Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, kamulaştırma hâlleri ile özel kanunlarda öngörülen diğer hâller hariç emlak vergisi borcu bulunan bina ve arazinin devir ve ferağı yapılmaz.
Herhangi bir gayrimenkulün hacizli olması, satılmasına engel sayılmıyor. Taşınmaz mal üzerindeki haciz, satış sonrası da devam etmektedir. Yani hacizli şekilde satışa sunulan taşınma malın satışı yapıldığında yine hacizli şekilde yapılıyor ve satış sonrası da hacizli sayılıyor.
Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer. Hacizli taşınmazın satışının istenmesinden itibaren 3 ay içerisinde satış işlemi gerçekleştirilir.
Bankadan Hacizli Ev Nasıl Alınır? Bankaların el koyduğu hacizli evler ihale yoluyla satılır. UYAP'ın web sitesi, bankadan hacizli ev satış ihalelerini takip edebileceğiniz adreslerden biri. İhale online yapılacaksa UYAP üzerinden ihaleye katılabilir ve teklif verebilirsiniz.
Emlak vergisi iki taksit halinde ödenebilmektedir. Ancak gayrimenkul satışı yapılacağı zaman tüm borcu aynı anda ödeme yoluna gidilebilir. Emlak vergisi borcu olduğu halde tapu devri işlemleri gerçekleştirilirse alıcı, borcu ve varsa önceki dönemden kalan borç faizini ödemekle yükümlü hale gelir.
İlgili 32 soru bulundu
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
İPOTEKLİ HACİZLİ EV ALMAYIN
Eğer tapu kaydı üzerinde bir haciz ve ipotek varken bu kaydı bilerek taşınmazı satın alırsanız tapu devri sonrasında bu ipotek ve hacizlerden sorumlu olursunuz ve satın aldığı evi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2'si oranında tahsil edilir.
Borçlu 7 Gün İçinde İcra Dairesine Başvurmalı
Bunun üzerine icra müdürü, borçlu adına haczedilen malın satışı için bir yetki belgesi düzenler. Ancak bunun için kıymet takdirinin kesinleşmesi gerekmektedir.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
İcra ve İflâs Kanunumuzda borçlu bu olanağı İİK m. 113 f. 1 hükmü dolayısıyla kullanabilir. Hacizli taşınmazların satışının borçlu tarafından istenebileceğini ise Yargıtay kabul etmektedir. Yargıtay rehnin paraya çevrilmesine ilişkin takiplerde de borçlunun satış talep edebileceğini kabul etmektedir.
Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır.Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
İcra ve İflas Kanunu'nun 106 ncı maddesine göre taşınmazların haczinden itibaren iki yıl içinde satış istenmesi gerekir; aksi takdirde haciz düşer (İİK. m.110).
Borçlunun satış isteme yetkisi İcra ve İflas Kanunu'nun 113. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre: “Alacaklı talep etmeden borçlunun talebiyle de satış yapılabilir.” Görüldüğü üzere bu hüküm sayesinde borçluya da alacaklının talebi olmaksızın satış isteme yetkisi tanınmıştır.
Bunun dışında borçlunun konutlarına alacaklı haciz işlemini yaptırdıktan sonra 6 ay içerisinde borçlunun konutunu satmazsa, 6 ay içerisinde borçlunun konutundaki haciz işlemi otomatik olarak kendiliğinden kalkar.
Tapu üzerinde herhangi bir takyidat (haciz, ipotek, yıkım kararı, intifa hakkı vb. şerhler) olması halinde takyidatlar kaldırılmadan kredi kullandırılamaz.
2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu'nun (İİK) "Satış Talebi" üst başlıklı, "Talep için müddetler ve giderlerin yatırılması" alt başlıklı 106'ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında "Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.
Haczedilmesi ve satılması mümkün olmayan mallardan birisi de borçlunun 'haline münasip tek evi'dir.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Piyasa değerinin yüzde 40 altında satışa sunulan taşınmazları satın almak alıcılar için oldukça avantajlı olmaktadır. İcradan alınan taşınmazlar konusunda bilinmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Örneğin icradan alınan mal hemen satılır mı? sorusunun cevabı hayırdır. 3 yıl beklenmesi gerekmektedir.
Taşınmaz, satış talebinden itibaren üç ay içinde icra dairesi tarafından sadece açık artırma usulü ile satılır. Ancak iflas yoluyla takip söz konusu olduğunda taşınmazın pazarlık yoluyla satılması da mümkündür. Taşınmazların satışına yönelik olarak kanuni düzenleme İİK m. 123 ve devamında belirlenmiştir.
Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer." hükmü yer almaktadır. Hükümden de anlaşılacağı üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçluya alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi verilir.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Örneğin bir ev tapuda kimin görünüyorsa o eşin sayılır. Diğer eş, bu evi evlilik süresince, kullanabilir, bundan yararlanabilir. Ancak, diğer eşin borcu nedeniyle bu ev haczedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri