UDP'yi kullanan protokollerden bazıları DNS, TFTP ve SNMP protokolleridir.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
UDP (User Datagram Protocol) kelimesinin Türkçe karşılığı Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak verilebilir. UDP, TCP/IP Protokolünün iki aktarım protokolünden bir tanesidir. UDP'nin temel işlevi veri gönderimini bağlantısız şekilde gerçekleştirmesidir.
TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) bir protokoldür, UDP bağlantı tabanlı değildir (connectionless). TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
İlgili 36 soru bulundu
DNS, “Domain Name System” tabirinin kısaltmasıdır. Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; "DNS, internetin telefon rehberidir" diyebiliriz. DNS, isimlerin IP'ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
EtherNET / IP, kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanım için bir endüstriyel veri yolu sistemidir ve Amerika bölgesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. EtherNET / IP, standart Ethernet donanımını kullanarak çalışır ve TCP / IP ve UDP taşıma protokollerini kullanır.
UDP (User Datagram Protocol)
Geniş alan ağlarında ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında kullanılır. UDP, oyunlar için oldukça kullanışlıdır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini, akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
UDP, WAN ağlarında veri aktarımında kullanılır.
Eski ismi : Bootp -IP ve Gateway dağıtırdı. DHCP Sunucu veya DHCP istemci arasındaki haberleşme UDP 67ve 68 Portlarından gerçekleştirilir.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
HTTP, HTTPS, POP3, SMTP, FTP, SFTP gibi protokollerdeki veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
'TCP' ve 'UDP' arasındaki farklar nelerdir? Hem 'TCP', hem de 'UDP' İnternet Protokolü (IP)'nün üstünde çalışır ve bazı zamanlarda 'UDP/IP' ya da 'TCP/IP' olarak da adlandırılırlar. Her iki protokol de, veri paketi adı verilen paketler göndererek çalışırlar. 'TCP', bağlantı oryantasyonlu bir protokol olarak çalışır.
Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları): TCP/IP modelinin taşıma katmanında bulunan bir diğer protokolüdür. Bu protokol de TCP gibi üst katmandan gelen verileri parçalara ayırır.
UDP (User Datagram Protocol) veri aktarım protokollerinden biridir. Verileri herhangi bir bağlantı kurmadan karşı tarafa göndermeyi sağlamaktadır. Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır.
Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
SSL port numaramı nasıl öğrenirim? Varsayılan olarak, HTTPS bağlantıları TCP bağlantı noktası 443'ü kullanır. Güvenli olmayan protokol olan HTTP, bağlantı noktası 80'i kullanır.
UDP, TCP'nin aksine, veri güvenliğinin garanti altına alınamadığı mesaj temelli bir iletişim protokolüdür. Mesajlaşacak taraflar arasında öncesinde bir iletişim kanalının oluşturulması gerekmemektedir. UDP protokolü datagram soketleri üzerinden sağlanmaktadır.
DNS'in Yapısı
DNS sistemi, isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar, host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.
DNS sunucuları, alan adları ile IP adreslerini eşleştirerek internet üzerinde aradığınız doğru adrese girmenize olanak tanır. Doğru adrese erişimin yanı sıra DNS, internet sitelerine daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmanızı sağlar.
Benzer şekilde, DNS maskelerinizi değiştirmek konumunuzu da değiştirir. Aradaki fark, VPN aslında bağlantınızı farklı bir bölge üzerinden yeniden yönlendirirken, DNS sunucuya farklı bir konumda olduğunuzu söyler. VPN ayrıca şifreleme yoluyla daha fazla gizlilik sunar ve bu da bağlantınızı yavaşlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri