Tepe Lambasının açık olması durumunda ambulans ve itfaiyeye yol verirken kural ihlali yapan araçlara ceza uygulanmıyor. - "MOBESE Sisteminde ceza uygulamaları günün hangi saatlerinde yapılıyor?" Haftanın 7 günü, 24 saat sistem faal olarak çalışıyor, günün her saatinde ceza uygulanabiliyor.
Mobese bir canlı değil o yüzden ceza yazmaz yetkisi olmaz.
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren MOBESE kameraları şehrin güvenliğini sağlamak için 24 saat kesintisiz kayıt yapıyor.
İçişleri Bakanlığı, 1 Mart'ta başlayan normalleşme süreciyle birlikte 81 il valiliğine corona virüsüyle mücadelede yeni süreci anlatan 14 maddelik bir genelge gönderdi. Genelgede kontrollü normalleşme döneminde 'dinamik denetim modeli'nin ardından MOBESE kamerasından ceza kesilmesinin önü açıldı.
Emniyet Kemeri, Km hız uyarısı, Makas atma, Cep tel konuşma, Kırmızı ışık ihlali , Yaya geçit ihlali, Sigara vb. bütün trafik ihlalleri artık trafikteki tüm kameralarından fotoğraflandırılacak ve cezalar otomatik olarak kesilecek.
İlgili 22 soru bulundu
Tepe Lambasının açık olması durumunda ambulans ve itfaiyeye yol verirken kural ihlali yapan araçlara ceza uygulanmıyor. - "MOBESE Sisteminde ceza uygulamaları günün hangi saatlerinde yapılıyor?" Haftanın 7 günü, 24 saat sistem faal olarak çalışıyor, günün her saatinde ceza uygulanabiliyor.
Kurallara uymayan araçların EDS ile tespit edilmesiyle, ilgili ihlal gereğince cezai işlem uygulanmaktadır. Yapılan uygulama insan kontrolü olmaksızın tamamen elektronik ortamda gerçekleştirildiğinden gece gündüz fark etmeksizin kural ihlal tespitleri yapılabilmektedir.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir.
54/1-a trafik ceza kodu, önde seyir halde olan aracı geçmek isterken, geçme kurallarına tabi kalmamak yasaktır, anlamını ifade eder. Önde giden aracı geçmek isterken geçme kurallarına uymamanın cezası 235 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Fakat bu durum 1 Ocak 2023 tarihinde zamlanarak 951 TL olmuştur.
81 ilde kurulu olan Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla trafik akışı gün boyunca takip edilecek. MOBESE kameraları üzerinden de sürücülere ceza uygulanabilecek. Emniyet kemeri takmayan ve ön koltuğa çocuk oturtan sürücülere ceza yazılarak adreslerine gönderilecek.
Mobese Kayıtları Ne Kadar Süre Saklanır? Dış mekanlarda işlenmesi muhtemel olan suçların tespiti için kullanılan Mobese kameraları, hem araçların hem de yayaların güvenliğini 7 gün 24 saat sağlamak amacıyla yerleştirilmiştir. Bu kameraların kayıtları minimum olarak 30 gün boyunca saklanır.
Ayrıca, MOBESE ve güvenlik kameralarının görünür ve aleni olması gerekmektedir. Gizli şekilde yerleştirilen güvenlik kameralarının, hem özel hayatın gizliliğini ihlal edeceğini ve hem de yapılan kayıtların hukuka aykırı delil olması sebebiyle yargılamalarda kullanılamayacağını belirtmeliyiz.
Merak edilen sorulardan bir tanesinin de ters yön cezası plakaya yazılır mı sorusu olduğu bilinmektedir. Ceza sürücünün ehliyetine olduğu gibi plakaya da yazılabilmektedir. Hiçbir trafik görevlisi tarafından durdurulma gerçekleşmemiş ise bu durum mobeselerden fark edilmekte ve sürücünün plakasına ceza yazılmaktadır.
Trafik ekipleri trafikte usulsüz çakar lamba kullananları tespit ederek ceza işlemi uygulayabilir.
Karayollarının 47. maddesine göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere 47/1-b cezası uygulanır ve 20 ehliyet puanı kesilir.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden PTT ayrıcalığı ile Trafik Cezalarını da zahmetsizce sorgulayabilecekler. Plaka No ve TCKN/VKN bilgilerinizi girerek Trafik Ceza tutarlarınızı kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Kişi hakkında uygulanacak cezalarda herhangi bir delil ya da fotoğraf olmadan sadece ceza tutanağı tebliğ edilmesi durumunda da itiraz halinde söz konusu para cezası iptal edilebilmektedir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
MOBESE (MOBil Elektronik Sistem Entegrasyonu), Türkiye'nin 81 ilinde bulunan sistemle, suç ve suçluyla mücadele eden güvenlik kuvvetlerinin elini güçlendirmek amacıyla kurulan kameralı güvenlik sistemleridir.
EDS kameralarının algılama mesafesi
EDS sisteminde kural ihlali yapan araçlar sensörler ile tespit edilmekte ve ceza uygulanmaktadır. 7x24 kesintisiz olarak DSLR (Dijital tek mercekli refleks) kamera teknolojisi ve Machine Vision teknolojisi ile video kaydı alınmakta ve görüntüler depolanmaktadır.
Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası bin 823 TL'den 4 bin 64 TL'ye çıkarıldı. Yine EDS sistemleri tarafından sıkça tespit edilen bir diğer kural ihlali ise takip mesafesine uymamadır. Takip mesafesine uymamanın cezası 196 TL'den 436 TL'ye çıkarıldı.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri