Alacaklının talebi üzerine borçlunun miras hissesi üzerine haciz konulması mümkündür. Miras hissesinin haczi ile, varsa miras konusu şeyin gelirleri ve mirasın paylaşımı sonucunda hisseye düşecek olan tasfiye payı haczedilmiş olur.
İcra takibi sırasında borçlu kişi ölürse, 3 günlük talik süresini geçmesi beklenir. Bu süre bitiminde ise, mirası kabul etmiş olan mirasçılara karşı takibe devam etme kararı alınır. Mirasçılar ise tereke borçlarından, ortak ya da şahsi malvarlıkları çerçevesinde müteselsile sorumlu durumundadır.
Borçlunun bu türden eylem ve işlemlerine karşı kanun koyucu alacaklıyı himaye eden kurallar koymuştur. Bu kurallar gereği alacaklı dava açama yoluna giderek borçluya kalan mirastan alacağını elde edebilmektedir.
Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş veya etmemiş miras payına haciz konulabilmektedir. Bu haciz ve bağlı işlemlerin uygulaması adım adım şu yöndedir; 1- Öncelikle borçlunun vukuatlı nüfus örneği çıkarılması talep edilir.
Borçlunun ölümünden sonra alacaklılar yalnızca mirası kabul eden mirasçılara karşı yeni icra takibi başlatabilirler. Mirası reddeden mirasçılara karşı da icra takibi yapılamaz.
İlgili 37 soru bulundu
Borçlunun adına kayıtlı olan menkul ve gayrimenkuller haricinde kendisine intikal etmemiş miras payına haciz konulması mümkündür. Bu uygulama alacaklıların haklarını korumaya yönelik olarak yapılan bir uygulamadır.
Mirasçılar, tereke üzerinde elbirliği mülkiyet ile hak sahibi olurlar. Mirasçılar, paylı mülkiyete geçinceye kadar, tereke üzerinde yapılacak işlemlerden tüm mirasçılar, birlikte hak sahibi ve sorumlu olurlar. Kişinin sağlığında icra takibi yapıldıktan sonra ölümü halinde, hak ve taraf ehliyeti de sona erer.
Ölmüş kişilerin hak ehliyeti sona erdiğinden ve dolayısıyla taraf ehliyeti bulunmadığından, ölen kişiye karşı icra takibi yapılması mümkün değildir. Yani ölen kişinin alacaklı veya borçlu olarak taraf gösterilmesi söz konusu olamaz.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Borçlunun hiç malı bulunmaması onu mal beyanında bulunma yükümlülüğünden kurtarmaz. Borçlunun hiç malı bulunmaması halinde bu hususu da bildirmek zorundadır. Mal beyanı, İcra ve İflas Kanunu'nun 74. maddesinde düzenlenmiştir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Murisin alt soyu mirası reddeder ise terekenin tamamı sağ kalan eşe kalır. Ancak murisin birden fazla alt soyu bulunması durumunda şu soru akla gelir: Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur? Bu durumda mirası reddeden alt soyun miras payı oranında diğer alt soyların miras payı eşitlik ilkesine göre artar.
Mirasçılar, mirasbırakanın intikale elverişli tüm borçlarından, kural olarak kendilerine intikal eden terekeyle sınırlı olmaksızın kişisel malvarlıklarıyla ve müteselsilen sorumlu olurlar.
Mirasın Reddi Nedir ve Sonuçları Nelerdir? Mirasın reddi ya da reddi miras ; miras bırakanın ölümü üzerine mirasçılarının ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte tüm malvarlığını reddetmesidir.
Borçlunun, takipten sonra vefat etmesi durumunda, aynı icra takip dosyası üzerinden mirasçılara veya terekeye karşı takibe devam olunabilir. Takip kesinleştikten sonra borçlu vefat etmiş ise, mirasçılara tekrardan yeni bir ödeme emri gönderilmesine gerek yoktur.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez. Bu borçlu kişi kardeş de olsa kural budur.
Kredi borçlusunun ölümü halinde borcun sona ermesi söz konusu değildir. Ölen kişiye ait tüm borç, kişinin yasal mirasçılarına aktarılır. Mirasçılar, kendi paylarına düşen miktar oranında söz konusu borcu üstlenir. Bu noktadan sonra borç, artık yaşayan yasal mirasçıların şahsi borcu halini alır.
Tüm icra ve iflas davalarında icra takip ücretleriyle birlikte avukat vekalet ücretleri borçlu taraftan tahsil edilmektedir.
İcra hukukunda yapılan işlemlerin, icra veya taraf takip işlemi olup olmadığının tespiti önemlidir. Zira icra takip işlemi ile zamanaşımının kesilir ve tatil-tâlik hallerinde kural olarak, icra takip işlemi yapılamaz.
Alacaklının talebi üzerine borçlunun miras hissesi üzerine haciz konulması mümkündür.
nolu kararında belirttiği üzere söz konusu talep borca itiraz süresindenden sonra yapıldığı için borca itiraz talebi olmayacak ancak bu durumda da muristen dolayı mirasçılara yapılan icra takibi kesinleşse bile sonrasında alınan mirasın reddi belgesi, hacizleri kaldıracaktır.
Hükmen ret halinde mirası kabul eden bir mirasçı yoksa miras mahkeme tarafından resmen tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları malvarlığından ödenir. Resmi tasfiye sonucunda miras bırakanın borçlarına rağmen yine de bir miktar mal ya da para kalmışsa bunlar miras reddedilmemiş gibi mirasçılara paylaştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri