Hamur karanlık ortamda, biraz hava alacak şekilde üzeri örtülerek saklanmalıdır. Oda sıcaklığında saklamak isterseniz mayayı kuru ve güneşten uzak bir yere yerleştirmelisiniz. Kapaklı bir cam kavanozda buzdolabında saklamak da seçenekler arasındadır. Buzdolabında saklamak mayanın fermente sürecini yavaşlatır.
Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır. Buzdolabında ise havayla temas etmemesine özen göstermek gerekir. Buzdolabı poşetine ya da saklama kabına koymanız iyi bir seçenektir.
Ekşi mayayı uzun süre kullanmayacaksanız dondurucuda saklayabilirsiniz. Mayayı besledikten ve aktifleştikten sonra buzdolabı poşetlerine porsiyon porsiyon bölünür.
Saklama Koşulları
Paket kapalı iken serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir. Paket açıldıktan sonra, daha sonraki kullanımlar için ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak muhafaza edilmelidir.
Mikroorganizmalar, mayalar ve bakteriler üzerine çalışmalar yapan biri olarak net cevap vereyim. Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Hamur karanlık ortamda, biraz hava alacak şekilde üzeri örtülerek saklanmalıdır. Oda sıcaklığında saklamak isterseniz mayayı kuru ve güneşten uzak bir yere yerleştirmelisiniz. Kapaklı bir cam kavanozda buzdolabında saklamak da seçenekler arasındadır. Buzdolabında saklamak mayanın fermente sürecini yavaşlatır.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Tercih edilen yemek hazırlığında kuru maya, ürünün daha yumuşak ve pofuduk olmasını sağlar. Paketi açılan kuru mayanın buzdolabı içindeki ömrü en çok 4 haftadır.
Yuva Aktif Kuru Maya'yı kendi ambalajı içinde oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Açtığınız ambalajı tekrar kullanacaksanız açılan kısmı içe doğru sıkıca katlayıp bantla yapıştırarak veya ağzı hava almayan cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla raf ömrü 12 aydır. Aktif kuru maya, kullanımdan 15 dakika önce, ılık suda eritilmelidir.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin. Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin.
Ekşi mayalı ekmekler, sağlıklı içeriklerinde olduğu gibi saklama koşullarında da diğer ekmeklerden farklılık gösterir. Beyaz ekmeğe göre daha uzun ömürlü olan ekşi mayalı ekmek satınaldıktan sonra 3 gün bez torba içerisinde saklanmalıdır.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Mayanın tazeliğini kontrol etmiyorsunuz
Son kullanım tarihi gelmemişse bile maya bayatlamış olabilir. Tazeliği anlamak içinse şu testi yapabilirsiniz: Yaş mayayı önce elinizle ufalayın. Hemen kopuyor ve dağılıyorsa tazedir, aksine eğer elinize bulaşıyorsa bayattır. O mayayla hemen vedalaşın.
1 kg un için 1 paket Pakmaya Yaş Hamur Mayası önerilmektedir.
Kuru mayanın aksine instant mayalar çok ince granül yapılarına sahiptir. Yüksek teknoloji ürünü olan bu mayalar 12 aya kadar kabartma özelliğini koruyabiliyor. Onu kuru mayadan ayıran en önemli özelliği ise hamurun içerisine hiçbir eritme işlemi olmaksızın doğrudan ilave edilerek kullanılabiliyor olması.
Aktif kuru maya, en çok kullandığımız maya çeşididir. 1 kg un için 1 yemek kaşığı (20g) kadar maya kullanmak yeterli gelecektir. Kuru mayayı kullanmadan önce 10 dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekmektedir. Yaş maya, 1 paket yaş maya 42 gramdır. 500 gr için 1 paket yaş maya yeterli gelecektir.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
Yaş mayanın kurutulmuş ve iri zerrecikler halinde korumaya alınmış hali olan kuru maya, yaş mayaya oranda daha uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
*Akşamdan mayalayıp sabah pişirmek isteyenler hamuru yoğurup hemen üzerini streç filmle kapatıp bir beze sarıp ( hamur cam bir kase, tabak vs. içinde olmalı) buzdolabına kaldırıp sabah buzdolabından çıkardığı gibi şekillendirip 15 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra aynı şekilde pişirebilir.
Hamurunuzun üzerini kapatıp 1 saat kadar mayalandırdıktan sonra isterseniz dolaba kaldırabilirsiniz veya hafifçe unlanmış tezgahta bir daha yoğurup havasını alarak (bu işlem maya kokusu olmaması için) 8 beze yapın. Dilediğiniz şekli verin, bir yarım saat de üzeri örtülü bu şekilde mayalandırın.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri