Genellikle rinovirüs nedeniyle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, soğuk algınlığı, larenjit, boğaz ağrısı ve sinüzit gibi durumlara neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu, her zaman ortaya çıkabilir fakat en sık sonbahar ve kış aylarında görülür.
Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle bulaşıcıdır ve genellikle öksürük veya hapşırık yoluyla, enfekte kişinin solunum yolu salgıları veya salgı damlacıklarıyla yayılır. Bu nedenle hastalığın yayılmasını önlemek için hijyenik önlemler almak, elleri sık sık yıkamak ve enfekte kişilerden uzak durmak önemlidir.
Kişinin hapşırma sıklığı, öksürme durumu gibi diğer semptomlara göre de tedavisi düzenleniyor. Bu dönemde kişinin ağrı ve ateş kontrolüne özellikle dikkat ediliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor.
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
İlgili 41 soru bulundu
Burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonunun en belirgin belirtileridir. Tedavi olarak dinlenme önerilmesinin yanında vücuda sıvı alımı da önemlidir. Bu enfeksiyonlar kendi kendine geçebilir, ilaçlarla ve takviyelerle desteklendiğinde ise daha hızlı iyileşme gösterir.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Sağlıklı beslenme ve düzenli uykuya özen gösterilmeli, egzersiz yaparak hareketli hayat tarzı benimsenmelidir. Okullarda, kış ayları da dahil, sınıflar ve diğer kapalı alanlar sık havalandırılmalıdır. Enfeksiyonların yayılmasını engellemek için eller sık yıkanmalıdır.
Ses telinin üzerinde olan kısımlar burun, boğaz ve gırtlak kısmı da üst solunum yolu olarak adlandırılır.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır? Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu tedavisinde dinlenme, bol sıvı tüketimi, semptomatik ilaçlar ve gerekirse antiviral veya antibiyotik tedavi kullanılır. İlaçlar, semptomların hafifletilmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.
Üst solunum yolu enfeksiyonu, tıpta kısaca ÜSYE olarak da bilinen bir tür solunum yolu hastalığıdır. Alınan havanın akciğerlere kadar geldiği bölgedeki hava yollarına ait doku ve organların iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben akut orta kulak iltihabı görülebilmekle beraber sıklığı azdır. Belirtileri yine çocuklarda olduğu gibi tıkanıklık ve ağrıdır. Çocuklarda olduğu gibi antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla tedavi edilir.
Üst Solunum Yolu Alerjisi İçin Tedavi
Antihistaminikler, alerjik rinit ve solunum yolları alerjisinde en sık kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar alerji geliştiğinde en önemli role sahip histamini azaltırlar ve bu şekilde etki ederler. Allerjene maruz kalmadan önce kullanılması daha iyidir.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebiliyor.
Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir. Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir. Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır.
İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanında olan ve tedavi edilebilen hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır: Solunum Yolu Enfeksiyonları: Alt ve üst solunum yolu hastalıkları olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Birçok hafif bakteriyel enfeksiyon, antibiyotik kullanmadan kendi kendine iyileşilebilir. Antibiyotikler soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlara karşı etkili değildirl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri