Kişiler yaptıklarını dünyada yaptıklarının karşılığını mutlaka alacağı ile ilgili ahiret inancından bahsedilir. Bu sebeple Ahiret inancı bir yandan insanlığa umut olurken bir yandan da kötü insanlar için kötülüklerin cezasını çekecekleri yer olarak görülmektedir.
Ahiret; kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır. İnsan öldüğünde ruh bedenden ayrılır, ancak kabir hayatıyla birlikte ruhun tekrar bedenle irtibatı kurulur.
Ahiret (Arapça: الآخرة, romanize: al-Ākhirah) veya ahret, İslam termonolojisinde ölümden sonra gidilecek yere verilen bir isim. Ahiret, Kur'an'ın İslamî eskatolojinin önemli bir parçası olan Ahiret Hesaplaşması ile ilgili bölümlerinde defalarca bahsedilmektedir.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Ahirete inanan insan, her türlü kötülükten uzak durmaya çalışır. Yalan söylemez, başkalarının arkasından konuşmaz. Haksızlık, hırsızlık, içki, kumar, iftira, büyüklenme gibi olumsuz davranışlardan kaçınır. Ahirete inanan insan, daima iyi işler yapmak için çaba harcar.
İlgili 28 soru bulundu
1) Ölüm 2) Kıyamet ve Yeniden Diriliş 3) Haşr ve Mahşer 4) Hesap ve Mizan 5) Cennet ve Cehennem 1) Ölüm Ahirete geçişin ilk aşaması ölümdür. Ölüm, canlıların dünya hayatının sona ermesi, hayata veda etmesi demektir. Ölüm, tüm canlılar için kaçınılmaz bir sondur.
Ahirete iman eden mümin, kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle, canlı cansız bütün yaratılmışlarla barışık yaşar. Onun elinden ve dilinden hiç kimseye zarar gelmez. O, bir başkasının malına, canına, iffet ve onuruna kastedemez. Hesap gününe inanan mümin, eşine iyi davranır.
Dinî bir terim olarak kâinatın düzeninin bozulması ve her şeyin alt üst edilerek yok olması suretiyle dünya hayatının sona ermesi ve âhiret hayatının başlaması demektir.
Ahiret kavram olarak, öbür dünya, ölümden sonraki hayat demektir. Kur'an'da sık yer alan bu kavram, bazen “yevmü'l-ahire-ahiret günü, darü'l-ahire-son yerleşim yeri” şeklinde ifade edilmektedir. Terim olarak ahiret: Ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam edecek olan bir hayattır.
"Günler manasındaki "eyyam" tabiri ise bir ayın günleri sayısınca; 30 defa geçer. İman 25 defa, zıttı olan küfür 25 defa. Melek 88 defa, şeytan 88 defa. Dünya 115 defa, ahiret 115 defa.
Terim olarak ahiret, İsrafil'in Allah'ın emriyle, kıyametin kopması için sura ilk defa üflemesiyle başlayacak olan ebedi hayata denilir.
“Ölümden önce olan her şeye dünya denir. Bunlardan, ölümden sonra faydası olanlar, dünyadan sayılmaz, ahiretten sayılırlar. Çünkü dünya, ahiret için tarladır.
Kıyamet Halleri.
Kıyamet hallerini sûra üfleniş, ba's, haşir, hesap, cennet ve cehennem durakları olmak üzere beş merhalede incelemek mümkündür.
Mizan, İslam eskatolojisi ve ahiret inancına göre, ahirette insanların yeryüzündeki davranışlarına dair geçtikleri hesaptan sonra herkesin iyi ve kötü davranışlarının tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür.
Ahiret, sözlükte “son, sonra olan, son gün” anlamlarına gelir. Ahiret hayatı, dünya hayatından sonra başlayıp ebedî olarak devam edecek olan hayattır. Ahiretin varlığına inanmak, İslam'ın inanç esaslarından biridir. Bu inanca göre bütün insanlar kıyametin kopuşundan sonra ahirette ye- niden diriltilecektir.
1- Ahiret inancı, insanın, hayatta karşılaştığı güçlükleri yenmesinde en büyük yardımcı olur. Herhangi bir sıkıntı anında kendisini daha güçlü hisseder. 2- Ahirete inanan kimse, hesap vereceği düşüncesi ile, sürekli kendisini muhasebe eder ve kendisine çeki düzen verir.
Ahiret gün, bu dünyanın ömrü tükendikten sonra yeniden başlayacak ve sonsuza kadar devam edecek olan zamandır. Bu zamanın başlangıcı, kıyamet dediğimiz dünya hayatının sonudur.
Ahiret Alemi
olarak, dünya hayatından sonra başlayıp sonsuza kadar devam edecek ölüm sonrası hayattır.
Aslında âhiret gününe imân Allah'ın varlığı inancına dayanmaktadır. Bu dünyada insanların ölçüleriyle yerine getirilemeyen adâlet, öbür dünyada (âhirette) Allah'ın ölçü leriyle gerçekleşecektir. Âhiret inancı, hem bireyin, hem toplumun gelişmesine katkıda bulunacak bir yarış unsurudur.
Sual: Kıyamet ile ahiret aynı anlama mı gelir? Ölümden önceki hayata Dünya hayatı, ölümden sonraki hayata Ahiret hayatı denir. Ahiret hayatı üçe ayrılır: Mezardan kalkıncaya kadar Kabir hayatı, tekrar dirildikten, Cennete veya Cehenneme gidinceye kadar Kıyamet hayatı, üçüncüsü Cennet ve Cehennem hayatıdır.
Ahiret, İslam dininde ölümden sonraki yaşamın başlangıcı anlamı taşıyan bir terimdir. Kıyametin kopması ile başlayacak olan yaşamdır. İnsanlar, öldükten sonra kabir âleminde kıyamet gününü beklemektedir.
Kıyamet günü, hesap günü ya da mahşer günü (Arapça: يَوْمُ الْقِيَامَة); dünyanın sonunun geleceğine ve tüm insanların mahşerde toplanarak hesap vereceğine inanılan zaman. "Dünya merkezli evren" anlayışında dünyanın sonu, evrenin de sonu olarak algılanmıştır.
* Ahirete yani mükafat ve ceza gününün varlığına iman eden kişi bu dünyada işlediklerinden dolayı Allah'ın huzurunda sorguya çekileceğini bilir. Bu bilgi ve inanç, onlar için hem hukuki hem ahlaki hem de vicdani bir denetim sağlar. Dolayısıyla dini ve dünyevi bütün görevlerini eksiksiz yerine getirmeye gayret eder.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Cevap: Ahirete inanmak, Allahü teâlâya inanmak gibi çok mühimdir. Ahiret olmazsa, dünyada mükafatlandırılmayan iyilikler ve cezası çekilmeyen fenalıklar, kötülükler, haksızlıklar, karşılıklarını göremeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri