Tapu Harcı:Tapuda satış işlemleri için ödenmesi gereken tapu harcının (%4) yarısı alıcı tarafından karşılanacaktır. Ancak uygulamada tüm tapu harcının alıcı tarafından ödendiği ve yarısının icra dairesinden iade alındığının bilinmesinde fayda vardır.
Tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı farklı bir karar vermediği sürece, ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gerekmektedir. Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir.
Tapuda Düşük Beyanın Cezası Nedir? Tapuda düşük beyan göstermek ilk bakışta kârlı gibi gelse de işin aslı öyle değil. Satış aşamasında satıcı ve alıcı, satılan gayrimenkulün değeri üzerinden %2'şer olmak üzere toplamda %4 tapu harcı ödüyor.
Tapu harcı alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmektedir. Tapu harcı oranı her iki taraf için de satış bedelinin %2'si olmak üzere toplam %4 olarak uygulanmaktadır. Tapu harcı, harcı ödeyecek kişi tarafından vergi dairesine ödenir ve karşılığında ödendiğine dair makbuz alınır.
Tapu Harcının Ödenmesi
Tapu harcı ödeme işlemi kanunen alıcı ve satıcıya eşit oranda yansıtılarak yapılır. Yani % 4 olarak uygulanan tapu harcının % 2'sini alıcı, % 2'sini ise satıcı öder.
İlgili 28 soru bulundu
Tapu harcı hem satıcının hem de alıcının sorumluğundadır. Bu nedenle devralan da devreden de tapu harcı ödemekle yükümlüdür. Ayrıca tapu işlemleri sırasında gerçekleşen satış bedelinden daha düşük bir bedel beyan edilmesi ve bunun ortaya çıkması durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından cezai işlem uygulanabilir.
Eğer tapu harçları ödenmezse gayrimenkulün devir işlemi gerçekleşmiyor. Bu yüzden gayrimenkul alıp satarken tapu harçlarını da hesaba katma ihtiyacı doğuyor. Tapu harcı alıcı ve satıcılara uymadığında tapuda düşük beyanlar verilebiliyor.
Kanun Teklifi kapsamında kişi eğer kendisi ikamet edecekse ebeveyn başına 300 bin lira, çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulacak.
Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satımı sırasında bir kez ödenir. Bu bedele ek olarak döner sermaye ve hizmet bedeli de ödenir. 2021 tapu harcı döner sermaye bedeli henüz belli olmasa da bu bedel 2020 yılı için 178,50 TL'dir.
Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, pişmanlık zammı gecikme zammı oranında uygulandığından, 5801 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik pişmanlık zammı oranını da değiştirmiş olup, 21.07.2022 tarihinden itibaren uygulanacak pişmanlık zammı oranı %2,5 olmuştur.
Alıcı ve satıcının eşit şekilde binde 20 oranında ödediği tapu harcı toplamda binde 40 oranında sağlanıyor.
Buna göre, satış işleminin konusunun Hazine adına tescilli bir taşınmaz olması halinde, 4706 sayılı Kanunun 7. maddesi uyarınca, söz konusu taşınmazın satışına ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden, tapuda yapılacak devir işleminin tapu harcından istisna tutulması gerekmektedir.
Satıcı ve alıcılar tapu harçlarıyla ilgili bir anlaşma yaptıysa, kişiler kendi isteği üzerine tapu harçlarını yatırabilir. Herhangi bir anlaşma bulunmaması durumunda, hem alıcı hem de satıcı ortak olarak tapu harcı bedelini ödemelidir.
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz. Gerekli harcı temin etmeden işlemi yapan memur, yükümlüyle beraber harcın ödenmesinden müteselsilen sorumlu olur.
Tapu harcı ödemelerinde vatandaşların o noktayı gözden kaçırdıysa parası yandı demektir. Ev alırken emlak vergisi ödeyenler, tapu harcı verenler, binleri aşan ekspertiz ücreti yatıranlara bazı vatandaşlar için güzel haber geldi. Bu ücretlerden muaf olduğunu bilmeden ödeyen kişiler 5 yıl içinde ücretini geri alabilir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Tapu masraflarını kim öder dediğimizde alıcı ve satıcı arasında eşit olarak bölünmesi kanuna göre yapılması gerekendir. Fakat taraflar anlaştığı takdirde taraflardan birinin de tapu masraflarını ödemesi mümkündür. Tapu masraflarının çoğunlukla alıcı tarafından ödendiği görülmektedir.
Evini satan herkes, Türkiye'de tapu harcı ödemek zorundadır. Dolayısıyla, üzerine tek evi olan bir emekli de evini sattığında tapu harcı ödemek durumundadır.
Yapılan değişiklik ile gayrimenkul devir ve iktisaplarında gerçek alım-satım bedeli üzerinden tapu harcı alınması esasına geçilmiş olup, harç emlak vergi değerinden az olmamak üzere gerçek alım-satım bedeli üzerinden binde 15 oranında alıcı binde 15 oranında satıcı tarafından ödenecektir.
Tapu harçlarını, alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödüyor. Bu bedel ödenmeden devir işlemi de gerçekleşmiyor.
Tapu dairesi, devir teslim işleminin gerçekleşeceği tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirir.
1) Alım satım işlemi yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi ,riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme (arsa payı karşılığı veya diğer modellerle yapılmışsa o sözleşme) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmalıdır.
Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Tapu harcı ödendikten sonra tapu harç dekontları ilgili memura veriliyor. Akabinde Akit Odası'nda tapu kayıtları imzalanıyor. Son olarak müdürün imzasından sonra devir işlemi tamamlanıyor ve tapu belgesi teslim ediliyor.
Tapu sicili hizmeti alan kişiler Ziraat bankası'na tapu masrafı ödemelidir. Tapu Müdürlüğü tarafından ev satın alan kişinin işlemi olan tapu ödemesi Ziraat Bankası'na ödemelidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hepsi Ziraat Bankası'na tapu ödemesi yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri