Borçlu hakkında ticaret mahkemesi tarafından iflas kararı verildiği anda iflas açılmış olur. Ve borçlu bu andan itibaren müflis sıfatını alır.
İflas tasfiyesinin hukuki sonuçlarından birisi de, borçlu hakkındaki bazı takip ve davaların durmasına sebebiyet vermesidir. İflas tasfiyesinin başlaması ile, iflas hükümlerinden birinci derecede doğrudan etkilenen kişi müflis adını alır ve müflis hakkındaki mevcut dava ve takipler, iflasın açılması ile durur.
İflasın açıldığı andan itibaren borçlu olan kişiye müflis adı verilir.
Müflisin hükümsüz olan işlemleri tasarruf işlemidir. Buna karşılık müflisin borçlandırıcı işlemleri (iltizami işlemleri) yasak değildir.
İflas ile aynı kökten türemiş olan bu sözcük, tüm parasını yitirmiş, iflas etmiş kişi anlamına gelir. Dini terminolojide ise, günahkarlar ve Allah'ın varlığını inkar edenler müflis olarak nitelendirilir.
İlgili 37 soru bulundu
Borçlu hakkında ticaret mahkemesi tarafından iflas kararı verildiği anda iflas açılmış olur. Ve borçlu bu andan itibaren müflis sıfatını alır. İflasın hem özel hukuk hem de kamu hukuku açısından önemli sonuçları vardır.
Müflisin, iflâsın açılması ile hak ehliyetini kaybetmediği gibi, dava ehliyetini de kaybettiği söylenemese de, müflisin masa malları üzerindeki tasarruf yetkisi kısıtlandığından, masa ile ilgili davalar hakkındaki taraf sıfatı ve dava takip yetkisi artık müflise değil, iflâs idaresine ait olacaktır.
Taksiratlı müflis itibarının iadesini iflasına karar vermiş olan ticaret mahkemesinden talep edecek olup, hileli iflasın müflisi ise ceza mahkemesinden itibarının iadesini isteyecektir. Yine hileli müflisin de adi ve taksirli müflisler gibi avukat, noter, banka genel müdürü vs. olması mümkün değildir.
Müflisin Taraf Olduğu Bazı Hukuk Davaların Durması
Müflisin, gerek davacı gerekse davalı olarak taraf olduğu, iflastan önce açılmış ve hâlen görülen iflas masasına giren mal ile haklara ilişkin hukuk davaları iflasın açılması ile durur. Takiplerin aksine burada, davaların düşmesi söz konusu değildir.
İflasın kaldırılması kararının kesinleşmesi ile iflasın açılmasıyla ortaya çıkan tüm sonuçlar ortadan kalkar. Borçlunun müflis sıfatı kalkar. Borçlu malları üzerinde tasarruf edebilme ehliyetine kavuşur.
Allah Rasulü –sallallahu aleyhi ve sellem- ashabına -radıyallahu anhum- şöyle sormuştur: "Müflisin kim olduğunu biliyor musunuz?" Onlar da insanlar arasında bilinen tarifini yaparak, parası ve malı olmayan fakir kimsedir, diye cevap verirler.
Tüzel kişilerin ve Hakiki Kişilerin İhale yasaklı olmadığını gösterir belgedir. Ticaret Sicili Servinden dilekçe ile talep üzerine ve Her yıl Resmi Gazetede yayınlanan harçlar tarifesiyle belirlenen bedeller karşılığında verilir.
mesince, borçlunun iflasına karar verilmesi halinde (İİK m.173), bu karar iflas dairesine bildirilir (İİK m. 166/1). İflas kararı kendisine tebliğ olunur olunmaz iflas dairesi müflisin mallarının defterini tutmaya başlar ve muha- fazaları için gerekli tedbirleri alır (İİK m. 208/1).
İflas idaresi tarafından kabul edilen alacaklar miktar ve sıraları ile birlikte sıra cetvelinde gösterilir. Alacakları iflas idaresi tarafından kabul edilmeyen veya kısmen kabul edilen alacaklılar sıra cetveline karşı itiraz davası açabilir.
Depo kararı ile mahkeme borçluya, yedi gün içinde faiz ve icra masrafları ile birlikte borcunu ifa etmesini veya o miktar parayı mahkeme veznesine depo etmesini emreder. Depo kararı ile borçluya borcunu ödeyerek iflastan kurtulabilmesi için son bir imkan verilmektedir.
Başka bir ifade ile icranın geri bırakılması, ilamlı icra takiplerinde ilk derece mahkemesi kararının borçlu tarafından istinaf veya temyiz edilmesi hâlinde teminat karşılığında üst mahkemeden alınan karar ile üst derece mahkemesindeki dosya sonuçlanana kadar icra işlemlerinin durdurulmasıdır.
Müebbet hapis talep edilen ceza davaları 25 yıl, Yirmi yılın üzerinde hapis talep edilen ceza davaları 20 yıl, 5 ile 20 yıl arası hapis talep edilen ceza davaları 15 yıl, 5 yıldan az hapis veya adli para cezası talep edilen ceza davaları 8 yıl sonunda düşer.
Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.
Türk Ceza Kanunu'nun 66. Maddesine göre en hafif suçlarda olağan zaman aşımı sekiz yıl olup aynı suçlara ilişkin olan uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesi ile kamu davasının yani ceza davasının düşmesine karar verilir.
İİK m. 184'e göre, iflas açıldığı zaman müflisin haczi kabil bütün malları hangi yerde bulunursa bulunsun bir masa teşkil eder ve alacakların ödenmesine tahsis olunur. Bu masaya “iflas masası” adı verilir. Borçlu, iflasın açılmasıyla birlikte “müflis” sıfatını alır ve haczi kabil tüm malları iflas masasını oluşturur.
Bu nedenle istediğiniz belgeler uygulamada (özellikle asliye ticaret mahkemelerinin çok olduğu yerlerde) icra veya iflas müdürlüklerinden alınmakta. Eğer Sultanahmet Adliyesinden alacak iseniz işiniz kolay. Zira bu belgeyi İflas Müdürlüklerinden (İstanbul adliyesinde 3 tane var) alabilirsiniz.
Asliye ticaret mahkemesi:
Kambiyo senetlerine özgü iflas yolunda itiraz ve şikâyet taleplerini inceleyip karara bağlamak. İflasın kapanmasına ve kaldırılmasına karar vermek. İflasta sıra cetveline itiraz davalarına bakmak. Adi ve taksiratlı müflisin itibarının iadesine karar vermek.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
İflâs idaresi müflisin veya alacaklıların temsilcisi olmayıp, iflâs masasının kanuni temsilcisidir (m. 226, I). davaları takip etmek, sözleşme yapmak vs.), iflâs idaresi, masa adına yapar. Tüm alacaklılar anlaşsalar dahi, iflâs masasını dışarıda iflâs idaresi temsil eder.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkımız bulunmaktadır. Alacak davası veya icra talebi yoluyla alacağımızı talep edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri