İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
İçsel güdü ise , bireyin içinde varolan ihtiyaçlarına yönelik tepkilerdir. Merak , bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği , gelişme arzusu içsel güdülere örnek gösterilebilir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır. Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir.
Örneğin bir erkek diğer bir erkeğin gitar çaldığını ve kirpiklerini seksi bir biçimde kırptığı için kızları etkilediğini görürse, bunu gözlemleyen erkek de bir gitar satın alıp birkaç ders alabilir ve aynı zamanda aynanın önünde kendi kendine göz kırpma provası yapabilir.
İlgili 37 soru bulundu
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Biz ABA uzmanlarının birincil pekiştireç olarak adlandırdığımız çikolata, şeker, bisküvi vs. gibi yiyecek/içecek maddeleri herhalde ABA'yı duymuş, yaşamış, YouTube'dan izlemiş olanlarınız için hiç de yabancı değildir.
Sembol pekiştireçler, kendi başlarına anlamı olmayan, ancak başka pekiştireçlerle değiş tokuş edilebilen yıldız, marka, jeton, puan, para gibi dönüştürülebilir araçlardır. Bu semboller diğer pekiştireçlerle eşlenerek ve dönüştürülerek pekiştireç işlevi kazanırlar.
İkincil pekiştireçler ise birincil pekiştireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştireçlerdir,bu nedenle ”koşullu pekiştireç” de denilebilir. Örneğin;paranın küçük bir çocuk için hiçbir değeri yoktur ta ki çocuk bir şeylerin parayla alınabileceğini öğrenene kadar.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
–Uyuşmayan Davranışların Ayrımlı Pekiştirilmesi(UDAP)
Uygun olmayan davranışlarla aynı anda yapılamayan davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin, sürekli elini ağzına götüren çocuğun ellerini kullanarak yaptığı etkinliklerin pekiştirilmesidir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
İçsel güdülenme, kişinin, herhangi bir ödül olmadan bir etkinliğe katılması ve bu katıldığı etkinlikten zevk alması, doyum sağlaması demektir. İçsel olarak güdülenmiş bir öğrenciyi, dışsal olarak güdülemeye gerek yoktur. Bireyi, dışarıdan kazandıkları değil, etkinlikten kazandıkları ilgilendirir (Açıköz, 2009, s. 209).
İçsel motivasyon, bireyin bir faaliyeti yaparken doğal bir şekilde doyum elde ettiği için yapması şeklinde ifade edilmektedir. İçsel motive olan bir birey için dıştan ödül ya da baskılardan ziyade yapılan faaliyetin ilgi çekici ve eğlenceli olması önemlidir.
Örneğin; açlık dürtü, açlığın bizde meydana getirdiği fizyolojik+psikolojik etki güdü ve acıktığımızda yiyecek bir şeyler bulmak için harekete geçmiş olmamız da güdülenme olarak nitelendirilebilir. Organizmanın güdülenmiş olması, duyuşsal yeterlik bağlamında öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir etkendir.
Pekiştireçler, olumlu pekiştireçler ve olumsuz pekiştireçler olmak üzere ikiye ayrılır.
KATIŞIK (BİRLEŞİK) PEKİŞTİRME (Ortalama okuma süresi 24 saniye.) Bu pekiştirme tarifesinde birden fazla tarife birlikte kullanılır. Örneğin; bir tekstil firması çalışanlarına ayda 1000 TL ücreti hem otuz günün geçmiş olması hem de günde 3 ayda 90 etek ya da pantolon dikme şartına bağlayabilir.
Sabit Oranlı Pekiştirme Tarifesi:
Sabit oranlı pekiştirme, organizmanın belirli bir davranışı ne kadar sıklıkla gerçekleştirdiğine bağlı olarak pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, her 5 doğru cevapta bir ödül verilir. Bu tarife, belirli bir sayıda davranışın gerçekleşmesinin beklenen durumlarda kullanılır.
Çocuk, taklit ettiği her ses için bir pul kazanır ve pulu ihtiyaç duyulan ipucuyla tabakadaki yerine takar. Çocuk, tabakadaki üç pulu yerine yerleştirdikten sonra, yani taklit ettiği 3 sesin karşılığında üç pul kazandıktan sonra tabakayı eğitimciye uzatır ve halka kule ile belli bir süre (Örneğin 1 dk.) oynar.
OLUMSUZ PEKİŞTİREÇ VE PEKİŞTİRME (Ortalama okuma süresi 48 saniye.) Ortamdan çekildiklerinde istendik bir davranışın yapılma olasılığını artıran uyaran ya da uyaranlardır (Başlangıçta ortamda rahatsız edici bir uyaranın olması gerekir). Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir.
Sıcaklık, uyku, hava, su, yiyecek gibi uyaranlar birincil pekiştireçtir. Bu pekiştireçlerin çok zorunlu olmadıkça kullanılmaması gerekir. Yukarıda belirtildiği gibi, cezalandırma olumlu uyaranın yokluğu şekilde olmalıdır. Ancak çocuğu su, yiyecek, uyku gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmak kötü etkileyecektir.
Yani, davranışın tekrarlanma eğilimini artırmak için pozitif bir pekiştiren eklenmektedir. Negatif pekiştirmede ise hedef davranışın tekrarlanma eğilimini arttırmak amacıyla bir şeyin ortadan kaldırılması anlamına gelir.
istendik davranışın ortaya çıkması üzerine rahatsız edici mevcut bir uyaranı ortamdan çıkararak davranışı güçlendirme durumu. misal istiklal marşını tersten okuyan çocuğun taşşaklarını sıkmayı bıraktığınızda olumsuz pekiştirme yapmış olursunuz. çocuk ödev yapsın diye oyun konsolunu elinden almanız cezaya girer.
Etkinlik Pekiştireçleri
Bireyin ilgilenmekten hoşlandığı etkinliklerin hedef davranışı gerçekleştirdikten sonra sunulmasıdır. Öğretmenin matematik alıştırmalarını bitirdikten sonra model uçakla oynamasına izin verme. Ödevini yaptıktan sonra parka götürme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri