Doğal dolgular kimyasal içermediği için genel olarak daha sağlıklıdır. Yün ve kaz tüyü yorgan modelleri en sağlıklı seçenekler arasındadır. Ancak yüne veya tüylere alerjiniz varsa pamuk veya elyaf yorgan tercih edebilirsiniz.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Yün yorganlar, diğer yorgan türlerine göre daha az alerjik rahatsızlık yaratır. Toz akarlarına ve küfe karşı doğal olarak dirençlidirler, bu nedenle alerjisi veya astımı olan kişiler için harika bir seçenektir.
Bambu yorganların en önemli özelliği nemi içerisine çekme oranının yüksek olmasıdır. Bu da terlemeden deliksiz bir uyku çekmeniz için ideal bir ortam oluşturur. En sağlıklı yorgan, yüksek nem çekme kapasitesi olan, hafif, kolay yıkanabilir ve yumuşak yorgandır.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle doğal ürünleri kullanan kişilerin daha çok tercih ettiği kaz tüyü yorganlar oldukça sıcak tutar. Pamuk yorganlar da ince yapıları sayesinde hem terlemenin önüne geçer hem de içerdiği doğal pamukla sıcak tutar. Soğuk iklimde yaşayanların özellikle tercih ettiği yorgan türü ise yün yorgandır.
Sımsıcak deliksiz bir uyku uyuyun
Oysaki bunun harika bir çözümü var; kaz tüyü yorganlar! En sıcak tutan yorgan türü, kaz tüyünden yapılan yorgandır. Özellikle doğal ürünleri kullananların daha çok beğenisini kazanan kaz tüyü yorgan modeli, ısıtma kapasitesi en yüksek yorgan çeşitlerindendir.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
İpek yorganın içinde ipek kozasından elde edilen yaklaşık 150 ince katman ipek bulunur. İpek yorgan lifli ve katmanlı yapısı sayesinde, fazla sıcak havayı dışarı atarken terlemeyi engeller. Bu nedenle klasik yorganlara göre terleme şikayetine en az rastlanan yorgan ipek yorgandır.
Elyaf ve silikon yorganlar, son derece rahattır fakat çok sıcak tuttuğu söylenemez. Eğer eviniz sıcak oluyorsa, he uygun fiyatlı hem de rahat olması nedeni ile ilk sıralarda yer almalı. Yün yorganlar yorucudur. Ağırlığı nedeni ile gece rahatça hareket edemezsiniz ve temizliği zordur; ancak çok sıcak tutar.
OTEL YORGANI
Silikon elyaf içerdiği özel koruma madesi sayesinde bakterilerin oluşmasını engeller. Silikon Elyaf otel yorganın Dış kılıfı statik elektirik üretmemesi için ranforce kumaş ile kaplıdır. Yıkama ve silkeleme sonrası yığılma ve toparlanma olmaycak şekilde kapitone ve emniyet dikişi uygulanmıştır.
Pamuk tarlalardan toplanıp işlendikten sonra tişört gibi giyeceklerin üretiminde kullanılırken, yün ise hayvanlardan elde edilen bir üründür. Yıkama esnasında farklı kumaşları birbirinden ayırmalıyız.
Diğer taraftan pamuk yorganlar ise bambu yorgana oranla daha kalın yapılıdır. Bu nedenle kış mevsiminde kullanıma daha uygundur.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Temizleme işleminde dikkat etmeniz gereken nokta, yün yorganın yüksek sıcaklıkta yıkanmaması gerektiğidir. Yün yorganları yıkarken, topaklanmanın önüne geçebilmek için düşük sıcaklık tercih edilmelidir. Yorganlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap olarak, narin ve hassas yıkama iyi bir seçenektir.
Akarlardan kurtulmanın en etkili yolu, yorgan ve çarşafları balkonda havalandırmak olur. Çünkü akarlar havaya ve güneşe maruz kalırlarsa kuruyup ölürler.
Yünlü kıyafet ve yorganlarda bulunan akarlar alerji riskini arttırıyor. KışKış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarların, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabileceği bildirildi.
Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir.
Sıcak yaz günlerinde serin, kışın ise sıcacık tutarak mükemmel bir uyku deneyimi sunar. Hafif yapısıyla hareket özgürlüğü sağlarken, kaliteli malzemeleriyle uzun ömürlü kullanım sağlar. Her gece rahat ve huzurlu bir uyku için vazgeçilmeziniz olacak.
Yün yorganlar bilinen aksine sadece sıcak tutmazlar yazın terletmezler.
Çamaşır makinesinde yorgan nasıl yıkanır? Çamaşır makinesinde yıkanacak olan yorgan elyaf ise 30 - 40 derecelik programlarda yıkaya bilirsiniz. Sıkmasını da 500 - 600 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri