Yabancı Uyruklu Öğrenciler, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında Üniversitemize yeni yerleşen Suriye Uyruklu öğrenciler ile Mavi Kartlı öğrenciler, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yayınlanan, Cari Hizmet Maliyetinin bir buçuk katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödeyeceklerdir.
1-Birinci öğretim programlarında program süresini aşmış olan öğrenciler katkı payı öder. 2- Bir Yükseköğretim Programına kayıtlı iken ikinci bir Yükseköğretim Programına (Çift Anadal Programları hariç) kayıt yaptıran öğrenciler Katkı Payı/Öğrenim ücreti öderler.
3. Mavi Kartlı Kişinin Çocuklarının Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanması Mavi kartlı kişilerin, vatandaşlığın kaybı sırasında ergin olmayan çocukları, mevzuatta düzenlenen şartların varlığı halinde, ana babalarıyla birlikte Türk vatandaşlığından çıkabilmektedir.
Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre; Uluslararası (Yabancı) Öğrenciler'den katkı payı değil öğrenim ücreti alınıyor ve bu devam edecek, ancak ödenecek miktar Cari Hizmet Maliyetlerini hiçbir surette geçmemek ve öğrenim katkı payından az olmamak şartıyla Üniversite Senatosu tarafından belirlenecektir.
En harcı devlet okullarına ödersin. Eğitim gideri gibi bir şey. Özel okullara ödenen eğitim ücretidir. Sende öğrenci değil müşterisin.
İlgili 32 soru bulundu
HMK'nun “Harç ve Avans Ödemesi” başlıklı 120. maddesinin birinci fıkrası harç ve avansların Bakanlıkça saptanacağı, dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacağı, avansın yeterli olmadığının anlaşılması durumunda davacıya iki haftalık kesin süre verileceği düzenlenmiştir.
BİRİNCİ ÖĞRETİMLER HARÇ ÖDEMEYECEK
YÖK'ten yapılan bilgilendirmeye göre devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrenciler, geçen yıllarda olduğu gibi, program sürelerini aşmadıkları sürece yine harç ödemeyecekler.
Yükseköğretim kurumlarında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden (yurtdışından kabul edilenler ve süresinde mezun olamayanlar hariç) öğrenci katkı payı (üniversite harcı) alınmamaktadır.
Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012'den beri harçlardan muaf tutuluyor ancak ikinci öğretim programında yer alan ve fakültelerin öğretim süresi içerisinde mezun olmayan öğrenciler belirlenen harç ücretlerini ödemek mecburiyetinde.
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
Ancak, Türkiye'de bir işyeri açmak suretiyle veya daimî temsilci bulundurarak kazanç elde eden mavi kart uygulamasına tabi vatandaşlarımızın bir takvim yılı içinde altı aydan fazla süreyle Türkiye'de oturmaları halinde ise tam mükellef olarak vergilendirilecekleri tabiidir.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Katkı payı / öğrenim ücretinin zamanında ödenmemesi durumunda öğrenci ders kayıtlarını yapamaz ve yatırmadığı dönemin öğrenim hakkını kaybeder. İlgili dönemin öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.
aynı şey değil. Katkı payı üni.nin kendi belirlediği bir ödenek.
Katkı payı/öğrenim ücretleri; ilgili dönem başlarında kayıt olma veya kayıt yenileme sırasında ödenir. Süresi içinde katkı payı/öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
25 yaş altı öğrenciler, harç ücretini ödememek için öncelikle Nüfus Müdürlüğü üzerinden bordo pasaporta başvuru yapmalıdır. Randevu anında öğrenci pasaportu başvurusu olduğunu gişe memurlarına bildiren öğrenciler, harç bedelinden muaf olur.
Üniversiteler 492 sayılı sayılı Kanun'un m.13/j ve 2547 sayılı Kanun'un m.56/b hükmüne göre harçtan muaftır. Buna istinaden icra daireleri tahsil harcı alamayacaklardır.
Bazı eğitim uzmanları ise ilgili harç ve kayıt ücretleri açıklamasının yabancı öğrencileri ilgilendirdiğini iddia etti. 1. öğretim ve açıköğretim öğrencileri, harç ücretinden muaf olmaya devam edecek. 2. öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri, geçmiş yıllarda olduğu gibi ödemeye devam edecek.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin resmi Twitter adresinden yapılan açıklamada "Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek." iddiası doğru değildir." denildi.
Başarılı öğrencilerin harç durumu
Öğrencilerin okudukları bölümde her dönem için bölüm başarı sırasında %10'luk dilime girmeleri halinde ikinci öğretim öğrencileri bir sonraki dönemde harç ücreti ödemez.
Yükseköğretim kurumlarında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden (yurtdışından kabul edilenler ve süresinde mezun olamayanlar hariç) öğrenci katkı payı (üniversite harcı) alınmamaktadır.
ÜNİVERSİTE HARCI NE ZAMAN ÖDENİYOR? Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.
Katkı Payı Ödemeleri 28 Ağustos- 06 Ekim 2023 tarihleri arasındadır. Kayıt Yenilemeler 25-30 Eylül 2023 tarihleri arasındadır. Dikkat, öğrenim ücretleri ve harçlar öğrenci numarası ile yatırılmaktadır.
2023-2024 yılında devlet üniversitelerinin harç ücretlerine %40 zam yapılması endişe yaratsa da bu öğrencilere yansıyan bir durum değildir. Devlet, 1. öğretim öğrenci harçlarını hazine bütçesinden karşılar ve normal eğitim süresi içindeki birinci öğretim öğrencileri durumdan etkilenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri