Yabancı para alacağı takiplerinde, icra inkar tazminatına Türk Lirası üzerinden hükmedilir. Yabancı para alacağının takip tarihindeki merkez bankası efektif satış kuru üzerinden TL karşılığı esas alınır. Alacaklının zararı yüzde yirmiden daha fazla olabilir.
İcra İflas Kanunu'nun 67/II. maddesi ve Dairemizin yerleşik uygulamalarına göre hüküm altına alınacak icra inkâr tazminatının asıl alacak üzerinden hesaplanması gerekir.
İcra inkar tazminatının düzenlenmesinin amacının, borçlunun ödeme emri üzerine icrada borcunu inkar etmesini önlemektir. Yüzde yirmilik oran en az tazminat miktarını ifade etmektedir. Mahkemece daha fazla tazminata da hükmedilebilir. İcra inkar tazminatı asıl alacak üzerinden hesaplanır.
Söz konusu Kanunda, borçlunun icra takibine haksız itirazlarını ceza tehdidi ile önlemek için, haksız yere itiraz eden ve itirazı mahkeme tarafından iptal edilen borçlunun, % 10'dan aşağı olmamak üzere bir tazminata mahkum edileceği kabul edilmiştir5.
Bu durumda, vadesinde ödenmeyen alacağını kanuni yoldan tahsil etmek zorunda kalan bir alacaklı, ticari olmayan bir alacağı için ise halen azami yüzde 54 nispetinde bir faiz ile yetinmek zorundadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sözleşme ile kararlaştırılmış olan faiz oranı icra takibine konu edilir. Sözleşme ile belirlenmemiş ise faiz oranı yıllık %9 olarak hesaplamaya dâhil edilir. Sözleşme ile belirlenmemiş ise faiz oranı yıllık %9'dur. Borç konusu ticari iş niteliğinde ise yıllık %16,75 faiz uygulanır.
Mahkemece belirlenecek olan inkar tazminatına faiz işletilir. Mahkeme kararında da faiz oranının belirlenmesine gerek yoktur. Ayrıca takip talebinde faiz oranını belirtmek de şart değildir. Ancak faiz oranı belirtilmemiş ise yasal faiz üzerinden hesap yapılması gerekir.
Bir başka deyişle, icra inkâr tazminatı sadece ilamsız icrada söz konusudur. İnkâr tazminatına hükmedilebilmesi için “geçerli” bir “ilamsız” icra takibi yapılmış; yapılan takip borçlunun itirazı üzerine durmuş ve bunun üzerine alacaklı tarafından “süresi içinde” itirazın iptali davası açılmış olmalıdır.
Buna göre kıdem tazminatı ve diğer işçi alacakları , iflas yoluyla tasfiyede rehinli alacaklardan hemen sonra adi alacaklardan ise önce ödenir.
Bunun sonucunda da borçlu icra inkar tazminatı ödemeye mecbur edilir. Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davasının reddedildiği takdirde, borçlunun talebi ve diğer şartların bulunması halinde alacaklı aleyhine ve borçlu lehine kötü niyet tazminatına hükmedilebilir.
Ancak itirazın kaldırılması ilamında hükmedilen yargılama gideri, icra inkar tazminatı, vekalet ücreti gibi alacakların tahsili için, aynı icra dosyası üzerinden borçluya örnek (4-5) icra emrinin gönderilmesi veya ayrı bir dosya üzerinden ilamlı icra takibi yapılması gereklidir.
İcra inkâr tazminatı, asıl alacak bakımından söz konusu olur. İşlemiş faiz istemi yönünden icra inkâr tazminatına hükmedilmesi mümkün değildir.
Bu mükellefiyeti yerine getirmeyen borçlu hakkında bir yıla kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra borçlu borcun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir; ödemelerini tekrar keserse, hakkında tazyik hapsine yeniden karar verilir.
Hukuki Sonuçlar: Eğer itirazın iptali davası alacaklı lehine sonuçlanırsa, borçlunun icra takibine yaptığı itiraz iptal edilir ve icra takibi devam eder. Borçlu, alacak miktarını ve dava giderlerini ödemekle yükümlü hale gelir.
İcra işlemlerinden sonra tazminat ödemesini ister karşı tarafa isterse de karşı tarafın avukatına yapar. Bu sayede alınamayan tazminat ödemiş olur. Eğer icra takibi ile de her hangi bir şekilde tazminat ödemesi alınamaz ise kişiler ödemedikleri tazminat için hapis cezası da almaktadır.
İcra kesintileri işçinin net ücreti üzerinden yapılır. İşçinin brüt ücret alması durumunda ilgili yasal kesintiler düşüldükten sonra net ücreti bulunması ve bu ücret üzerinden 1/4 oranında kesinti yapılması gerekir.
Kesinleşen Tazminat Ne Zaman Ödenir? Kesinleşen mahkeme kararının yazılı mahkeme kararıyla idareye başvurur. İdare otuz gün içerisinde tazminatı ödemektedir. Fakat idarede ödenek olmaması halinde süre uzayabilmektedir.
Kesinleşmeden icraya konulamayan ilamlardaki yargılama giderleri, vekalet ücreti, faiz, Kötüniyet Tazminatı, İcra İnkar Tazminatı gibi feriler de, hüküm kesinleşmeden icraya konulamaz.
Kanuni faiz oranı 3095 sayılı kanun ile 19.12.1984 tarihinden itibaren yıllık % 12 olarak tesbit edilmiştir. Bakanlar Kurulu, 19.12.2005 tarih 2005 / 9831 sayılı karar ile kanuni faiz oranını 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 9 olarak belirlemiştir. Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Kanun icra takiplerinde borçlulardan yüksek faiz talep edilmesini sınırlamıştır. Alacaklıların icra takibinde yasal sınırların üzerinde yüksek faiz talep etmesi veya kanunca belirlenen faiz oranlarını ihlal etmek suretiyle anaparayı geçecek şekilde faiz talep etmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
Dolayısıyla, ilamın esas hakkındaki hükmü kesinleşmeden vekaletücreti ve icra inkar tazminatına ilişkin hüküm bölümü ayrıca infaz ve icra takibine konu edilemez(HGK 05.10.2005 tarih ve 12-534, 2005/554 sayılı kararı).
İcra hukukunda “tazminat” denilince akla ilk gelen, uygulamada yaygın olarak bilinen şekliyle “inkâr tazminatı” (icra inkâr tazminatı) dır. Aşağıda açıklanacağı üzere, bu tazminat, esas itibariyle, kendisine gönderilen ödeme emrine karşı haksız itiraz eden borçlunun mahkûm edileceği tazminatın adıdır.
İnceleme neticesinde imzanın borçluya aidiyetine karar verirse, borçlu inkâr edilen senet tutarının yüzde 15'inden aşağı olmamak üzere inkâr tazminatına ve 100 liradan 5.000 liraya kadar para cezasına mahkûm edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri