Eğer duruşma yapılmasına karar verilmişse, ilgililer en kısa sürede duruşmaya çağırılır ve gelmeseler bile karar verilir. Duruşmalar, ancak zorunluluk halinde ve 30 günü geçmemek üzere ertelenebilir. Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde kararını verir.
İCRA MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET SÜRESİ
Şikayet süresi kural olarak 7 gündür. Şikayet eden şikayet konusu işlemi öğrendiği günden itibaren 7 gün içerisinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Bazı işlemler İİK gereği ilgiliye tebliğ edilir.
– Önceki kararlarında gerek Hukuk Genel Kurulu ve gerekse Yargıtay 12. Hukuk Dairesi; herhangi bir ayrım yapmadan “icra müdürünün yaptığı işlemi sonradan değiştirmek veya kaldırmak yetkisinin bulunmadığını” belirtmiştir.
b. Lehine eda hükmü içermeyen (yararına eda hükmü kurulmamış) olan bir kişi tarafından, adına, “icra emri” gönderilerek hakkında ilamlı takip yapılan borçlu, bu takibe karşı süresiz şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurup, yapılmış olan “icra takibinin iptalini” talep edebilir.
Haciz talebini alan icra müdürü haciz işlemini uygulamak zorundadır. Bu konuda bir takdir yetkisi bulunmamaktadır[64]. Alacaklının talebi üzerine icra müdürü, haciz talebinden itibaren üç gün içinde haczi yapmakla yükümlüdür (İİK md. 79/1)[65].
İlgili 15 soru bulundu
İcra memurunun takdir yetkisi İİK'nın 82. maddesi kapsamında malın haczi kabil olup olmadığı ile sınırlı olup, icra memurunun bunun dışında, haczi istenen menkullerin üçüncü kişiye ait olduğu gerekçesiyle haciz talebini reddetme yetkisi yoktur.
Kanun Gereği Haczin Kalkması
İcra müdürlüğü mal veya hakların üzerinden haczin kaldırılması için borçlunun talebi olmadıkça resen harekete geçemez. Borçlu, kanuni sürelerin geçtiği iddiasıyla haczin kaldırılmasını kendisi talep etmelidir.
Duruşmalar, ancak zorunluluk halinde ve 30 günü geçmemek üzere ertelenebilir. Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde kararını verir. Şikâyet yoluna başvurulması, şikâyete konu olan işlemin icrasını kendiliğinden durdurmaz.
İcra mahkemesinin verdiği kararlar şekli hukuka ilişkin olup verildikleri anda sonuç doğururlar, kesinleşmelerine gerek yoktur.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
İcra mahkemesi inceleme sonucunda takibin kesinleşmesinden sonraki bir dönemde borcun itfa edildiği kanısına varırsa icra takibinin iptali kararı verir. Takibin iptaline karar verilmesi ile takip durur. İptal kararının kesinleşmesi ile o zamana kadar yapılan bütün takip işlemlerinin iptali gerekir.
Kura kararnamesi ile atanan icra müdürü ve icra müdür yardımcılarının hizmet süreleri beşinci ve dördüncü bölgelerde iki yıl, üçüncü, ikinci ve birinci bölgelerde üç yıldır.
Borçlunun İstemi İle Rızaen Satış
Ödeme ile birlikte İcra Dairesi, dosyayı İcra Mahkemesine gönderir ve Mahkeme 10 gün içinde karar verir. Mahkemenin kabul kararıyla İcra Dairesi taşınmaz üzerindeki hacizleri kaldırarak devir-teslim işlemlerini gerçekleştirir. Ret kararı sonucunda ise para iade edilir.
İcra müdürlüğünün verdiği karardan dönmesi her ne kadar mümkün değil ise de müdürlüğün hatalı karar verdiğinin farkına varması halinde hukuka aykırı işlem tesisine meydan verilmemesi açısından usul ekonomisi ilkeleri takip hukukunda da uygulanacağından verdiği hatalı kararı düzeltmesi mümkündür.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
(İİK m. 22) Şikâyeti alan icra mahkemesi, şikâyetin sonuçlanmasına kadar icranın durmasını gerekli görürse, talep üzerine veya kendiliğinden icranın geri bırakılmasına karar verebilir.
Kural olarak icra müdürü kendiliğinden verdiği karardan dönemez ise de yeni verilen kararın doğru olması halinde şikayetin reddine karar verilir.
Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu sürecin ilk adımı, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararlara karşı, tefhim/tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde yapılan istinaf başvurusu ile başlar. Süresi içerisinde yapılmayan başvurular ilk derece mahkemelerince verilen kararın kesinleşmesine sebep olur.
Şikayet' medeni usul anlamında bir 'dava' olmadığından HMK'da düzenlenen davaya ilişkin koşullar aranmayacağını ve icra mahkemesince duruşma yapılmasına karar verilip ve taraflar duruşmaya çağırılmasına rağmen gelmeseler de karar verilmesi gerektiğini (İİK. mad.
Bir dava çeşidi değildir. Şikâyet prosedürü, şikayet edilen icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemelerince çözüme kavuşturulur. İcra dairesine yapılan şikâyet hukuki sonuç doğurmaz. Bir kanun hükmünün hiç uygulanmaması ya da yanlış uygulanmasından kaynaklanmaktadır.
Sözlü olarak itiraz edilen hallerde icra dairesi memuru söz konusu itirazı yazıya dökerek işlem yapar. Söz konusu 7 günlük süre kesin süredir. İtiraz gününün son günü tatil gününe veya erteleme gününe denk gelirse itiraz süresi ilgili günü izleyen ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
Genelde bu süre 1-2 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Fakat borcun niteliğine göre süreç daha da uzayabilir. Bazı haciz kararları hukukun niteliklerini ve doğruluğunu kapsamayabilir. Bu durumda borçlu tarafın kendi yasal haklarını talep etme imkanı doğar.
İcra dosyasının kapanması için borcun tamamının ödenmesi gerekmektedir. Borcunuzun ödendiğine dair belgeyi alarak icra dosyasının kapatılması için icra dairesi tarafına başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz sonrasında icra dairesi tarafından, borcun tamamının ödendiğine dair inceleme yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri