Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir.
Bu işlem- ler, taraf takip işlemi ve icra takip işlemi olarak ikiye ayrılır. İcra ta- kip işlemleri, icra organları tarafından borçluya karşı yapılan ve cebrî icranın ilerlemesini sağlayıcı nitelikteki işlemler olarak tanımlanır.
İcra ve İflas hukukunda 3 tür takip yolu öngörülmüştür: haciz, iflas ve rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip. İflas yolu ile takip, takipli iflas şeklinde olabileceği gibi takipsiz iflas şeklinde de olabilir.
Yalnızca para teminat alacaklarına ilişkin olarak başlatılan ve Örnek No:7 şeklinde düzenlenen ödeme emirlerine ilamsız takiplerde ödeme emri denir. Ödeme emri; alacaklı tarafından takip talebinin icra müdürlüğüne sunulmasının ardından icra müdürlüğü tarafından düzenlenen belgedir.
İlgili 44 soru bulundu
Örnek No:14 tahliye emri, kiraya veren tarafından kiracının tahliyesi için başlatılan icra takibidir. İİK Madde 272 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.) “ Mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir.
Bir taşınırın teslimine dair ilamın icra dairesine verilmesiyle icra müdürü taşınır teslimine ilişkin örnek 2 numaralı icra emri düzenler.
Alacağın türüne göre 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlenen takip yollarından birisiyle icra takibi başlatılabilir. Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir. Bunların de kendi içlerinde alt türleri mevcuttur.
Takip işlemleri Örnek 1 nolu takip talebi ile icra dairesine başvurulması ve başvuru masraflarının ödenmesi ile başlamaktadır. Bono ( Senet), poliçe, çek, fatura, sözleşme, mahkeme kararı ve sair belgelerle ya da belgesiz icra takibi başlatmak için ofisimizim icra avukatı departmanından avukatlık hizmeti alabilirsiniz.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir.
Bu aşamalar; 1) Takip talebi, 2) Ödeme Emri, 3) Takibin kesinleşmesi, 4) Haciz, 5)Satış, 6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir. Yetki konusu takip yapılacak işlemlerin hangi yerdeki icra dairesi tarafından yapılması gerektiğine ilişkindir.
Haciz temel olarak alacaklı tarafından talep üzerine başlatılır ve borçlu tarafın herhangi bir aksiyon almaması durumunda borç ödenene kadar devam eder. Kesin, geçici, tamamlama, ilave ve ihtiyati olmak üzere beş farklı haciz çeşidi günümüzde yürürlüktedir.
İcra takibi; belli bir alacak için, yasal yollara başvurarak, cebri icra ile, borçludan borcunun tahsil edilmesi için gerçekleştirilen işlemlerdir. İcra takip türleri ilamlı icra ve ilamsız icra olarak ayrılır.
Sıra cetvelinde aynı derecede hacze iştirak eden alacaklılar, alacak miktarlarıyla gösterilir. Toplam satış tutarının tüm alacaklara yetmesi durumunda sıra cetveli düzenlenmez. Sıra cetveli, ayakta olan hacizlere göre düzenlenir. Sıra cetvelindeki alacaklar satış tarihi itibariyle belirlenir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Takip Talebinin Unsurları arasında, alacaklının kimliği ve adresi, borçlunun kimliği ve adresi, alacak tutarı, senet veya senet yoksa borcun sebebi konularını içermektedir. İcra takibinde bir veya birden fazla alacaklı olabilir. Her bir alacaklının kimlik bilgilerinin ve adresinin takibe yazılması gerekir.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir.
Vücut bütünlüğüne ve sıhhate verilen zararlar için tazminat olarak kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar haczedilemez. Burada önemli husus manevi tazminat gibi maddi tazminat da haczedilemez. Borçlunun haline münasip evi (mesken) haczedilemez.
İlamsız icra takibi sürecinde borçlu ödeme yapmazsa, icra dairesi tarafından alacaklının talebi üzerine icra işlemleri devam eder. Borçlu ödeme yapmadığı için alacaklı icra yoluyla borcunu tahsil etme hakkına sahiptir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Borçlu, kendisine gönderilen ödeme emrine itiraz ettiği takdirde, başlatılan icra takibi durur. Takibin devamı, ancak borçlunun takibe itirazının hükümsüz kılınmasıyla mümkündür.
İcra takibi dosyasının İcra Müdürlüğü'nde açılması ve borçlu kişiye tebliğ edilme süresi borçlunun adresine göre değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 10 gündür.
İcra ve İflas Kanunu'nun madde 269 ve devam eden maddelerinde kira borcunu zamanında ödemeyen kiracının icra takibi ile tahliyesi düzenlenmiştir. Kanunda Adi Kiraya ve Hasılat Kiralarına ilişkin icra takibi olarak isimlendirilen bu düzenlemeye uygulamada Örnek 13 Tahliye İhtarlı Ödeme Emri de denilmektedir.
Örnek:10 Ödeme Emri Nedir? lcra müdürü senedin kambiyo senedi olduğunu ve vadesinin geldiğini görürse borçluya senet sureti ile birlikte hemen bir ödeme emri gönderir. İcra dairesi tarafınca hazırlanan bu ödeme emrine Örnek No: 10 ödeme emri de denmektedir.
Takip talebini alan icra müdürü, borçluya ve varsa taşınmaz sahibi üçüncü şahsa ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takibe ilişkin örnek 9 nolu ödeme emrini gönderir[15]. Bu ödeme emrinin tebliğe çıkarılması için borçluya ayrıca hesap katına ilişkin zorunluluk yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri