İcra İflas Kanunu'nun 67/II. maddesi ve Dairemizin yerleşik uygulamalarına göre hüküm altına alınacak icra inkâr tazminatının asıl alacak üzerinden hesaplanması gerekir.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Borçlunun icra inkâr tazminatına mahkûm edilebilmesi için alacaklının ilamsız icra takibi yapması şarttır. Bir başka deyişle, icra inkâr tazminatı sadece ilamsız icrada söz konusudur.
İİK 67. madde uyarınca icra inkar tazminatı karar verilinceye kadar ıslah olmaksızın talep edilebilir.
İcra inkar tazminatı, borçlar hukuku anlamında bir tazminat olmayıp, ancak itirazın iptali davasında iptal kararı verildiği takdirde hükmedilen tazminat türüdür. İtirazın iptaline yani borçlunun itirazında haksız olduğuna karar verildiği takdirde alacaklı-davacı lehine %20 icra inkar tazminatına hükmedilir.
İlgili 43 soru bulundu
İcra inkar tazminatının talep edilebilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmez.
İcra inkâr tazminatı bir kötü niyet tazminatı olmayıp iyi niyetli olarak yapılan bir itirazın haksız çıkması halinde de alınabilir. Yani icra inkâr tazminatında aranan en önemli şart mahkemece itirazın haksız bulunmasıdır.
Zararın başladığı tarihten yargılama süresinin sonuna kadar oluşacak taraf zararlarının, karşılanmasını amaçlamaktadır. İİK.`nun 68 /son, 169/a-6 maddelerinde bu tazminatı talep için belirli bir süre koşulu öngörülmemiştir.
Mahkemece belirlenecek olan inkar tazminatına faiz işletilir. Mahkeme kararında da faiz oranının belirlenmesine gerek yoktur. Ayrıca takip talebinde faiz oranını belirtmek de şart değildir. Ancak faiz oranı belirtilmemiş ise yasal faiz üzerinden hesap yapılması gerekir.
Kanuna (m.67, II) göre, itirazın iptali davasında borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; takibinde haksız ve kötü niyetli görülürse alacaklı; diğer tarafın talebi üzerine, red veya hükmolunan meblağın yüzde kırkından aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminata mahkûm edilir.
Borçlu aleyhine icra inkar tazminatına hükmedilebilmesi için ödeme emrine kötüniyetli itiraz etmiş olması kural olarak şart değildir. Borçlu ödeme emrine iyiniyetli olarak itiraz etmiş olsa bile, itirazın iptali davası neticesinde alacaklının talebi üzerine borçlunun icra inkar tazminatı ödemesine karar verilebilir.
İtirazın iptali davasında dava değeri, icra takibinde belirtilen asıl alacak miktarı üzerinden dikkate alınır. Bu sebeple itirazın iptali davasında harca esas değer de asıl alacak üzerinden hesaplanmakta olup; işleyen ve işlemekte olan faiz, icra inkar tazminatı ve giderler nazara alınmamaktadır.
Dolayısıyla, ilamın esas hakkındaki hükmü kesinleşmeden vekaletücreti ve icra inkar tazminatına ilişkin hüküm bölümü ayrıca infaz ve icra takibine konu edilemez(HGK 05.10.2005 tarih ve 12-534, 2005/554 sayılı kararı).
Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
İcra inkâr tazminatının asıl alacak ve işlemiş faiz toplamı üzerinden hesaplandığı anlaşılmaktadır. Dairemizin yerleşik uygulamalarına göre İcra İflas Kanunu'nun 67/II. maddesine göre hüküm altına alınacak icra inkâr tazminatının asıl alacak üzerinden hesaplanması gerekir.
Borçlunun İtirazının Haksızlığına Karar Verilmesi
Öncelikle ifade etmek gerekir ki borçlunun itirazının iptal edildiği, yani davacının davasının kabulüne karar vermiş olduğu her durumda icra inkar tazminatına hükmedilmez.
2- 6352 Sayılı Yasayla değişik İİK'nın 67/2. maddesindeki icra inkar tazminatı oranının % 40' dan % 20' ye düşürülmesi nedeniyle uygulanacak icra inkar tazminatı oranlarının takip tarihi itibariyle gözetilmesi gerekmektedir.
Buna göre; - Borçlunun itirazının haksız olduğuna karar verilirse, hükmolunun tutarın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere, borçlunun icra inkâr tazminatı ile yükümlü tutulmasına karar verilir. Bunun sebebi, borçlunun haksız olarak alacağın tahsilini geciktirmesidir.
İTİRAZIN İPTALİ VE ALACAK DAVASI BİRLİKTE AÇILABİLİR Mİ? Takip talebine konu edilmeyen alacak kalemleri ile itirazın iptali davasının birlikte açılmasını engelleyen yasal bir düzenleme mevcut değildir. Bu nedenle görevli ve yetkili mahkeme aynı olduğu sürece itirazın iptali ve alacak davası birlikte açılabilir.
Borçlu, davaya ya da takibe konu borcu ifa ettiği takdirde, itirazın iptali davasına konu edilebilecek herhangi bir alacak bulunmayacaktır. Fakat davacı (alacaklı), borç ifa edilse de inkar tazminatı isteminde bulunabilir.
Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilâmsız takip düşer, bir yıllık süreyi geçiren alacaklının, genel hükümlere göre alacağını dava etme hakkı saklıdır (İİK. 67/IV) Yani alacaklı alacağı zamanaşımına uğramadığı sürece, genel mahkemelerde bir alacak (tahsil) davası açabilir.
Buna karşılık, takip talebinde faiz alacağı istemiş olan alacaklı borçlunun itirazı üzerine itirazın iptali davası açacak olursa, dilekçesinde faiz talep etmese dahi iptal davasını kazanması halinde icra aşamasında faiz alacağını tahsil edebilir[44]. İtirazın iptali davasında ayrıca faiz talebinde bulunmak gerekmez.
İtirazın kaldırılması davasında maktu harç alınır. Alacaklı, itirazın kaldırılması davasında itirazın kaldırılmasına karar verilmesiyle birlikte borçlunun itiraz ettiği miktarın %20 sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatına da hükmedilmesini isteyebilir.
Bu halde, asıl davada talep edilen kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı ve yıllık izin ücreti alacakları gerçekte belirlenebilir alacaklar olduğundan belirsiz alacak davasına konu edilemezler.
Likit bir alacaktan söz edilebilmesi için ise; ya alacağın gerçek miktarının belli ve sabit olması ya da borçlusu tarafından belirlenebilmesi için bütün unsurların bilinmesi veya bilinmesinin öngörülebilir olması; böylece, borçlunun borç tutarını tahkik ve tayin etmesinin mümkün bulunması; başka bir ifadeyle, borçlunun ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri