1.Kişinin Kendisi ile iletişimi (içsel İletişim): Kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendisi ile iletişim yaparken düşünür; kendisiyle ve başkalarıyla konuşur ( sosyaldeyince.com,2014).
Kişi İçi İletişim
Bu durumda içsel ya da kişi içi iletişimi; insanların kendi içlerinde ürettikleri bazı mesajları yorumlamasışeklinde tanımlamak mümkündür. Kişi içi iletişim ya da kendi kendine iletişim, kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir insanın düşünmesini, duygulanmasını, kişisel ihtiyaçlarının farkına varmasını, iç gözlem yapmasını, rüya görerek kendi içinden mesaj almasını ya da kendine sorular sorarak bunlara cevaplar üretmesini bir iç iletişim sayabiliriz.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
Hayatın her anında ve her mekânda gerçekleşen bu iletişim türü, bir başka bireye de ihtiyaç duymaz. Düşünür, zihninde kendisiyle ve başkasıyla konuşur, tartışır, sevinir; kendi kendine karar verir, karar değiştirir; plan yapar, hayaller kurar, kendisiyle başkaları arasında karşılaştırmalar yapar.
Bir kurumun verimliliğinin temelini oluşturan iç iletişim, çalışan ve kurumun birimlerini birbirine bağlayan bir sistemdir. Planlama, yönlendirme, denetleme, karar verme gibi yönetimin temel işlevlerinin başarılı bir şekilde sürdürülmesi, sürekli ve düzenli bir kurum içi iletişimine bağlıdır.
Etkili bir kurum içi iletişim, çalışanların iş birliği yapmasını, ortak hedeflere ulaşmasını ve verimliliği artırmasını sağlar. Ayrıca, çalışanların motivasyonunu artırarak, iş tatmini düzeylerini yükseltir ve kurumda çalışanların sadakatini artırır.
İletişimin Öğeleri
İletişim sürecinin beş öğesi vardır. Beş öğenin dördü vazgeçilmez temel öğedir ve son öğe ise tamamlayıcı diğer adıyla sürecin kontrol mekanizmasıdır. Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5).
Etkili iletişim, ortak bir bağlamda bir ya da daha fazla kişiye hitap ederken iletişim becerilerinin etkin şekilde kullanılmasına denir. İletişim yazılı, sözlü ve sözsüz olmak üzere üç çeşitten oluşmaktadır.
Yüz yüze, sözlü, sözsüz şekilde olabilir. İletişim sürecinde, kaynak ve hedefin aynı olduğu durumda kişisel iletişim gerçekleşir. Kişinin, kendi ile kurmuş olduğu iletişim daha çok zihinsel süreçleri kapsamaktadır. Kişisel iletişim, uyku dışında her an devam etmektedir, bu yüzden en çok kullanılan iletişim türüdür.
İletişim becerileri, genel olarak dinleme, empati kurma, beden dili kullanma ve doğru ifade etme gibi temel kategorilere ayrılır.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Somutlayıcı olması açısından bir tanım vermek gerekirse; toplumsal iletişim, “bir toplumun üyelerinin ortak maddi ve manevi etkinlikleri dolayısıyla aralarında oluşan bağlantıları doğrudan ve dolaylı yollarla göreceli olarak toplumun bütününde gerçekleştirdikleri süreçlerin tümü”dür (Zıllıoğlu 1996:62).
İç iletişim tüm iç seyircileri ilgilendirir; yönetim, çalışan, yatırımcılar ve mevcut müşteriler ile hizmet sağlayıcılar da buna dahildir. Kurumsal iletişim ise dış seyircileri; rakipleri ve basını da içerir.
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir. Sözsüz iletişim sözlü iletişime güç katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri