyasal bileşenlerin varlığı ve miktarı ölçülür. Analizler arasında pH, amonyak, nitrat, nitrit, sertlik, klor, florür, arsenik, civa, kurşun, bakır ve çinko gibi birçok madde ölçülür.
Damacana kullanım ömrü 5 yıla çıkarıldı
Bakanlık, damacana kapların 3 yıllık süre içinde yıpranmadığı, 75 kez yapılacak dolumun da ancak 5 yılda tamamlanabildiği, bu durumun ülke ekonomisine ve küçük ölçekli işletmelere mali açıdan zarar verdiği gerekçesiyle 3 yıllık süreyi 5 yıl olarak değiştirdi.
Su depoları ve su dağıtım sistemleri yani şebeke sistemi, suyun kirlenmesini önleyecek şekilde kapalı sistemler ve dışarıdan gelebilecek hem mikrobik hem de kimyasal risklere karşı bariyer oluştururlar. Bu bariyerlerin hasar görmesi kirlenme riskini artırır.”
Vücudun ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan filtrelenmemiş, minerallerden zengin olan su, kaynak suyudur. En kaliteli ve saf su olarak genellikle doğal kaynak suları tercih edilir. Fakat güvenli tüketim için polikarbonat plastik (BPA) ve epoksi reçine içermeyen bir şişede veya cam şişede muhafaza edilmesi gereklidir.
Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: “Gençsu", “Karlık Madran", “Alka Madran", “İvriz Su!, “Beysu", “EDK Lara", “Hünkar", “Revan", “Kardelen", “İdeal", “Hazar Vox Nida", “Bahçeayran", “Esensu Özayran", “Kabalak".
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri