Bir çeşit palmiye ağacı olan Hindistan cevizi ağacı, ortalama 25 metre boyundadır. Bu ağacın meyvesi oldukça sert ve tüylü kabuğa sahiptir.
Hindistan cevizi ağacının Latince ismi Arecaceae şeklindedir. Yaklaşık olarak 25 metre kadar boyu olabilen bir ağaçtır.
Hindistan cevizi 7-13 yaşları arası meyve vermeye başlar. 60 yıl kadar ürün verir. 90-100 yıl kadar yaşar. Genellikle toz hâlinde satılır, sert kabuğunun altında hindistan cevizi suyu denen yoğun sıvı bulunur.
Hindistan cevizinin kabuğunu hiç kırmadan ve ellemeden saklamak istiyorsan güneş görmeyen serin bir yerde 4 ay kadar saklayabilirsin. Hindistan cevizini kırdıktan sonra beyaz kısımlarını rendeleyebilir ve bu kısımları buzdolabı poşetlerine paylaştırabilir ve derin dondurucuda 6 ay kadar saklayabilirsin.
Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb.
İlgili 45 soru bulundu
Hindistan cevizi yetiştiriciliği ülkemizde yapılamamaktadır. Ülkemiz tropikal iklim kuşağında bulunmaz. Hindistan cevizi ise tropikal iklim kuşağını sever. Bu nedenle de ülkemiz Hindistan cevizi yetiştiriciliği için elverişli bir ortama sahip değildir.
Soyulan meyvenin üzerine sıcak su dökün ve cevizin yarısını su ile kaplayın. Cevizi ılık bir yere koyun ve orada bırakın, hep sıcakta olsun. Az bir şansla bitki yaklaşık iki ay içinde çimlenecektir. Sonra da toprağa ekilebilir.
Hindistan cevizinin alt kısmında üç adet delik bulunur. Bu delikler sayesinde çok kısa bir zamanda içerisindeki suyu boşaltabilirsiniz. Bu üç delikten bir tanesi kısmen diğerlerine göre daha yumuşaktır.
Kokonat, ülkemizde Hindistan cevizi olarak bilinen “coconut”ın Türkçe okunuşudur. Hindistan cevizi, Tropikal bölgelerde yetişir. Meyvesi yenir. Hindistan cevizi lifi elde edilir.
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde Hindistan cevizi, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Hindistan cevizini çiğ şekilde tüketmek boğaz enfeksiyonlarına ve bronşite iyi gelir. Özellikle tenyalar ve mikropların sebep olduğu problemleri gidermekte Hindistan cevizi tercih edilebilir.
%10 indirimle Aktar Diyarı Kuru Hindistan Cevizi 1 Kg 230 TL'ye, %29 indirimle Hindistan Cevizi 1000 gr - 1kg 131 TL'ye, %18 indirimle Aktarmarka Rende Hindistan Cevizi Kuru 1 kg 150 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Hindistan cevizi, kumlu topraklarda yaşamayı sever. Ayrıca sahil kenarında da yetişebilmektedir. Boyu 30 cm'e kadar uzayabilen hindistan cevizi ağaçları, yaklaşık 60 yıl boyunca meyve verir. Ekildikten 5-7 sene sonra meyve vermeye başlar.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Ne yazık ki Hindistan cevizi ağacı Türkiye'de yetişmemektedir.
Kara cevizin (bilimsel adı Juglans nigra) yüksekliği 30-37 metreye kadar ulaşabilir, ortalama olarak olgun İngiliz cevizinin (Juglans regia) yüksekliği ise 25 metreye kadar ulaşabilir.
Hindistan cevizi vitaminlerin bağırsakta emilimini kolaylaştırır. Sindirim problemleri, hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusma, gaz, dizanteri gibi rahatsızlıklara karşı da oldukça değerli bir besindir.
Hindistan cevizi faydalı ve lezzetli bir meyvedir. Bu meyveyi kırdıktan sonra çiğ olarak zevkle tüketebilirsiniz. Ayrıca suyunu içmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Dışı oldukça sert bir meyve olsa da içi kolayca yenebilmektedir.
Filipinler, Endonezya ve Hindistan, dünyadaki toplam kurutulmuş Hindistan cevizi içi'nin yaklaşık% 70'ini üretmektedir, Filipinler ve Endonezya da dünyanın ana Hindistan cevizi yağı ihracatçılarıdır. Bağımlı bölgeler italik olarak gösterilir.
Oldukça berrak bir sıvıdır. Hindistan cevizi suyu Hindistan cevizi hamurunun kabuğunda birikmesiyle elde edilir. Bu birikme Hindistan cevizi meyvesinin olgunlaşma aşamasında gerçekleşir. Hindistan cevizi suyu da tıpkı meyvesinin yenmesi gibi içilebilir.
Hindistan cevizi; kalsiyum, doymamış yağlar, karbonhidratlar, lif, bakır, manganez, demir, magnezyum, selenyum ve çinko açısından çok zengindir. Bunun dışında bol oranda; sodyum, protein, potasyum, piridoksin, niasin, riboflavin, pantotenik asit, tiamin, C, E ve K vitaminlerini içermektedir.
Hindistan cevizi suyu vücudun pH dengesini korur ve su kaybını önler. Bu durumun sonucunda ise böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını destekler. İdrarda meydana gelen zararlı kristallerin temizlenmesini de Hindistan cevizi suyu sağlar.
Özellikle de genele bakıldığında en fazla ceviz Kahramanmaraş ilinde yetiştirilir. Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur.
Palmiyelerin iki çeşidi bulunur. Bunlar; hurma çeşidi olan ve Hindistan cevizi olan türlerdir. Palmiye ağaçlarının meyvesi, Hindistan cevizidir.
Pikan cevizi ağacı 200 yıla kadar yaşayabilen, 40-60 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, dik, yayvan ve çok yayvan büyüme gösterebilen bir türdür. Kuvvetli ve kalın kazık kökleri 3 metreye kadar inebilir. Tozlanma rüzgar ile olur bu sebeple arılara ihtiyaç duyulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri