Sadece su değil su ile beraber ayrıca birçok farklı doğal madde de yine saf olarak öne çıkar. Bunlar içerisinde demir, bakır, şeker ve tuz da gelir. Yapıları ile beraber su başta olmak üzere yazılan tüm bu maddeler bütünüyle saftır.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır. Çözeltiler ise içerisinde birden fazla karışım bulundurmaktadırlar.
Su ve ayran saf maddedir.
Renksiz bir sıvı ve çözücüdür, kokusuz ve tatsızdır. Kimyacılar, suyu, moleküllerinin her birinin iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomundan oluştuğu anlamına gelen H2O moleküler formülünü kullanarak tanımlar. Suyun kaynama noktası 99.97 °C'dir.
Dolayısıyla içme suyu bir karışımdır. Çünkü içerisinde çözünmüş mineralleri bulundurur. Saf su ise bir bileşiktir.
İlgili 20 soru bulundu
Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Arıtılmış sular ise bütün sağlık örgütleri tarafından onaylanmış şekilde içtiğiniz suyun kalitesini arttırır ve temizliğini sağlar. Bu durumda kolaylıkla söyleyebiliriz ki arıtılmış su saf su değildir.
Saf su, laboratuvarlarda kullanılan su; organik ve inorganik maddelerden arındırılmış damıtık (distile). Hemen her çözelti ve çalışma damıtık su ile yapılır. Çeşme suyu kullanılmışsa bunu belirtmek gereklidir. Pratikte en fazla bir defa damıtılmış su kullanılır.
Deniz suyu bu bağlamda homojen bir madde olarak öne çıkar. Yani deniz suyu tuzludur ve bu sebepten dolayı saf madde değildir.
Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Her noktasında aynı ve değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye saf madde adı verilir. Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
Saf su, içerisinde önceden var olan minerallerin destilasyon, damıtma, ters ozmoz, iyon değişimi, filtreleme gibi tekniklerle alınmış su demektir. Saf suyun içerisinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gereken sülfat, magnezyum, bikarbonat, klorür, kalsiyum gibi mineraller yoktur.
Saf su insanların içtiği sudan oldukça farklıdır. Saf su içerisinde insan için faydalı olan mineraller bulunmaz. Bu sebeple bu suyu içen canlılarda zehirlenme meydana gelebilir. Distile su, laboratuvarlarda saflaştırılarak, test etmek amacıyla kullanılmak üzere distilasyona uğratılarak elde edilen suya denir.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır. Karışıma bakılacak olursa; Karışım, birden çok maddenin kendi özelliklerini koruyarak oluşturacakları madde topluluklarına denmektedir.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
Saf su farklı isimlerde de ifade edilmektedir. Bunlar, distile su, deiyonize su, ultra saf su, steril su ve demineralize su şeklindedir. Sadece damıtma ve arıtma aşamalarından faklılık gösterdikleri veya kullanım amacına göre sektör bazlı faklı isimler tercih edilmektedir.
Saf su doğada bulunmamaktadır. Su içerisindeki minerallerin laboratuvar ortamında ayrıştırılmasıyla elde edilir. Damıtma, destilasyon, ters osmoz, iyon değişimi, filtreleme gibi yöntemlerle elde edilen saf su farklı sektörlerde ve farklı kullanım alanları için tercih edilir.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Hayır. İyon değiştirici reçine ve aktif karbon içeren BRITA su filtreleri, musluk suyu içindeki tat ve görünümünü etkileyebilecek maddeleri azaltır. İşlem sadece kısmi olarak suyu mineralden arındırır. Bunun aksine damıtılmış su ise tamamen mineralden arındırılır.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri