Kamu bankalarının, icra takibinde olan emeklilere promosyon yatırmadığı ortaya çıktı. SGK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR kapsamındaki emeklilere, haklarında başlatılan icra takibi gerekçe gösterilerek maaşlarının yattığı kamu bankaları tarafından promosyon ödemesi yapılmadığı belirtildi.
Mağdurların başvurularını inceleyen KDK, “sosyal adaletin tesisi” vurgusu ile emsal bir karar aldı. KDK'ye yapılan başvurularda, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın icra takibine dayalı borcu olan emeklilere banka maaş promosyonu ödememesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.
4857 Sayılı Kanun'un 35. maddesine göre; işçinin almakta olduğu ücretin 1/4'ünden fazlası haczedilemez. İkramiye, toplu sözleşme farkı ve nema da ücretten sayılacağından onların da aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur.
Yargıtay karar verdi: Emekli Maaşına Bloke Konulamaz.
Emeklilerin borçlarına karşılık maaşları teminat gösterilemez. Burada yegane ayrıntı promosyon ve ikramiye gibi ödemeler emekli aylığından sayılmadığı için haczi kabildir. Banka vadesinde ödenmemiş alacağı varsa bu bedelleri emekliye ödemeyerek alacağını tahsil edebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Mağdurların başvurularını inceleyen KDK, “sosyal adaletin tesisi” vurgusu ile emsal bir karar aldı. KDK'ye yapılan başvurularda, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın icra takibine dayalı borcu olan emeklilere banka maaş promosyonu ödememesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.
Emeklinin maaşına bloke konulamaz, Anayasa'ya ve 5510 sayılı yasanın 93'üncü maddesine aykırılık teşkil eder. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (HGK) biliyorsunuz daha önce emekli maaşına bloke konulamayacağına karar vermişti, yine, 2021/1661 sayılı kararla tekrar aynı hususta karar vermiştir.
Bu blokenin kaldırılması mümkün. Direkt banka şubesine giderek kalan gün sayısının karşılığı kadar promosyon iadesi yapılarak bloke kaldırılır. Banka bunu yasal olarak yapmak zorunda” dedi.
2004 Sayılı İcra İflas Kanunu'nun 82. maddesinin 9. fıkrası doğrultusunda emekli maaşının haczedilemez oluşu esastır. Ayrıca 5510 sayılı Kanunun “Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Ücretinden haciz kesintisi yapılmakta olan işçi işten ayrılırsa, ayrıldığına dair bildirimin de icra müdürlüğüne yapılması gerekir. İşçi işten ayrılırken eğer ihbar ve kıdem tazminatı tahakkuk etmişse, bunların da haciz kapsamında borca mahsuben işçiye değil icra müdürlüğüne ödenmesi gerekir.
Karar sayılı Kararı ile konuya açıklık getirmiştir. İlgili Yargıtay kararı uyarınca, emekli maaşına bloke konulması 5510 sayılı Kanun'un 93. maddesi ile İ. İ. K.'nın 83. maddesi uyarınca mümkün değildir.
Bloke işleminin kaldırılması için yapılacak tek şey oluşan borcun ödenmesi veya taksitlendirilmesidir. Bu işleminin yapılmasının ardından da bloke işlemi otomatik olarak kaldırılacaktır. Bunun yanında hesabınıza konulan blokeler borcunuzu tutarında olup borç tutarınızı aşacak biçimde gelmeyecektir.
Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması mümkündür. Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması dilekçesi verilerek, haciz kaldırılabilir. Ancak bunun için dörtte bir sınırın geçilmiş olması veya izin dışında haciz konulması söz konusu olmalıdır. Aksi takdirde haciz kaldırılmayacaktır.
Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir. Bu nedenle bir bankanın maaşın çekilmesine engel olması ve bu durumu geciktirmesi hukuksuz bir işlem olarak kabul edilecektir.
Ancak maaş, borçlunun temel geçim kaynağı olduğu için kanunen maaş haczine özel kısıtlamalar getirilmiştir. Bu kısıtlamalardan en önemlisi 5510 Sayılı Kanun ve İcra ve İflas Kanunu'yla tanınan, emekli maaşının haczinin yasaklanmasıdır. Her ne kadar emekli maaşına haciz yasaklanmış olsa da bu yasak mutlak değildir.
Bir borcun tahsil edilememesi ve yasal sürecinin başlamasıyla birlikte icra daireleri ya da savcılıklar tarafından tüm bankalara, borçlu kişi hakkında bildirim yapılır. Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir.
Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz. Bu durum, maaş alan bireyler için maddi sıkıntılara neden olabilir.
Kredi borcu olan emekli, maaşını başka bankaya taşıyabilir mi? Tüm emekliler, emekli maaşlarını aldıkları mevcut bankayı değiştirebilirler. Yalnızca kredi borcu olan kişilerin maaşlarını aldıkları bankayı değiştirme seçenekleri bulunmaz.
Açlık sınırının altında 3 bin 500 lira aylıkla “muhtaç” durumuna düşürülen emekliler, daha fazla promosyon alabilmek için banka banka dolaşırken, bir de karşılarına “bloke” engeli çıkarılıyor. Krediler ve icra dosyalarını gerekçe gösteren bankalar bloke koyarak emeklinin maaşını başka bankaya taşımasını engelliyor.
Zaten yasal mevzuat gereği Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kanunlarına göre maaş hesabına bloke konulamaz.
Ödeme veya İcra Emrinin Tebliği Üzerine – Hacizden Önce Yapılan Ödemelerde: %4,55. Hacizden Sonra Satıştan Önce Yapılan Ödemelerde: %9,10. Satış ve Paraya Çevirmeden Sonra Yapılan Ödemelerde: %11,38. Maaş Haczi Üzerine Yapılan Tahsilatlarda: %4,55.
Maaş haczi, İcra ve İflas Kanunu'nun 83. maddesine göre düzenlenmiştir. Buna göre, maaş haczi yapılırken, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edilir. Bu miktar, işçinin net maaşının dörtte birinden az olamaz.
İİK'nun 83/2. maddesinde yer alan yasal düzenlemeye göre, maaş üzerinde birden fazla haciz varsa sıraya konulur. Sırada önce olan haczin kesintisi bitmedikçe, sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri