İcra katibi ne iş yapar diye merak edenler için icra katipleri icra işlemlerinden sorumlu olan memurlardır. İcra belgelerinin ve paraların tutulması icra memurlarının görevlerindendir. Gerekli olan durumlarda icra işlemlerini gerçekleştirmek için müdürlük dışında çalışmaya giderler.
Üniversitelerin herhangi bir önlisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) bölümünden mezun olmak yeterli bir ön koşul olacaktır. Lisans mezunu olmanın ön lisansa göre daha fazla şansı olsa da her iki eğitim durumundaki kişinin de KPSS'den en az 70 puan alması gerekmektedir.
İcra kâtipleri, mahkeme kararlarını uygulamak için haciz işlemlerini gerçekleştirir, satış işlemlerini takip eder, icra dosyalarını hazırlar ve takip eder, icra edilecek malların değerlerini belirler, borçlu ve alacaklılarla ilgili yazışmalar yapar, icra takibi sonucunda tahsil edilen paraları hesaplar ve ilgili ...
Buna bağlı olarak mezun oldukları eğitim düzeylerine göre Temmuz 2023 katip maaşları şu şekilde belirlenmiştir; Lisans mezunu yeni başlayan katipler: 22.300 TL. Ön lisans mezunu yeni başlayan katipler: 22.300 TL. Lise mezunu yeni başlayan katipler: 22.000 TL.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar.
İlgili 29 soru bulundu
f) Kamu haklarından mahrum bulunmamak, g) Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak ya da askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak, h) En az lise veya dengi okul mezunu olup, öğretim yoluyla verilen daktilo ya da bilgisayar ...
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
İcra dairelerinde ise icra işleri ile uğraşırlar. Duruşmaya çıkmazlar. Adli soruşturmalarla uğraşmazlar.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir. Temiz,yeni boyanmış resmi ayakkabılar giyilmelidir.
İcra katipleri, icra müdürü olabilecek.
Adayların öğrenim durumları web servisleri aracılığı ile KPSS-2020'da lisans mezunları için KPSSP3, ön lisans mezunları için KPSSP93, ortaöğretim mezunları için KPSSP94 puan türündeki puanı; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) web servisleri aracılığı ile alınacaktır.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
İCRA AKTİBİ NASIL OLUNUR? İcra katibi olmak için 4 yıllık lisans bölümü mezunu olması şartı aramaktadır. Bazı ilanlarda ön lisans mezunu olan kişilerin de icra memurluğu mesleğine atamalarının yapıldığı görülür. İcra katipliği için KPSS'den aranan şartlara uygun olarak bir puana sahip olunmalı.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelime sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
En düşük Zabıt Katibi maaşı 14320 TL iken, en yüksek Zabıt Katibi maaşı 32740 TL'dir. Güncel Zabıt Katibi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz! Maaş bilgilerini paylaşmakister misin?
Ayrıca savcılıkta görevli zabıt katipleri Savcı ile birlikte Otopsi işlemi yapmak için otopsilere de katılırlar .
Zabıt katipleri, Mahkeme ve Savcılık birimlerinde, İcra Katipleri İcra Müdürlüklerinde çalışırlar. Zabıt Katipleri savcılıkta adli soruşturmalarla, mahkemelerde ise kalem işleri veya duruşma katipliği ile uğraşırlar. İcra dairelerinde ise icra işleri ile uğraşırlar. Duruşmaya çıkmazlar.
Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kanun nezdinde gerekli Şartları yerine getirmek mecburidir. Bunun dışında lise ve ön lisans ile lisans kapsamında Adalet ile ilgili bölümden mezun olmak gerekmektedir. KPSS puan türüne bağlı olarak belli bir puan almak gerekir.
İşte başvurusu, şartları... Font Boyutu: Zabıt katibi olmak isteyen adayların, öncelikle KPSS sınavına girmeleri gerekir. KPSS'ye girerek başarılı olan adaylar, zabıt katibi pozisyonuna başvuruda bulunabilirler.
Adalet Bakanlığı tarafından Nisan 2023 te yayımlanmış olan ilana göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında, adalet komisyonlarınca yapılacak uygulamalı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre Zabıta katibi alımı gerçekleştirilecek.
Adaylarda KPSS şartı bulunmazken başvuru işlemleri 10-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri