İcra takibinde bir seneden fazla işlem yapılmaması, haciz talebinde bulunulmaması halinde icra dosyasının takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılması durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda icra yenileme talebi ile dosyanın yenilenmesi talep edilir.
İcra Dairesinin Müdürlüğü'ne yapılan yenileme talebi başvurusu sonucu takibin açık kaldığı süre boyunca eğer herhangi bir haciz istenmemiş ise dosya borçlusuna yenileme emri tebliğ edilecektir. Bu tebliğ borçluya itiraz hakkı vermeyecektir ve daha önceden kesinleşen takip kaldığı yerden devam edecektir.
Borçlular yenileme talebinin tebliğine karşı, daha önce kesinleşmiş olan ödeme emrine itiraz edemez.
10 yılı aşkın icra takip davaları bazı şartlara bağlı olarak zamanaşımına uğramakta ve icra dosyası kapanmaktadır. Bu davaların zamanaşımına uğramaması için alacaklı tarafından dosyanın her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
ÖZET : Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl geçmekte düşer. Alacaklı, bir yıllık süresi içinde haciz talebinde bulunmaz veya haciz talebini geri alıp da, bu bir yıllık süre içinde yeniden haciz talebinde bulunmaz ise takip dosyası işlemden kaldırılır.
İlgili 23 soru bulundu
nun 78/son maddesi gereğince borçluya yenileme emrinin tebliği zorunlu bulunmamaktadır." demektedir. dikkat edin haciz İSTENDİĞİ için demektedir.
İcra ve İflas Kanunu md. 78'e göre haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya işlemden kaldırılır. Haciz talep etme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl sonra düşer.
Borçlular yenileme talebinin tebliğine karşı, daha önce kesinleşmiş olan ödeme emrine itiraz edemez. Ancak takip kesinleştikten sonra borç ödenmiş ise İİK.nun 71. maddeye göre takibin iptalini isteyebilir.
2020/7338 K. “İİK.da haczin yenilenmesi diye bir müessese mevcut olmayıp, aynı takip dosyasından olsa da konulan her haciz yeni bir hacizdir. Buna göre aynı taşınmaz üzerine birden fazla haciz konulmasını engelleyen bir yasa hükmü de yoktur.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Anılan sürelerin geçirilmesi halinde, alacaklının "haciz isteme hakkı" düşer. Bu durumda, alacaklı, yeniden haciz isteyebilmek için yenileme talebinde bulunmalı ve bu talep borçluya tebliğ edilmelidir.
•Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur (m.66/I).
İcra takibinde bir seneden fazla işlem yapılmaması, haciz talebinde bulunulmaması halinde icra dosyasının takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılması durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda icra yenileme talebi ile dosyanın yenilenmesi talep edilir.
İcra davalarında alacaklı taraf, borcun takipsizliğe düşmemesi için her yıl icra davasını yenilemek zorundadır. İcra davası alacaklı taraf tarafından icra dosya masrafları ödenerek her yıl yenilendiği takdirde, 20 yıl sonra icra davası takipsizlikten düşmektedir.
İcra Dosyası Kendiliğinden Kapanır Mı? İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
İlamsız takipler için başvuru harcı,peşin harç, vekalet suret harcı, baro pulu, tebligat ve dosya masrafları mevcuttur. Peşin harç, alacak tutarının %0,5'i (binde 5) alınarak hesaplanır.
Bu nedenle alacaklının haciz talebi içermeyen yenileme talebi icra takip işlemi niteliğinde olmadığından bu talep zamanaşımını kesmez.
Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır.
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
İcra takip dosyasının muameleden kaldırılması (İİK m 78/IV) üzerine, alacaklının haciz isteyebilmek için takip talebini (İİK m 58) de yenilemesine ve borçluya yeni bir ödeme emri gönderilmesine gerek yoktur. İlamsız takiplerde, yenileme talebi üzerine alacaklıdan yeniden harç (başvurma ve peşin harç)alınır.
İcra Takibinin Takipsizlik Nedeniyle İşlemden Kaldırılması Zamanaşımını Kesme Olgusunu Ortadan Kaldırmaz. Zamanaşımı, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte kesilir ve yeniden başlar. Bunun ardından, davacı tarafça yapılan her işlem üzerine zamanaşımı yeniden ve yeniden kesilir ve başlar.
Alacaklı kişinin bir yıl süre kapsamında dosya ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapmaması halinde dosya kapatılmaktadır. Bu duruma takipsizlik yol açtığı için dosyanın kapatılması için de takipsizlik ifadesi kullanılmaktadır. Fakat bu durumda olanların icra dosyaları tekrar aktif hale getirilebilir.
Borçluya yükletilmesi daha sonra olacaktır. Konusu para ile ölçülebilen davalarda 2024 yılı ile birlikte icraya başvurma harcı ücreti 427,60 TL olarak belirlenmiştir.
*Yine bu süre içerisinde yenileme talebinde bulunulması ilk konulan hacizden vazgeçme anlamı da taşımamaktadır. Haciz bakidir. *Satış isteme süresi geçmiş olsa ve dosya işlemden kalksa idi, taşınmaz üzerindeki haciz kendiliğinden düşecek idi. Yenileme talebiyle birlikte (yeni sırası ile) yeniden haciz konulabilecekti.
Alacaklı, ilamı on yıllık zamanaşımı süresi içinde icraya koyar ve fakat bu ilamlı icra takibini on yıl süre ile takipsiz bırakırsa, ilam yine zamanaşımına uğrar. Çünkü, ilama dayanan takip, son icra işlemi üzerinde on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar (İİK.m. 39/I).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri