Türkiye Klinikleri Pediatrik Bilimler - Özel Konular Kafaiçi basınç artışı kritik hastalarda sık rastlanılan nörolojik komplikasyonlardan biridir. Beyin omurilik sıvısının, beyin kan akımının veya beynin hacminin artması kafa içi basınç artışına neden olurlar. Çocuklarda en sık
Kafa içi basıncı (KIB) veya intrakraniyal basınç (İKB) kafatası içerisindeki Beyin-omurilik sıvısı ve beyinin oluşturduğu basınçtır. Ölçü birimi milimetre-cıva (mmHg)'dır. Düz zeminde uzanan sağlıklı bir erişkinde normal aralık 7-15 mmHg aralığındadır.
İntrakranial kelimesi kafa içi anlamına gelmektedir. İntrakranial anevrizma en sık beyne kan getiren atar damarlarda, damarların dallara ayrıldığı noktalarda meydana gelir. Genel olarak çoğu küçüktür ve düşük bir yırtılma riskine sahiptir.
Normal kafa içi basınç yenidoğanda 0.7-1.5 mmHg, süt çocuğunda: 1.5-6 mmHg, büyük çocukta: 3-7.5 mmHg: KİBAS demek için 8 yaş üstünde: 20 mmHg, 1-8 yaşta: 18 mmHg, 1 yaş altında: 15 mmHg intrakranial basınç olmalıdır.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Atomik Emisyon Spektrometresi ana elementlerin ve belli başlı iz elementlerin analizinde kullanılan bir yöntemdir. Yüksek sıcaklık ortamında uyarılan atomların doğal hallerine dönerken yaydıkları ışınların saptanmasına dayanan metottur.
ICP-MS cihazımız; İndüktif Eşleşmiş Argon Plazma (ICP) ve Kütle Spektrometresi (MS) olmak üzere iki ünitenin bileşiminden oluşmaktadır. Numunedeki elementler plazmada iyonlaştırıldıktan sonra kütle spektrometresine gönderilir ve burada kütle/yük oranlarına göre ayrılarak hızlı, hassas ve doğru bir şekilde ölçülür.
Elektromanyetik olarak Ar gazının etkinleştirilmesi ile oluşturulan plazma ve bu plazma içine giren atomların uyarıldıktan sonra doğal hallerine dönüşleri sırasında yaydıkları ışınların saptanması esasına dayanır. ICP, ana elementlerin ve belli başlı iz elementlerin analizinde kullanılan bir yöntemdir.
ICP tokeni, Coinbase gibi borsalar aracılığıyla satın alınabilir ve işlem yapılabilir.
Cihazın çalışma prensibi elektromanyetik indüksiyonla yüksek sıcaklıklara (6000-10000 ºK) ulaştırılan argon plazması tarafından örneğin uyarılması, uyarılan elementlerin yaydıkları spesifik dalga boylarına ve emisyon şiddetine göre belirlenmesine dayanır. Bu şekilde birçok elementin nitel ve nicel analizleri yapılır.
İndüktif eşleşmiş plazma-kütle spektrometresi (ICP-MS), elementleri kalitatif ve kantitatif olarak tayin edebilen, izotopları saptayabilen bir tür kütle spektrometresidir.
Çalışma Prensibi: ICP-MS İndüktif Eşleşmiş Plazma (ICP) ve Kütle Spektrometresi (MS) olmak üzere iki ünitenin bileşiminden oluşmuştur. Numunedeki elementler ICP'de iyonlaştırıldıktan sonra kütle spektroskopisine (MS) gönderilir ve burada kütle/yük (m/z) oranlarına göre ayrılıp ölçülür.
ICP – OES analizi, katı ve sıvı numunelerde elementlerin hassas ve doğru şekilde nitel ve nicel olarak ölçülmesidir. Analiz edilmek istenen örnekteki elementler ICP ile iyonlaştırıldıktan sonra optik emisyon spektrometresine gönderilir. ICP – indüktif eşleşmiş plazma yüksek sıcaklık iyon kaynağıdır.
Endüktif Eşleşmiş Plazma (ICP), düşük derişimdeki elementlerin ölçüldüğü bir analitik tekniktir. Örnek, 6000°-10000°K sıcaklığındaki argon plazmaya gönderilir. Plazma içinde moleküler bağlar kırılır, atom ve iyonlar oluşur.
LC/MS, HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) ve MS (Kütle Spektrometresi) ünitelerinin birlikte çalıştırılarak yapı aydınlatması ve miktar tayininde kullanılan bir cihazdır. HPLC ünitesi; Pompa, autosampler ve dedektör olmak üzere başlıca üç kısımdan oluşmaktadır.
Internet Computer; merkeziyetsiz protokolü oluşturmak adına İsviçre merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan DFinity Foundation'ın kurucusu olan Dominic Williams tarafından yaratılan bir kripto projesi.
OES parçalar ( original equipment supplier ) : OEM parça üreticisinin kendi kutularında satılan parçalar; OEP parçalar ( original equavalent part ) : üreticisi tarafından OEM vasfında olduğu iddia olunan “ikincil pazar” parçalar.
ICAP ICP-OES Optik Emisyon Spektrometresi, sıvı ve katı numunelerin her ikisi için de eser elementlerin analizi ve miktar ölçümü için güçlü bir tekniktir. Analiz edilecek maddenin sulu çözeltileri kullanılmaktadır. Katı numuneler kurutulmuş ve öğütülmüş olarak getirilmektedir.
İçinde düşük basınçta argon gazı ile analiz element (1-2 mg) vardır. Elektrotlar arasına 200 watt'lık güç uygulanır.
Atomik absorpsiyon spektrometri (AAS), elementlerin derişimlerini ölçen bir tekli element tekniğidir. Temel durum atomları hava/asetilen veya azot-oksit/asetilen alevi ile üretilmektedir.
ICP-MS (Inductively Coupled Plasma – Mass Spectrometer) katı ve sıvı örneklerde çok sayıda elementin hızlı, ucuz, hassas ve doğru biçimde, niteliksel, niceliksel ya da yarı-niceliksel olarak ölçülmesine olanak sağlayan ileri teknoloji ürünü bir analiz tekniğidir.
Kütle spektrometrisi, İngilizce: Mass spectrometry (MS), kimyasal türleri iyonize edip oluşan iyonları Kütle-yük oranını esas alarak sıralayan bir analitik teknik.
Kimyacılar, elektromanyetik radyasyonun farklı türlerinin, atom ve moleküllerle nasıl etkileşime girdiğini incelerler. Bu etkileşim spektroskopi olarak adlandırılır. Elektromanyetik radyasyonun nasıl farklı çeşitleri varsa, kullandığımız ışığın frekansına bağlı olarak spektroskopinin de farklı türleri mevcuttur.
Spektroskopi başta elektromanyetik spektrum olmak üzere astronomi, kimya, malzeme bilimi ve fizikte maddenin bileşiminin, fiziksel yapısının ve elektronik yapısının atomik, moleküler veya makro ölçeğinde ya da astronomik mesafelerde araştırılmasına olanak sağlayan temel bir keşif aracıdır.
Bu yöntemle ölçümler, çözeltideki moleküller veya inorganik iyon ve komplekslerin analizlerinde kullanılır. Genellikle çoğu molekül UV veya Vis dalga boylarını absorplar ve farklı moleküller farklı dalga boylarında absorbans gösterirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri