İcra takibi faiz oranı buna göre işlemektedir. Dava süresine kadar geçen sürece "işlenmiş faiz" uygulanırken, borçlu kişiden alınacak miktar süresine kadar geçen aşamada "işlenmemiş faiz" uygulaması yapılmaktadır. Eskişehir icra avukatları tarafından faiz oranları alacaklı ya da borçluya bildirilir.
Zira icra dairesine yapılan ödeme ile ödeme yapılan tutar kadar borca artık faiz işlemeyecektir.
a) FAİZ ORANI SÖZLEŞME İLE BELİRLENMİŞ İSE: Sözleşmede kararlaştırılmış olan faiz oranı icra takibine konu edilebilecektir. b) FAİZ ORANI SÖZLEŞME İLE BELİRLENMEMİŞ İSE: Faiz oranı yıllık %9 olarak belirlenecektir. Ancak borç konusu iş ticari iş niteliğinde ise yıllık oran %19.5 olarak belirlenecektir.
Eğer söz konusu icralık olan borç, icra dairesine ödenirse dosya kapatılır ve tekrar açılmaz. İcra dosyası borcu zamanaşımı süresinden dolayı kapanmışsa, tekrar açılma ihtimali vardır. Çünkü Borçlar Kanununa göre her alacak için 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur.
Çünkü icra takiplerinin neredeyse tamamı Borçlar Kanunu 100. maddeye göre kısmi ödemelerin öncelikle faiz ve ferilere mahsup edileceğine ilişkin kayıtlar içermektedir. Bu hüküm gereğince borçlu tarafından yapılan ve toplam alacağın tamamını karşılamayan ödemeler önce faiz ve takip masraflarına mahsup edilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %2,81 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Bu durumda, itiraz edilmeyerek kesinleşen oran üzerinden faizin hesaplanması gerekir. İcra takibinde, alacaklı tarafından talep edilen aylık %10 faiz oranının türü belirtilmediği gibi takip tarihi itibariyle yasal ve ticari faiz oranlarının da üzerindedir.
MADDE 10- (1) Aksine sözleşme yoksa, ticari bir borcun faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar.
Kapalı İcra Dosyasına Faiz İşler mi? Kapalı icra dosyasına faiz işlemez çünkü kapalı dosya icranın tamamlanmış veya borcun ödenmiş olduğunu ifade eder. Ancak takipsizlik gibi nedenlerden ötürü dosyanın kapanması ancak geçici olarak yapılır.
Çünkü borçlu ile alacaklı belirli bir para üzerinde anlaşarak borcun ödenmesi üzerinde anlaşabilirlerse de eğer dosyaya herhangi bir tahsil harcı ödemesi yapılmazsa dosya ayakta kalmaya ve en önemlisi de haciz işlemleri yürümeye devam edebilecektir.
Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcra Takibi Borç İndirimi
Alacaklı veya vekili ile icra dosya kapama hususunda niyetinizi belirterek dosya borcunuzda indirim yapılması talep edilebilir. Ancak bu konuda kurulacak iletişim çok kritiktir. Dolayısıyla mutlaka ankara icra avukatı danışmanlık hizmeti alarak indirim talep etmenizi öneririz.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Borcun tamamını karşılayacak değerdeki malı haczedilmiş olan borçlunun taksitle ödeme taahhüdünün geçerli olabilmesi için taksitlerden birinin derhal ödenmesi, kalan taksitlerin ise en fazla üç taksitte ödenmesi gerekir.
c) Her taksit borcun dörtte birinden aşağı olmamalı ve ilk taksitin derhal ödenmesi gerekmektedir. d) Taksitler en geç aydan aya verilmeli ve taksit sayısı üç ayı geçmemelidir. Yukarıda şartları taşımayan bir taksit teklifi icra dairesince kabul edilemeyecek ve icra takip işlemlerine devam edilecektir.
Nitekim, İcra ve İflas Kanunu (İİK)'nda gerek alacaklı gerek borçluyu korumaya yönelik birçok hükme yer verilmiş olup borçlu yararına olan hükümlerden birisi ise borçluya borcunu taksitle ödeme imkanının tanınmış olmasıdır.
Borcunu ödemekte zorlanan borçlu, icra takibinin her aşamasında alacaklı ile anlaşmak suretiyle takip konusu borcunu taksitle ödeyebilir. Taksitle ödeme sözleşmesini düzenleme konusunda borçlu ile alacaklının anlaşmış olması hem borçlu hem de alacaklının menfaatine uygun bir sonuç doğurmaktadır.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri