Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir. Bu konuda bağlayıcı bir ibare mevcutsa; sigortalı çalışanı tazminat vermeksizin işten çıkarma hakkı işverenin tasarrufundadır.
Sigortalı Çalışırken Şahıs Şirketi Kurmak Mümkün mü? Sigortalı çalışmak, şahıs şirketi kurmak konusunda herhangi bir engel teşkil etmiyor.
Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor.
İşyerinizde sizden başka çalışan varsa o kişi sigorta sistemine dahil edilir ve o çalışana ödediğiniz maaşa göre değişmekle birlikte BAĞKUR primi gibi, SGK primi ödenmesi zorunludur.
Kimler Şahıs Şirketi Sahibi Olabilir? Şahıs şirketi, kurulması basit olan şirket türleri arasında yer alır. Şahıs şirketi kurabilmek için gerekli olan yaş sınırı on sekizdir. Tacir olarak adlandırılamayan devlet memurları dışındaki her bireyin şahıs şirketi kurabilmesi mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Sigortalı çalışanların şirket kurmalarının önünde spesifik olarak belirlenmiş yasal bir engel yoktur. Ancak bu durum, söz konusu kişilerin kendi işletmelerini açmalarının her koşulda mümkün olabildiğini göstermez. Özel sektör personelini ilgilendiren koşulları İş Kanunu belirler.
Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir. Bu konuda bağlayıcı bir ibare mevcutsa; sigortalı çalışanı tazminat vermeksizin işten çıkarma hakkı işverenin tasarrufundadır.
Yani kısaca; SSK'lı çalışan kişi, kendi hesabına iş yeri açarsa, SSK'lılık durumu devam eder ve kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a geçmek zorunda değildir. Ayrıca, kişinin SSK'lı olarak çalışıyorken Bağkurlu olarak iş yeri açması bağkur primi de ödemeyeceğinden dolayı, daha avantajlı durumda olmasını sağlayacaktır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Gerekli evrakları sizler için paylaşıyoruz. Şahıs şirketi kurmak için işyeri adresinizi belirlemiş olmanız gerekir. Belirteceğiniz adres; dükkan, ofis, sanal ofis veya home ofis olabilir. İş yerinizin olduğu konumu gösteren veya tapunuz ile birlikte mali müşavir danışmanlığı desteği almanız gerekir.
Sigortalı çalışan bir işçi iş yeri açabilir. Bir işçi Ssk'lı çalışırken işyeri açmasında yasal bir engel yoktur. Ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adına bir işyeri açabilir. Yani işçi çalışırken işyeri açabilir.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
İş Kanunu'na göre özel sektörde çalışan bir işçinin, farklı bir şirkete ortak olması yasak değildir. İşçi hem 4A'ya tabi olarak çalışıp, hem de şirket ortağı olabilir.
Sosyal güvenlik yönünden Bağ-Kur'a (4/b) tabi olan bir kişinin, aynı anda sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdine/iş sözleşmesine tabi olarak çalışması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı durmakta, SSK (4/a) sigortalılığı geçerli olmaktadır.
Vergi mükellefi, esnaf, çiftçi, ticari şirket ortağı, anonim şirket yönetim kurulu üyesi, kısacası Bağ-Kurkapsamında sigortalı olan herkes, başka bir iş yerinde iş sözleşmesi ile ücretli olarak da çalışabilir.
Şahıs Şirketi Muhasebe Ücreti 2023
Genel olarak, İstanbul'da şahıs şirketi muhasebe ücretleri aylık olarak 900 TL ile 1500 TL arasında değişebilir.
Şahıs şirketi, işletme adını belirlerken yanıltıcı ifadelerden ve özellikle diğer şirket türlerine atıfta bulunan eklerden kaçınmalıdır. Ticaret sicilinde tescil edilmesi, işletme adınızın korunmasını sağlar. Bu süreç, Türk Ticaret Kanunu gerekliliklerine uygundur ve yerel ticaret odasında gerçekleştirilir.
Şahıs şirketlerinin ödemesi gereken vergilerden biri de katma değer vergisidir. KDV ödemesi hesaplamasından bahsedecek olursak; ödeyeceğiniz KDV, sattığınız mal veya hizmetin KDV'si ile aldığınız mal ve hizmetin KDV'si arasındaki farktır.
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
İşyeri açan emeklilerin emekli maaşlarından eskiden sosyal güvenlik destekleme primi kesilmekteydi. Bu kesintiler kaldırıldı ve geçmiş borcu olanların borçları da silindi. Emekli vergi kaydı açarak ya da bir şirket kurarak işyeri açarsa emekli aylığında herhangi bir kesinti olmaz.
3–2024 Yılı Şahıs şirketi sahipleri veya limited-anonim şirket ortakları için Bağkur Prim Tutarları ne kadar oldu? Düzenli ödeme yapılmadığı takdirde tutar 6.900,86 TL olarak ödenmesi gerekecektir. 2023 Yılı 2.dönem düzenli ödeme yapanlar için bağkur primi 3.957,17 TL iken 2024 yılında bu tutar 5.900,69 TL olmuştur.
e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne girin. Oradan sırasıyla İşlemler, Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi seçeneklerine tıklayın. Karşınıza çıkan bölümü sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girin. Bu aşamadan sonra karşınıza kurulacak olan şirket ile ilgili sorular gelecektir.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri