Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan vasıtasıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır.
Erken evrede tanı konulup tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıllık sağkalım oranı %90'dır. Bazı olgularda düzenli tarama, alınması olası prekanseröz oluşumların ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenmektedir.
En sık görülen kanser türü olan kolon kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken teşhis ve tedavi ile kolon kanseri ölüm riski azaltılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kolon Kanseri Olan Bir Kişi Ne Kadar Yaşar? Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz. Uygun tedavi edilmiş evre I hastalıkta 5 yıllık sağ kalım %90'dır. Evre IV kötü prognozlu hastalıkta 5 yıllık sağ kalım yaklaşık %5'dir.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Bu veriler ülkemizde bu hastalıkla mücadelenin önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
2 cm'in üzerindeki polipler kansere dönüşebilir
Bunlar kolon kanserlerinin öncüsü olarak kabul edilir. 2 cm'in altındaki poliplerin kansere dönüşme riski az iken, boyutu 2 cm'i geçen poliplerin kansere dönüşme riski çok yüksektir.
Kemoterapi. Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için ilaçları kullanır. Kalın bağırsak kanserinde kemoterapi, genellikle ameliyattan sonra, eğer kanser lenf düğümlerine yayılmışsa verilir. Bu şekilde, kemoterapi kanserin tekrarlaması riskinin ve kanser sebepli ölümün azaltılmasına yardımcı olabilir.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Kolon kanserinin tedavisinde hastalığın evresine göre kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immunoterapi seçenekleri mevcuttur. Erken evre tümörlerde ameliyat sonrası evresine göre hastalığın tekrarlama riski yüksek ise adjuvan (pekiştirici) kemoterapi uygulanabilmektedir.
Kolon kanseri çoğunlukla iyi huylu polip hücreler olarak görülür. Polip hücreler kalın bağırsağın iç yüzeyinde büyür. Dışkıda kanama ve kabızlık gibi semptomlara neden olur. Ancak polip hücreleri çoğunlukla bir belirti oluşturmadığı için, insanlar hastalığın varlığını erken dönemlerde genellikle fark edemez.
Genelde yapılacak cerrahi işlem ne kadar zor ve karmaşık (komplike) ise riskte o oranda artmaktadır. Küçük cerrahi girişimlerin ve biyopsi alınmasının riski büyük cerrahi girişimlere göre düşüktür. Kesi yerindeki ağrı ve yara yerinin iltihaplanması en önemli sorunlardır.
Yaş - 50 yaş üzerinde daha sıktır. Anal Siğiller - İnsan papilloma virüsü ile oluşan anal siğiller, anal kanser oluşumuna neden olur. Anal seks - Anal seks yapanlarda anal kanser riski artar. Sigara - Tütün içindeki kimyasal maddeler pekçok kanser türüne yol açabildiği gibi anal kanserede yol açabilir.
“Pankreas kanseri en sinsi kanser türü”
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
En yaygın ve ölüm oranı yüksek kanser çeşidi akciğer kanseri olarak kabul edilir.
Kalın bağırsak kanseri artık daha genç yaşlarda görülüyor.
Artık kolon kanseri için tarama başlangıç yaşı 45 yaşa düşürüldü. 45 yaşından daha önce taramaya başlanılacak durumlar ise; Ailede ve yakın akrabada kolon kanseri varsa, en genç tanı alan hasta yaşından 10 yaş önce.
SİGARA VE ALKOL KOLON KANSERİNİ TETİKLİYOR
Sigara ve alkol tüketimi kolon kanserini tetikleyen önemli nedenler arasında yer alıyor. Aktif kullanıcılar sigara ve alkolü acilen bırakmalı, henüz kullanmayan kişiler ise kesinlikle uzak durmalıdır.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Kolon kanserinin ana tedavisi cerrahidir. Bazı çok erken evre kanserler (evre 1) endoskopik olarak tedavi edilebilir. Endoskopik tedaviye uygun olmayan evre 1 hastalar ile birlikte tüm evre 2 ve 3 hastalar ameliyat edilir. Evre 3 hastalarda ameliyat sonrası kemoterapi uygulanır.
Evre: Kolon kanseri evrelerinin dördüncü evresidir. 4. Evre kanserin son evresidir. Bu evrede artık kanserli hücre kalın bağırsak ve lenf bezleri dışında yakınında ve uzağında bulunan diğer organlara da yayılmıştır. Bu evrede cerrahi operasyon yapılması hastayı tedavi etmekte işe yaramayacaktır.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri