Kural olarak ilâmlar, verildikleri andan itibaren icra edilebilirlik etkisine sahiptir; hükmün kesinleşmesi aranmaz. İcra ve İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair kanunlarda bu kurala istisna getirilmiş, bazı ilâmların kesinleşmeden icraya konu edilemeyeceği belirtilmiştir.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
ZİYNET ALACAĞINDAN KAYNAKLANAN ALACAĞA İLİŞKİN İLAMLAR KESİNLEŞMEDEN İCRA EDİLEBİLİR.
İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kesinleşmeden İcraya Konulamayacak Kararlar Nelerdir? – Aile ve şahsın hukukuna ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe icraya konulamaz. Bu kapsamda boşanma davası, velayet davası, kişisel ilişkinin değiştirilmesi davası, isim değişikliği davası gibi davaların uygulanabilmesi içi kararın kesinleşmiş olması gerekir.
9. İstihkak Davalarına İlişkin Mahkeme Kararları
Bu sebeple kesinleşmeyen istihkak iddiasının kabulü kararı ile icra yoluna başvurulamaz. Buna karşın, istihkak iddiasının reddine ilişkin kararlarda hüküm altına yargılama giderleri, vekâlet ücreti gibi alacakların karar kesinleşmeden cebri icraya konulması mümkündür.
Belirli bir miktarın ödenmesini içeren tam yargı ilamının icrası için kesinleşmesine gerek bulunmamaktadır.İstinaf veya temyiz sonucunun beklenmesine gerek yoktur.
Taşınmazın Tahliye ve Teslimine İlişkin Mahkeme Kararları
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
HUMK.'nun 443/4. maddesi gereğince aile ve şahsın hukuku ile ilgili hükümler kesinleşmedikçe takibe konu edilemezler.
Kural olarak ilâmlar, verildikleri andan itibaren icra edilebilirlik etkisine sahiptir; hükmün kesinleşmesi aranmaz. İcra ve İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair kanunlarda bu kurala istisna getirilmiş, bazı ilâmların kesinleşmeden icraya konu edilemeyeceği belirtilmiştir.
Bu davalarda hâkim, takip hukukunun dar kalıpları içinde hareket etmez. Bu nedenle, İcra mahkemesinin bu davalar sonucunda verdiği kararlar maddi anlam- da kesin hüküm teşkil eder…)
3-Kanun Yollarına Başvurunun İlamların İcrasına Etkisi
Başka bir deyişle ilk derece mahkemesi kararı şekli bakımdan kesinleşmeden, hatta karşı tarafa tebliğ edilmeden icraya konulabilir[4].
Kanunda açıkça belirtilmediği hallerde icra hukuk mahkemesi kararlarına karşı tehiri icra talebinde bulunulamaz. Zira icra hukuk mahkemesi kararları kural olarak bir ilamlı takibi başlatan değil, devamını sağlayacak nitelikte ve yalnız takip hukukunu ilgilendiren kararlardır.
Madde 353. — İcra mahkemesinin duruşma yaparak verdiği kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde sanık veya şikâyetçi veya Cumhuriyet savcısı tarafından istinaf yoluna başvurulabilir. Başvuru, dilekçeyle veya tutanağa geçirilecek sözlü beyanla icra mahkemesine yapılır.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
İİK'in 363 ve sonraki maddelerinde, İcra Mahkemesince verilecd kararlardan temyizi kabil olanlar belirlenmiş, bunların infaz edilebilmesi içi kesinleşmesi gerektiğine dair bir hükme yer verilmemiştir. Bir başka deyişi, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorun bulunmamaktadır.
Bilindiği gibi, hukuk yargılamasında mahkeme ilamlarının yerine getirilmesi için (kural olarak) kesinleşme gerekmez. Bu kuralın temel istisnası (halen uygulanmakta olan) 1086 sayılı Kanunun 443'üncü maddesinde ve 6100 sayılı Kanunun 350'nci ve 367'nci maddelerinde düzenlenmiştir.
Tahliye kararlarına icranın geri bırakılması (tehiri icra) ancak istinaf kanun yoluna başvuru ile mümkündür. İcranın geri bırakılması talebiyle istinaf başvurusunda bulunmayan davalı icranın geri bırakılması yoluna başvuramayacaktır. Bu nedenle istinaf yoluna başvurusu süresi kaçırılmamalıdır.
Karardaki maddi-manevi tazminat, vekalet ücreti ve yargılama giderleri gibi ilamın ferileri niteliğindeki bölümlerinde takibe konulabilmesi için asla bağlı olarak kesinleşmesi gerekir.” (Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 16.06.2008 tarihli, 2008/9378 E. , 2008/12614 K.)
Bu güne kadar yürüttüğümüz davalarda davalı idarenin işleminin iptaline karar verilen hallerde davalı idare kararın kesinleşmesini beklemeksizin gereğini yapmıştır.İdare mahkemesinin kararlarının kesinleşmesinin gerektiğini gösteren bir düzenleme yoktur.
Tazminata ilişkin mahkeme kararları, kesinleşmeden ve idari başvuru süreci tamamlanmadan icra takibine konulamaz.
Bu davalar taşınmazın aynına ilişkin olduğundan mahkeme kararı kesinleşmeden icraya konulamaz.
Bu kalemlerin kesinleşmesi ve infazı ancak bir bütün olarak ilamın kesinleşmiş olmasına bağlıdır. Dolayısıyla, ilamın esasına ilişkin hüküm kısmı kesinleşmeden yargı gideri ve vekalet ücretine ilişkin kısmı da icra takibine konu edilemez.
İlamların icra edilebilmesi için kural olarak kesinleşmesi gerekmemektedir. Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu, İcra ve İflas Kanunu ve özel kanunlarda düzenlendiği üzere bazı mahkeme kararları kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri