İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
İçsel güdü ise , bireyin içinde varolan ihtiyaçlarına yönelik tepkilerdir. Merak , bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği , gelişme arzusu içsel güdülere örnek gösterilebilir.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
İçsel Motivasyon: Kaynağı bireyin içinden gelen merak, ilgi, öğrenme ihtiyacı, yeterlik ve gelişme duygusudur.
Güdülenme organizmayı hedefe ulaşmak için davranım yapmaya iten içsel ve dışsal olayların tümüdür (Erkuş, 1994).
İlgili 35 soru bulundu
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
İçten Güdüler: Bireylerde oluşan ve kendiliğinden gelen güdülerdir. Bir davranışa yönelmek için anne, baba ya da başka birisinin herhangi bir şekilde söylemleri, istekleri gerekmez. Birey kendisi ister ve bu istek doğrultusunda hareket eder. Dıştan Güdüler: Dıştan güdüler, içten güdülerin tersidir.
İçsel motivasyon, bir şeyi yapmak, harekete geçmek sürdürmek için dışardan herhangi bir etki olmaksızın bireyin kendi içinden gelen motivasyon olarak tanımlanır. Biyolojik ve psikolojik temelli olarak ikiye ayrılır. Biyolojik temelli içsel motivasyon için en iyi örnek açlık örneğidir.
İçsel motivasyon, bireyin bir faaliyeti yaparken doğal bir şekilde doyum elde ettiği için yapması şeklinde ifade edilmektedir. İçsel motive olan bir birey için dıştan ödül ya da baskılardan ziyade yapılan faaliyetin ilgi çekici ve eğlenceli olması önemlidir.
Güdülenme otomobili harekete geçiren motora ve yön veren ön tekerleğe benzetilebilir. Enerji ve yön güdülenme kavramının her durumda tekrarlanan temel özellikleridir. Güdülenme davranışlarımıza enerji ve yön veren ihtiyaçlar, değerler, tutumlar, umutlar , ödüller gibi diğer etkileri de içerir.
Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
Özet olarak güdülenme, kişiyi belirli bir eyleme doğru yönlendiren içsel ve dışsal uyarım durumudur. Organizmanın dürtü ya da ihtiyaçların etkisiyle harekete hazır hale gelerek amaca yönelik davranışta bulunmasına ve amaca ulaştıktan sonra rahatlamasına, haz duymasına güdülenme denir.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Tüketici davranışlarının anlaşılabilmesi için onların ihtiyaçlarını ve onları harekete geçiren sebepleri (güdüleri, motivleri) bilmek gerekmektedir. Bu nedenle motivasyon / güdü konusu önemlidir. Motive kelimesi Türkçeye güdü olarak çevrilmiştir. Bu kapsamda motivation kelimesi, güdülenme olmaktadır.
Dolaylı Güdülenme : Gözlenen davranışlar ve modelin elde ettiği kazançlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de güdüler.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
İçsel ödüller, çekici olan ve doğası gereği zevkli oldukları için davranışı motive eden koşulsuz ödüllerdir. Dışsal ödüller (örneğin, para ya da en sevdiğin spor takımının bir oyunu kazandığını görmek) çekici ve davranışı motive eden ancak doğal olarak zevkli olmayan koşullu ödüllerdir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
İçselleştirilmiş motivasyon, bir kişinin kendi kendini harekete geçirmesi ve dış faktörlerden bağımsız olarak motivasyon sağlaması anlamına gelmektedir. Bu durum, bireye hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirmek adına dış etkenlerden bir itici güç beklemeksizin, kendi iç gücüyle harekete geçme olanağı sağlar.
Çalışanların örgütsel amaçların gerçekleşmesi için yürütülecek etkinliklerde iç güdüsel anlamda çaba göstermelerini sağlayacak, işine ve iş ortamına karşı olumlu tavırlar içerisinde olmasına yönelik olarak yönlendirilmelerine güdüleme denir.
Güdüleme, bir bireyi bir takım etkilere maruz bırakarak, onun bu etkiler olmadan önce göstereceği davranıştan başka bir biçimde hareket etmesini sağlamayı ifade etmektedir. Böylece bireyin davranışında gözlenebilir bir değişikliğin olması, onun güdülenmesini ifade eder (Eroğlu, 2000:38).
Güdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır.
Ayrıca bir davranış için isteklilik yok ise yani istenmeden yapılan davranışlar güdülenmemiş davranışlardır. davranıştan kolay vazgeçme gibi durumlarda ortaya konan davranışlar da güdülenmemiş davranışlardır. Güdülenmiş bir davranışta organizma mutlaka harekete geçer. çalışarak güdüler davranışa yön verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri